Vrouw aan de telefoon

Stuurbekrachtiging: wel zo gemakkelijk!

Wat is stuurbekrachtiging? Welke soorten zijn er? Wat kan er stuk gaan en wat kost het om te repareren?

Wat is stuurbekrachtiging?

Vroeger kon sturen behoorlijk zwaar zijn. Gelukkig is er tegenwoordig stuurbekrachtiging of servo-stuur. Stuurbekrachtiging versterkt de bewegingen die je met uw stuur maakt. Hierdoor hoef je met minder krachtsinspanning aan je stuur te draaien. Vooral bij lagere snelheden maakt dit veel verschil, bijvoorbeeld bij het inparkeren.

Soorten stuurbekrachtiging

De oudste vorm van stuurbekrachtiging is hydraulisch. Met oliedruk worden je bewegingen versterkt. Hydraulische stuurbekrachtiging werkt met een pomp die altijd draait. Dit kost brandstof. Ook is dit systeem zwaar en neemt het veel ruimte in. Nieuwere auto’s zijn uitgerust met elektrische stuurbekrachtiging. Dit werkt met een elektromotor die alleen in werking treedt bij het sturen en is dus zuiniger. Ook is elektrische stuurbekrachtiging veel lichter en neemt het minder ruimte in.

Mankementen en reparatie aan je servostuur

Je merkt het meteen als er iets mis is met je stuurbekrachtiging. Je auto stuurt veel zwaarder dan normaal. Bij hydraulische stuurbekrachtiging kunnen de pomp, de leidingen of de V-snaar defect zijn. Bij elektrische stuurbekrachtiging kunnen de microprocessor of de elektromotor kapot gaan.

De kosten om je stuurbekrachtiging te repareren zijn afhankelijk van het soort stuurbekrachtiging en het mankement. Een nieuw stuurhuis kost gemiddeld 750 euro. Het vervangen ervan duurt ongeveer twee uur. Bij hydraulische stuurbekrachtiging kan het ook nodig zijn de pomp te vervangen. Een nieuwe pomp kost rond de 200 euro. In anderhalf uur is deze vervangen. Na de reparatie moet ook je auto opnieuw uitgelijnd worden. Dit kost meestal 100 euro. Wil je zelf kiezen waar je je stuurbekrachtiging laat repareren? Kies dan voor de aanvullende dekking Vrije Reparatiekeuze.

Zelf kiezen waar je je auto repareert?

Neem dan de aanvullende dekking Vrije Reparatiekeuze. Als je wilt, betalen wij de rekening rechtstreeks aan het herstelbedrijf.

Ontdek Vrije Reparatiekeuze
Koppel in auto lacht