
Maart 2023
8 tips voor een snelle én grondige lenteschoonmaak
Eindelijk is het zover: lente! Het blijft langer licht, het wordt steeds iets warmer én we krijgen massaal de schoonmaakkriebels. In Amerika houdt ongeveer 78% van de huishoudens elk jaar weer een grote lenteschoonmaak. Een flinke score, en we verwachten dat we in Nederland niet ver achterlopen.
Hoe pak je zo'n grote schoonmaak nu snel én grondig aan? Dit zijn onze 8 tips.
Tip 1: Focus op taken in plaats van kamers
Probeer een populaire techniek in schoonmaakland: 'task based cleaning'. In plaats van schoonmaken per kamer, ga je het hele huis door terwijl je focust op één taak. Eerst alle lampen bijvoorbeeld, dan alle kastjes, dan alle kranen en ga zo maar door.
De voordelen?
- Je raakt minder snel afgeleid.
- Je hebt minder verschillende schoonmaakproducten nodig.
- Je kunt beginnen met de taken die het meeste effect hebben.
De kans is groot dat je op deze manier sneller klaar bent.
Tip 2: Schoonmaken met 3 producten
Waarom een lange lijst met chemische schoonmaakproducten kopen als dat nergens voor nodig is? Producten zoals baking soda, azijn en citroen zijn namelijk net zo efficiënt. Zo doodt azijn bacteriën, verwijdert baking soda vlekken en zorgt citroen voor glans en een frisse geur.
Inspiratie nodig?
- Gebruik een mix van baking soda en water om de oven schoon te maken.
- Gebruik azijn om kalkaanslag op kranen, rond putjes en op tegeltjes te verwijderen.
- Strooi wat baking soda over een gestofzuigd vloerkleed of matras. Laat dit een paar uur intrekken en zuig het gewoon weer op. Zo verwijder je vieze luchtjes!
- Vul een plantenspuit met een mix van azijn en water, en je hebt een perfecte glasspray.
- Aangekoekte pannen? Laat ze weken met een laagje water en citroensap.
- Voeg een half kopje baking soda toe aan een emmer warm water, en dweil hiermee een tegelvloer.
Hoe minder verschillende producten je nodig hebt, hoe sneller én goedkoper je uit bent.
Tip! Benieuwd welke punten je tijdens de lenteschoonmaak niet mag vergeten? Lees dan verder in onze schoonmaakblog van 2022. Onder punt 4 vind je een handige checklist!
Tip 3: Creatief met de vaatwasser
Wist je dat je een vaatwasser voor veel meer kunt gebruiken dan alleen het afwassen van servies en bestek? Er zijn eindeloos veel producten die gewoon in de vaatwasser mogen. Om een paar voorbeelden te noemen:
- Plastic speelgoed van de kinderen
- Een plastic kam of haarborstel
- Zeepbakjes
- De douchekop
- (Sommige) plastic luchtfilters
- De plankjes en plastic lades uit de koelkast
- Het deksel van de prullenbak
- Onderdelen van keukenapparatuur
Wil je na afloop de vaatwasser zelf eens goed schoonmaken? Draai de machine dan op een hete stand, met een scheut azijn op de bodem.
Tip 4: Laat de magnetron zichzelf schoonmaken
Snel je magnetron schoonmaken? Vooral wanneer je last hebt van hardnekkige etensresten, kan het handig zijn om de deze te stomen.
Plaats een (magnetronbestendig) schaaltje met water in het midden van de magnetron, met hierin een scheutje citroensap of azijn. Zet de magnetron aan en laat het water zo'n 5 tot 10 minuten koken. Is de boel enigszins afgekoeld? Dan zijn de etensresten hoogstwaarschijnlijk losgeweekt en kun je ze makkelijk met een doekje wegvegen.
Tip 5: Swiffer de muren
Waarschijnlijk denk je bij Swiffer aan het schoonmaken van de vloer, maar deze handige dweil kan nog veel meer dan dat. Zonder water is de Swiffer namelijk ideaal voor het afstoffen van hoge en onhandige plekken in huis.
Gebruik een droge Swifferdoek en verwijder stof of spinnenwebben van de muur, van hoge raampjes en van randjes boven de deurposten. Zonder gedoe met trappetjes bereik je zo de hoogste plekken.
Natuurlijk is het gebruik van het merk Swiffer geen must. Iedere dweil met stofdoekjes is heel geschikt om zowel vloeren als muren stofvrij te maken.
Tip 6: Pimp je stofzuiger
Kleine hoekjes zitten vaak vol met stof, maar zijn met de stofzuiger lastig te bereiken. Denk aan het onhandige hoekkastje in de keuken, de ruimte achter de verwarming of openingen in elektrische apparaten.
De oplossing? De juiste opzetstukjes. Vaak komt een stofzuiger met een paar opties, die je al een heel eind brengen. Zijn deze niet klein genoeg? Op bijvoorbeeld Bol.com vind je meer dan genoeg opties. Denk aan een ultradunne variant met een lange borstel. Hiermee verminder je de kans dat je per ongeluk kleine objecten opzuigt, terwijl je alle stofjes moeiteloos bereikt.
Tip 7: Koop (of huur) die hogedrukreiniger
Dé manier om ook buitenshuis tijd te besparen is het gebruik van een hogedrukreiniger. Tegels, kozijnen, muren tuinmeubels en terrassen zijn hiermee in no-time brandschoon.
Heb je de reiniger maar één keer per jaar nodig? Dan is ook huren een goede optie. Voor een paar tientjes per dag haal je er zo eentje op bij de bouwmarkt.
Tip 8: Maak schoonmaken leuk
Last but not least: schoonmaken kan best leuk zijn! Woon je samen met je familie, partner of vrienden, maak er dan een leuke sociale activiteit van. Zet een lekker muziekje op, zorg voor voldoende pauzes (en natuurlijk snacks) en geef iedereen een passende taak. Wordt schoonmaken een spelletje, dan vinden ook kinderen het vaak leuk om betrokken te worden. Met makkelijke, veilige klusjes natuurlijk. En hoe meer hulp, hoe sneller je (waarschijnlijk) klaar bent!
Schoon en goed verzekerd
Heb je je huis perfect op orde? Dan is dit hét moment om eens na te gaan of al je dierbare spullen wel goed verzekerd zijn. Heb je twijfels? Bekijk dan onze Woonverzekering eens of bereken direct je premie.

Was dit artikel nuttig?