September 2024
Huis verbouwen: waar let je op bij de zoektocht naar een aannemer?
Is jouw woning toe aan een renovatie of wil je deze verbouwen? Dan is het natuurlijk erg fijn als je dit niet zelf hoeft te doen, zeker als je niet zo handig bent. Je kunt er dan voor kiezen om een aannemer in te schakelen. Maar waar let je op bij het zoeken van een aannemer en welke afspraken maak je in het contract? In deze blog lees je hier meer over.
Vergunning
Voor je opzoek gaat naar een aannemer is het belangrijk om te weten of je een bouwvergunning nodig hebt. Via de Vergunningscheck van de Omgevingsloket kun je door het beantwoorden van een paar vragen gelijk weten of je een vergunning nodig hebt voor jouw verbouwing. Heb je er een nodig? Dan kun je deze makkelijk online of via de post aanvragen. Let op! De meeste aanvragen moeten minimaal 4 weken van de voren ingediend worden. Wees daarom op tijd met je aanvraag.
Aannemer zoeken
Behalve dat je vertrouwen moet hebben in je aannemer, is het ook fijn als de prijs en kwaliteit die geleverd wordt, passen bij jouw wensen. Denk daarom goed na hoeveel je wilt uitgeven aan de verbouwing en of je het hele project uit handen wilt geven.
De volgende stap is het zoeken van een passende aannemer. Hiervoor kun je hulp inschakelen van bekenden. Vraag aan familie, vrienden of kennissen of zij misschien ervaring hebben met een goede aannemer. Het geeft natuurlijk geen volledige garantie, maar vaak meer zekerheid op het vinden van een goede aannemer.
Kent niemand in jouw omgeving een goede aannemer? Dan kun je ook opzoek gaan naar een aannemer die samenwerkt met een keurmerk. De bekende keurmerken zijn: Bouwgarant en Woningborg. Deze organisaties zorgen ervoor dat jouw verbouwing na faillissement van de aannemer overgenomen wordt en dat eventuele schade, veroorzaakt door de verbouwing, verzekerd is door de aannemer. Dit is een erg belangrijk detail, omdat schade door verbouwingen meestal niet gedekt wordt onder jouw opstal- of inboedelverzekering.
Tot slot is het goed om te onderzoeken in welke verbouwingen de ondernemer gespecialiseerd is. Wil je bijvoorbeeld een badkamer verbouwen? Ga dan opzoek naar een specialist in het verbouwen en aanleggen van badkamers.
Aannemer gevonden. En nu?
Heb je één of meerdere ondernemers gevonden die aan jouw wensen voldoen? Dan is het nu tijd om goede afspraken te maken. Geef als eerst zo duidelijk mogelijk aan wat de aannemer moet doen en welke materialen hij hiervoor moet gebruiken.
Hierna kun je beginnen met het opvragen van prijsoffertes. Soms kunnen aannemers enorm verschillen in prijzen. Denk van tevoren na of je een aannemer wilt die werkt met uurtarieven of met een vast bedrag voor de klus. Een offerte met een vast bedrag geeft wat meer zekerheid. Zo weet je zeker wat de verbouwing gaat kosten. Vraag naar een zo volledig mogelijk offerte waarin reiskosten en hulpmiddelen meegerekend worden.
Probeer stelposten in de offerte zoveel mogelijk te vermijden. Stelposten zijn kosten die de aannemer naar schatting maakt. Dit kan uiteindelijk een hoger bedrag worden dan waar je op gerekend had en voor discussies zorgen.
Maak ook goede afspraken over de aansprakelijkheid van schade, betaaltermijnen, startdatum en leverdatum van de klus en vraag naar de garantie en algemene voorwaarden van de aannemer.
Heb je jouw keuze voor een aannemer gemaakt? Dan is het nu tijd voor het echte werk. Leg alle afspraken die je met de aannemer maakt vast op papier, zodat je niet voor een onverwachte verassing komt te staan. Maak hierbij ook goede afspraken over de uitloop van de opleverdatum. Valt dit binnen het afgesproken bedrag of komt hier een meerprijs bij?
Niet tevreden?
Wanneer de aannemer echt start met de klus, blijf het dan goed in de gaten houden. Is iets niet naar wens? Geef dit dan direct aan, zodat het op tijd aangepast kan worden.
Je wilt er niet aan denken, maar ben je ontevreden met het opgeleverde werk? Het kan helpen om af te spreken dat je het overeengekomen bedrag pas betaalt zodra de oplevering voldoet aan de gemaakte afspraken. Dit kan meer druk geven op de aannemer. Ben je 3 maanden verder en zijn er nog steeds geen klussen af? Neem dan contact op met Geschillencommissie Verbouwingen en Nieuwbouw . De ondernemer moet hier dan wel bij aangesloten zijn. De Geschillencommissie helpt je dan verder met jouw geschil.
Tevreden met de oplevering?
Uiteindelijk gaan we ervanuit dat je tevreden bent met de oplevering van de klus. Met goed onderzoek en het juiste voorwerk moet dat helemaal goedkomen!
Nu wil je de nieuwe verbouwing natuurlijk ook goed verzekerd hebben. Dit kan door het afsluiten van een woonverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor de opstal en de spullen in je huis. Let wel op dat de eventuele schade niet veroorzaakt mag zijn door de verbouwing. Hiervoor neem je contact op met de aannemer.
Ga je toch liever zelf aan de slag? Check dan hier al onze tips!
Was dit artikel nuttig?
Nog niet uitgelezen?
Misschien vind je dit ook interessant!
Tips en verzekering bij je verbouwing
Ga je jouw huis verbouwen, of klussen in huis? Bereid je goed voor met onze tips en controleer je verzekeringen.
Een kluswoning kopen
Een kluswoning kopen, wat houdt dat eigenlijk in? Lees verder voor alles over de zoektocht, planning, financiering, vergunningen en meer.
Stappenplan eerste huis kopen
Ben je van plan om een (eerste) woning te kopen? Met ons stappenplan weet je precies wat er op je af komt en wat je moet weten.
Wat is een opstalverzekering?
Het verschil tussen een inboedel en opstalverzekering is simpel. Wij leggen het je uit.