Telefoon in houder in auto met Google Maps aan

April 2024

10 functies van Google Maps die je waar­schijnlijk nog niet kende

Sinds de komst van Google Maps hebben nog maar weinig mensen aparte navigatiesoftware zoals TomTom. Ja, je komt helaas steeds meer advertenties tegen binnen de app, maar er worden ook nog steeds nieuwe functies uitgebracht die het autorijden nog gemakkelijker maken. In deze blog geven we je een aantal functies van Google Maps waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden!

Snelkoppeling van favoriete routes

Sommige routes neem je geregeld. Om die niet elke keer opnieuw in te voeren, kun je een favoriete route maken en deze snel en makkelijk opstarten van het Startscherm van je smartphone. Open de Google Maps-app, zoek je bestemming en klik op ‘Route’. Daarna krijg je drie opties: start, stappen en vastzetten. Wanneer je op 'Vastzetten’ tikt, staat de route voortaan gelijk op je beginscherm van Google Maps.  

Extra verkeersinformatie

Veel mensen kijken vooral naar de kleurtjes op een route om te zien of het druk is op de route die je wilt gaan rijden. Voordat je op ‘Start’ drukt om je route te starten, kun je nog meer informatie krijgen over het verkeer. Zo zie je bijvoorbeeld of er wegwerkzaamheden plaatsvinden of dat er een trajectcontrole is en waar deze zich bevindt. 

Zien waar je geparkeerd hebt

Vergeetachtig of geen richtingsgevoel? Als je locatievoorzieningen altijd aan staan en je Google Maps toestemming geeft om je activiteiten te tracken, dan zal de app automatisch onthouden waar je je auto hebt geparkeerd. Ook wanneer je je auto op een andere plek hebt geparkeerd dan je ingevoerde bestemming. Je kunt ook handmatig je parkeerplek toevoegen, door in de app op de blauwe stip te tikken selecteer je in het balkje onder de kaart de optie ‘Parkeerplek opslaan’. 

Google Maps parkeerplek
Je parkeerplek zien op Google Maps © Allianz Direct

Meest zuinige route

Wist je dat Google Maps kan berekenen wat de meest zuinige route is om te rijden? Door jouw motortype (benzine, diesel, elektrisch of hybride) aan te geven binnen de app, berekent Google hoeveel procent brandstof of energie je bespaart ten opzichte van alternatieve routes.

Google maps zuinige route
Zuinigste route instellen op Google Maps © Allianz Direct

Makkelijker ontdekken van plaatsen

Een handige update van Google Maps is de ‘Conversational Search’. Met deze functie krijg je suggesties over de plek die je wilt bezoeken. Bijvoorbeeld als je een koffietentje zoekt in Rotterdam, dan typ je in de zoekbalk ‘gezellige koffietent in Rotterdam’. Binnen een paar seconden krijg je verschillende suggesties die ook geordend worden op categorie zoals cafés, restaurants, brunch tentjes en de prijsklasse. Je kunt ook bredere vragen stellen zoals ‘wat is er te doen in Rotterdam’. Hartstikke handig als je niet bekend bent in een stad.

Makkelijker plaatsen ontdekken Google Maps
Makkelijker plaatsen ontdekken op Google Maps © Allianz Direct

Immersive view

De Immersive view is een functie waarbij je een 3D weergave kan zien van een stad in verschillende weersomstandigheden en verschillende tijden. Deze functie werd vorig jaar geïntroduceerd. Je kunt de functie nu ook gebruiken voor routeplanning. Op deze manier weet je precies hoe je moet rijden, fietsen of lopen. Het is nog niet op alle plekken beschikbaar, vooral in de grote steden zoals Amsterdam, Barcelona en Londen. 

Google Maps immersive view
Immersive view op Google Maps © Allianz Direct

Meer info over laadpalen

Als je een elektrische auto hebt, is het natuurlijk fijn om te weten waar je je auto op kunt laden als je onderweg bent. Google Maps heeft nu een functie waarbij je laadstations kan vinden, je ziet of de laadpaal geschikt is voor jouw auto en de laadsnelheid. Zo kan je je hele route uitstippelen en op tijd stoppen om te laden. 

Meer info over laadpalen
Meer informatie over laadpalen © Allianz Direct

Beste plekken van de stad

Google Maps heeft een functie waarbij je de beste plekken van de stad kan ontdekken. Wanneer je een grote stad in de zoekbalk intikt en je naar beneden scrolt, krijg je allerlei reviews te zien van mensen die bij bepaalde restaurants en plekken zijn geweest. Maar ook de iconische plekken van een bepaalde stad. Deze functie laat meer algemene plekken zien, dus als je op zoek bent naar een bepaald soort restaurant of koffietentje, dan kan je beter onze eerdere tip 'conversational search’ gebruiken. Zo kan jij nieuwe parels of nieuwe steden ontdekken. 

Beste plekken op Google Maps
Beste plekken op Google Maps © Allianz Direct

Zelf je lijsten maken

Je kon natuurlijk al je eigen lijstjes maken, maar de functie wordt uitgebreider. Je kunt de volgorde van de lijstjes aanpassen zodat je je favoriete plekken bij kan houden. Bijvoorbeeld een lijstje met je favoriete restaurants. Wat hier dan ook nieuw is: je kan je social media posts nu toevoegen!  Je kan deze lijstjes gebruiken om bijvoorbeeld je reis voor te bereiden en later je foto's eraan te koppelen zodat je je highlights terug kan vinden op de kaart. Hoe leuk! Ook helpen de foto's op Google Maps om nieuwe plekken aan te raden voor andere mensen.

Zelf lijstjes maken
Zelf lijstjes maken op Google Maps © Allianz Direct

Extra tip: Actuele brandstofprijzen checken binnen Europa

Ben je op reis in België, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje of Zweden? Dan kun je bij vrijwel alle tankstations zien wat de actuele prijzen zijn. Standaard toont Google Maps de prijs voor benzine, maar je kunt ook voor diesel of Super+ 98 de recente tarieven zien. Helaas werkt deze functie nog niet in Nederland.

Naast brandstoftarieven vergelijken komen er in de toekomst nog veel meer functies naar de Nederlandse versie van Google Maps. Alles om snel en simpel te navigeren tijdens het autoreizen. Wil je hetzelfde gemak bij je autoverzekering? Bereken dan eens jouw autopremie bij Allianz Direct!

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?