Home

April 2024

Is de slimme deurbel wel zo'n slim idee?

De slimme deurbel wordt steeds populairder en is bijna onmisbaar in de meeste woningen. Uit onderzoek van Allianz Direct is gebleken dat bijna een kwart van de Nederlanders een slimme deurbel heeft en 89% een veiliger gevoel krijgt van dit apparaatje. Maar is een slimme deurbel ook echt een slimme keuze? En waar moet je op letten? In deze blog lees je hier alles over.

Slimme deurbel

Een slimme deurbel is een bel waarbij je, door middel van een app, kunt zien wie er voor de deur staat. Meestal kun je via de app ook een gesprek voeren met de persoon die aanbelt. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld met de postbezorger af te spreken een pakketje neergelegd moet worden als je niet thuis bent. 

Ook zijn er slimme deurbellen met bewegingssensoren. Hiermee weet je wanneer er iemand voor de deur staat, zonder dat er aangebeld wordt. Voor de meeste gebruikers geeft de slimme deurbel door alle opties die je erbij hebt, een veilig gevoel.

Wat voor slimme deurbellen zijn er?

Er zijn verschillende soorten slimme deurbellen. Voordat je een slimme deurbel aanschaft is het natuurlijk belangrijk om te weten welke deurbel bij jouw wensen past: 

  • Slimme deurbel met camera: dit is een drukknop met een ingebouwde camera die je voor de deur ophangt.
  • Een ontvanger: dit is een deurbel die een melding geeft op je smartphone wanneer de bel gaat.
  • Slimme deurbel met camera en audio
  • Slimme deurbel op batterij of stroomkabel. 
  • Slimme deurbel met wifi verbinding of kabel. 

Nadelen slimme deurbel

De slimme deurbel heeft veel voordelen. Zo kun je weten wie er voor de deur staat voordat je deze opent, kun je een boodschap doorgeven aan de beller en kun je een veiliger gevoel hebben.

Toch zit er een nadeel aan de slimmer deurbel. Helaas hebben criminelen zich ontwikkeld, waardoor zij slimme deurbellen kunnen hacken. Hiermee kunnen criminelen de beelden zien die opgenomen worden en kunnen zij bijhouden wanneer de bewoners niet thuis zijn. 

Zorg er daarom voor dat je de slimme deurbel goed beveiligd. Dit kan door het bedenken van een moeilijk wachtwoord en een twee-stappen-verificatie. Daarmee krijg je bijvoorbeeld een sms’je wanneer iemand probeert in te loggen. 

Privacyregels

Een slimme deurbel zorgt voor een veilig gevoel. Toch moet je rekening houden met de privacy van andere. Uit het onderzoek van Allianz Direct is gebleken dat minder dan een derde van de Nederlanders (32%) de regels voor het gebruik van een slimme deurbel kent. 

De camera mag geen beeld opnemen waar de openbare weg of de woning van de buren op te zien is. Het is daarom belangrijk om de deurbel zodanig te installeren dat alleen de voordeur van jouw woning zichtbaar is op de camera. Ook mogen de personen die op camera zichtbaar zijn de beelden opvragen en inzien. 

Verder is het verplicht om een beveiligingssticker op de deur te hebben waarmee je duidelijk maakt dat er gefilmd wordt. 

Je mag de camerabeelden maximaal 1 maand bewaren. Hiervoor moet je zelf een register bijhouden waarin je de reden opgeeft om het beeldmateriaal op te slaan. Ook kun je de slimme deurbel registreren bij de politie. Let op! Je mag alleen beelden opslaan van personen die voor een onveilig gevoel in de buurt zorgen. De gemeente kan je verplichten de beelden alsnog te verwijderen.  

Verzeker je woning

Heb je een slimme deurbel?  Dan blijft het nog steeds belangrijk dat jouw woning en inboedel goed verzekerd is! Een slimme deurbel schrikt dieven af, maar helaas is dit niet genoeg om inbraken te voorkomen. Meer tips voor het voorkomen van inbraken, lees je hier

Benieuwd naar de premie voor een inboedelverzekering? Deze kun je berekenen op onze website. Met de inboedelverzekering is jouw slimme deurbel ook verzekerd. Zo zorg je voor een veilig gevoel binnen en buiten jouw huis! 

Couple playing guitar

Jouw inboedel is veilig bij ons

Bij Allianz Direct verzeker je de spullen in je huis voor vrijwel alle schade, standaard met €0 eigen risico.

Was dit artikel nuttig?