Stekkerauto elektrische auto

Mei 2024

Stekkerauto’s populair bij huishoudens met hoger inkomen

Het prijsverschil tussen een stekkerauto en een auto die op benzine rijdt is in de laatste vier jaar flink teruggelopen. De stekkerauto wordt namelijk steeds betaalbaarder! Een auto met stekker kostte vier jaar geleden bijna €26.000 meer dan een benzineauto. Nu is dit teruggelopen naar een verschil van €17.000. Toch blijft de stekkerauto volgens de cijfers van CBS vooral populair bij huishouden met een hoger inkomen, maar waar ligt dat aan? In deze blog vertellen we je hier meer over.  

Stijging aanschaf stekkerauto’s

In 2023 werden er 369.791 nieuwe auto’s gekocht. Ruim 30% van de nieuw gekochte auto’s waren stekkerauto’s. Volgens de cijfers van het CBS is dit ruim 3,7 keer meer dan 4 jaar eerder.  In Europa moeten alle nieuw verkochte auto’s vanaf 2035 uitstootvrij zijn. Nederland wil dit plan vanaf 2030 invoeren. Dit betekent dat er vanaf 2030 alleen nieuwe auto’s verkocht mogen worden die 100% elektrisch zijn. Hierdoor zal de verkoop van stekkerauto’s met bijna 5 keer meer stijgen. 

Gebruikers stekkerauto’s 

Ruim 46% van de stekkerauto’s zijn particulier aangeschaft. Vaak zijn de kopers mannen tussen de 40 en 60 jaar oud. 54% van de stekkerauto’s worden zakelijk gebruikt. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat de stekkerauto vooral populair is bij huishoudens met een hoger inkomen. Dit komt doordat huishoudens met een hoger inkomen meestal zelfstandig ondernemer zijn en een stekkerauto veel fiscale voordelen heeft. 

Je betaalt als ondernemer met een stekkerauto namelijk 6% minder fiscale bijtelling, wanneer je de zakelijke auto ook gaat gebruiken voor privéritten. Ook betalen ondernemers, net als particulieren, tot 2025 geen BRP (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen) en MRB (Motorrijtuigenbelasting) en kun je voordeliger een laadpaal aanschaffen. 

Motorrijtuigenbelasting elektrische auto's

De planning was dat stekkerauto’s vanaf 2025 25% aan wegenbelasting zou betalen. In 2026 zou de motorrijtuigenbelasting voor alle stekkerauto’s ingaan, waardoor er geen voordeel zal zijn op de motorijtuigenbelasting. Dit plan is gewijzigd. In 2025 blijft de motorrijtuigenbelasting nog gratis voor de stekkerauto. Vanaf 2026 zal de motorrijtuigenbelasting 60% van de totale kosten bedragen en vanaf 2029, 65%. Uiteindelijk zal de korting in 2031 komen te vervallen en zullen alle bestuurders van een stekkerauto volledig meebetalen aan de motorrijtuigenbelasting.  

Gemeente met meeste stekkerauto gebruikers

In gemeente Rozendaal is het aantal huishoudens met stekkerauto’s het hoogst. Daar heeft 5,8% van alle inwoners een stekkerauto. Vooral huishoudens met een vrijstaande woning hebben een stekkerauto voor de deur. In Heerlen is de stekkerauto het minst populair. Daar rijden slechts 0,7% van alle inwoners met een stekkerauto. In het overzicht hieronder zie je hoeveel procent van de inwoners per gemeente een stekkerauto heeft. 

Elektrische auto en laadpaal goed verzekerd

Heb je al een stekkerauto? Ga dan goed verzekering de weg op! Je kunt de premie van een stekkerauto, die privé gebruikt wordt, berekenen op onze website.  Heb je een laadpaal? Dan is deze standaard meeverzekerd onder de Opstalverzekering, als deze vastzit aan jouw woning of vaststaat in jouw tuin.  

Ben je aan het overwegen om een stekkerauto te kopen of ben je benieuwd naar de voordelen van een stekkerauto? Lees dan deze blog

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.

Was dit artikel nuttig?