Leestijd: 5 minuten
Laatst bijgewerkt op: 05-04-2024

Schadevrije jaren opvragen

Hoe bouw je ze op en wat heb je er precies aan? Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen over schadevrije jaren.

Stel lachend in auto

Als je op zoek bent naar een nieuwe autoverzekering, is het nodig om je schadevrije jaren opvragen. Die gebruiken alle verzekeraars namelijk om jouw premie mee te berekenen. Schadevrije jaren opvragen is niet zo moeilijk als vaak gedacht wordt. Sterker nog: je kunt je schadevrije jaren zelf via Roy Data opvragen of ze bekijken op je polisblad. Op deze pagina lees je meer over het opvragen van je schadevrije jaren en waarom en wanneer je dit doet. 

Hoe en waar kan je schadevrije jaren opvragen? 

Schadevrije jaren opvragen via je autoverzekeraar

Je kunt je schadevrije jaren via verschillende manieren opvragen. Heb je al een autoverzekering? Dan is het polisblad de makkelijkste manier om jouw schadevrije jaren op te vragen. Je autoverzekeraar moet namelijk elk jaar laten weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Je krijgt dan dus een up-to-date beeld van jouw schadevrije jaren.

Schadevrije jaren opvragen Roy Data

Een andere manier om je schadevrije jaren op te vragen is via Roy Data. Roy Data is de centrale database waarin de schadevrije jaren van iedereen worden bijgehouden, ongeacht bij welke verzekeraar je zit. Roy Data is de database van Stichting Efficiënte Processen Schadeverzerzekeraars (SEPS). Met Roy Data kunnen verzekeraars schadevrije jaren inzien en registreren. Als je je autoverzekering opzegt, registreert jouw verzekeraar je schadevrije jaren in Roy Data. 

Aantal schadevrije jaren opvragen bij Roy Data

Het aantal schadevrije jaren opvragen bij Roy Data is gelukkig niet erg ingewikkeld en ook nog eens gratis. Wel is het goed om te weten dat je schadevrije jaren pas in Roy Data worden bijgewerkt op het moment dat je je huidige autoverzekering stopzet. Bijvoorbeeld als je overstapt naar een andere verzekeraar. Loopt je autoverzekering nog? Dan kan het zijn dat je schadevrije jaren niet zijn bijgewerkt in Roy Data, en je dus een ander aantal ziet dan je daadwerkelijke schadevrije jaren. 

Zo vraag je jouw schadevrije jaren op via Roy Data:

  • Ga naar de www.seps.nl/roy-data/
  • Vul het digitale inzageformulier in
  • Verstuur je formulier en wacht op reactie

Aantal schadevrije jaren opvragen bij RDW

Veel mensen verwachten dat het aantal schadevrije jaren opvragen bij RDW ook kan. Helaas werkt schadevrije jaren opvragen RDW niet: bij het RDW zijn geen gegevens over iemands schadevrije jaren bekend. Alleen verzekeraars hebben belang bij het bijhouden van de schadevrije jaren, in verband met eventuele korting op de premie. Het RDW registreert alleen gegevens over je voertuig. Bijvoorbeeld op wiens naam het kenteken staat, of het voertuig verzekerd is en of de Apk-keuring op tijd is gebeurd. Schadevrije jaren opvragen bij de RDW kan dus niet. 

Aantal schadevrije jaren opvragen bij een leaseauto

Heb je in een leaseauto gereden? Dan staat de autoverzekering meestal op naam van je werkgever of de leasemaatschappij. Als je particulier hebt geleased, staat de schadevrije jaren vaak ook op naam van de leasemaatschappij. De opgebouwde schadevrije jaren staan dan dus niet op jouw naam. 

Toch kun je deze schadevrije jaren leaseauto opvragen via een leaseverklaring. Zo kun je de schadevrije jaren mogelijk alsnog gebruiken voor een particuliere autoverzekering. Daar zitten alleen wel wat regels aan verbonden, zo geldt dit alleen voor particuliere lease en je leaseverklaring mag niet ouder dan 3 jaar zijn. Je leest er meer over op onze pagina over schadevrije jaren opvragen leaseauto

Schadevrije jaren opvragen bij de leasemaatschappij 

Wil je schadevrije jaren leaseauto opvragen? Dit is alleen mogelijk bij particuliere lease. Vraag bij je leasemaatschappij een leaseverklaring aan met daarop de volgende punten:

  • De naam en handtekening van de leasemaatschappij
  • Hoeveel schade je hebt gehad, voor welke bedragen en of de schade is verhaald op de tegenpartij
  • Jouw gegevens als leasenemer
  • Een begin- en einddatum
  • De einddatum van de leaseperiode die op de verklaring staat, mag niet langer dan 3 jaar geleden zijn ten opzichte van de startdatum van de verzekering

Als je meerdere leaseverklaringen hebt kun je die allemaal opsturen naar je verzekeraar. Als er minder dan een jaar tussen de leaseverklaringen in zit, kunnen de schadevrije jaren namelijk bij elkaar opgeteld worden. 

Schadevrije jaren opvragen bij Allianz Direct 

Wil je jouw schadevrije jaren opvragen en heb je een autoverzekering bij Allianz Direct? Schadevrije jaren opvragen bij Allianz Direct is simpel. Log in op Mijn Account en open je polisblad. Daar vind je de door ons genoteerde schadevrije jaren voor jouw autoverzekering. Deze schadevrije jaren hebben wij uit Roy Data gehaald en voor elk jaar dat je geen schade claimt krijg je er een bij. Denk je dat je schadevrije jaren niet kloppen of heb je een andere vraag over je schadevrije jaren? Check dan onze klantenservicepagina over schadevrije jaren of lees onze blog over schadevrije jaren.

Schadevrije jaren opvragen: overstappen naar Allianz Direct

Ga je jouw schadevrije jaren opvragen om over te stappen naar andere autoverzekeraar? Vergeet dan niet om de autoverzekering van Allianz Direct te checken. Schadevrije jaren opvragen en overstappen naar Allianz Direct is namelijk helemaal geen slecht idee. We bieden een scherpe premie, uitstekende voorwaarden en voordelen zoals: 

  • Je krijgt altijd vervangend vervoer als je schade hebt;
  • Je kunt je autoverzekering dagelijks wijzigen of opzeggen;
  • Je bent altijd verzekerd van een uitstekende service;
  • Je kunt ook je woonverzekering en reisverzekering afsluiten bij Allianz Direct.

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Ga jij ook veilig en verzekerd de weg op met Allianz Direct? We zetten de voordelen op een rijtje.

  • 1

    Altijd vervangend vervoer bij schade

  • 2

    24/7 directe hulp en service

  • 3

    Meest gekozen op Independer

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Hoe werken schadevrije jaren? © Allianz Direct
Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.

Veelgestelde vragen over schadevrije jaren overdragen

  • Waar kan ik schadevrije jaren inzien?

    Je kunt je schadevrije opvragen en inzien via je autoverzekeraar. Je autoverzekeraar heeft als het goed is het meest actuele beeld van jouw schadevrije jaren.

    Ga je overstappen of heb je je autoverzekering stopgezet? Dan kun je je schadevrije jaren via Roy Data opvragen. Dit is gratis. Roy Data is de landelijke database waarin de schadevrije jaren van alle verzekerden worden bijgehouden.

  • Kan ik Roy Data inzien?

    Je kunt je schadevrije jaren inzien via Roy Data. Zo vraag je jouw schadevrije jaren op via Roy Data:

    • Ga naar de www.seps.nl/roy-data/
    • Vul het digitale inzageformulier in
    • Verstuur je formulier en wacht op reactie
  • Hoe kun je schadevrije jaren aantonen?

    Al je schadevrije jaren worden door je autoverzekeraar bijgehouden en genoteerd. Als je je autoverzekering stopzet, noteert je verzekeraar jouw schadevrije jaren in Roy Data. Dit is een landelijke database waarin de schadevrije jaren van alle verzekerden worden bijgehouden. Alle verzekeraars werken met Roy Data en vragen daar jouw schadevrije jaren op als je een autoverzekering aanvraagt. Op die manier kun je bij een andere verzekeraar aantonen hoeveel schadevrije jaren je hebt.  

  • Hoelang blijven schadevrije jaren bewaard?

    Je schadevrije jaren worden opgeslagen in Roy Data. Als je een autoverzekering opzegt en geen nieuwe afsluit, blijven je schadevrije jaren 10 jaar in Roy Data staan. Negatieve schadevrije jaren blijven 5 opgeslagen in Roy Data. 

    Het verschilt wel per verzekeraar hoe ver teruggekeken wordt om schadevrije jaren op te halen. Allianz Direct kijkt tot 4 jaar terug in Roy Data. Je leest er meer over op onze pagina over het vervallen van schadevrije jaren.