Een inbraak kan als traumatisch worden ervaren. Je huis is toch de plek waar je jezelf optimaal veilig waant. De schok is dan ook groot als blijkt dat onbevoegden in huis zijn geweest en ook nog door privé-spullen zijn geweest – of persoonlijke spullen hebben meegenomen. Regel daarom altijd goede inbraakbeveiliging en zorg voor inbraakpreventie.
Alarmsysteem huis aanleggen
Een alarmsysteem in je huis aanbrengen is niet alleen een vorm van inbraakpreventie, maar ook een uitstekende inbraakbeveiliging waarmee je inbrekers verjaagt. Een alarmsysteem bestaat uit een alarm dat lawaai maakt en, eventueel, een zwaailicht dat je aan de woning monteert. Zodra je de woning verlaat, zet je de inbraakbeveiliging aan. Harde geluiden en lichtflitsen zijn wel het laatste dat inbrekers kunnen gebruiken, dus in de meeste gevallen gaan ze er vandoor.
Vaak is een alarmsysteem gecombineerd met inbraakcamera's. Bij moderne alarmsystemen krijg je een melding op je smartphone, waarna je live kunt meekijken in je woning en de politie kunt inschakelen.
Een beveiligingscamera ophangen
Wanneer je een beveiligingscamera op een strategisch punt aan je woning bevestigt, heb je een uitstekend inbraakbeveiligingsmiddel. Wanneer inbrekers een beveiligingscamera zien, zijn ze al snel geneigd om je woning over te slaan. Mochten zij toch tot een inbraak overgaan, dan kun je ze op de beveiligingscamera vastleggen. Je krijgt een melding op je smartphone zodra de beveiligingscamera beweging registreert. Je kunt dan direct zien wat er thuis gaande is en hulp inschakelen, ook als je aan de andere kant van de wereld zit. Bijvoorbeeld op vakantie. Beelden die zijn opgeslagen, kun je aan de politie overhandigen, zodat ze de inbrekers kunnen identificeren.
Inbraakpreventie en je woonverzekeringen
Hoewel je met inbraakpreventie het risico op inbraken al kunt verkleinen, kun je alsnog slachtoffer worden van inbraak. Daarom is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. De inboedelverzekeringen en opstalverzekering van Allianz Direct verzekeren je een uitbetaling bij inbraakschade bij een poging tot inbraak, schade bij een inbraak of in het geval van gestolen goederen. En ondanks dat je goed bent verzekerd, is inbraakpreventie toch aan te raden. Zo kun je bij de verzekeraar altijd aantonen dat er, ondanks inbraakpreventie, toch bij je is ingebroken.