Alarmeisen auto

1 mei 2023

Alarmeisen voor je auto: hoe zit dat?

Misschien ben je het weleens tegengekomen of heb je er eerder over gelezen: verzekeraars die bepaalde alarmeisen of diefstalbeveiligingseisen voor je autoverzekering. De meeste – al dan niet alle – verzekeraars hanteren zulke eisen, voornamelijk gericht op de beveiliging tegen diefstal van je auto. Maar hoe zit dat dan precies? En welke alarmeisen zijn er eigenlijk? Dat en meer over de alarmeisen voor je auto(verzekering) vind je hier!

Alarmeisen auto

De alarmeisen gelden voornamelijk voor de dekking voor schade door diefstal of inbraak. Met een WA-verzekering ben je hier sowieso niet voor gedekt, dus bij een WA-verzekering zijn er geen extra alarmeisen waar je aan moet voldoen. Je verzekert jezelf voor schade door diefstal of inbraak met een Beperkt Casco – of All Risk autoverzekering. Ga je voor een van deze dekkingen? Dan zijn er mogelijk extra beveiligingseisen.

Zijn er alarmeisen voor mijn auto?

Of er alarmeisen gelden voor jouw auto is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Voor auto’s met een cataloguswaarde van minder dan €50.000 zijn er meestal geen alarmeisen, behalve bij de Audi A5 Sportback en Mercedes-Benz CLA-klasse. Is je cataloguswaarde hoger? Dan is de beveiligingseis afhankelijk van een aantal punten:

  • Cataloguswaarde
  • Leeftijd voertuig
  • Acceleratie/versnelling
  • Merk voertuig
  • Model voertuig

Als je een diefstalgevoelige auto rijdt, zoals een cabriolet, een GTI of een auto van bijvoorbeeld het merk BMW, Audi, Landrover of Mercedes, stellen verzekeraars soms hogere beveiligingseisen dan bij andere auto’s. Als je een auto rijdt met cataloguswaarde van €50.000 of hoger, kun je rekening houden met extra beveiligingseisen. Check dan ook zeker of je auto al aan deze eisen voldoet. Voertuigen van na het jaar 1998 zijn bijvoorbeeld al standaard voorzien van een goedgekeurde startonderbreker (klasse 1).

Welke alarmsystemen voor diefstalbeveiliging zijn er eigenlijk?

Misschien heb je al de nodige diefstalbeveiliging in je auto geïnstalleerd, of moet je nog het een ander regelen. Dan is het goed om te weten wat die extra beveiligingseisen precies zijn – en wat jij eraan hebt natuurlijk. Welke soorten alarmen voor diefstalbeveiliging zijn er allemaal?

Als je een alarm laat inbouwen om diefstal tegen te werken, moet dit voldoen aan de maatstaven van het SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging). Er zijn vier soorten beveiligingssystemen met SCM-certificatie te verkrijgen:

  • Klasse Startonderbreker (klasse 1)
  • Klasse Alarmsysteem (klasse 2)
  • Klasse Alarmsysteem met Hellingshoekdetectie (klasse 3)
  • Voertuigvolgsystemen (klasse 4 en 5)

Klasse 1: startonderbreker

SCM Klasse 1 is bij auto’s van na 1998 standaard inbegrepen. Dit systeem bestaat uit twee automatische onderbrekers, zodat je auto niet op eigen kracht verplaatst kan worden.

Klasse 2: alarmsysteem

SCM Klasse 2 bestaat uit een startonderbreker met daarbij een inbraakdetectie en alarmsirene.

Klasse 3: hellingshoekdetectie

Met SCM Klasse 3 heb je een goedgekeurde startonderbreker en omtrek-, interieur- en hellingshoekdetectie. Zo gaat er een alarm af wanneer iemand bijvoorbeeld probeert je auto weg te slepen.

Klasse 4: voertuigvolgsysteem

SCM Klasse 4 is een beveiligingssysteem waarmee jouw auto na diefstal kan worden gevolgd om opgespoord te worden.

Klasse 5: voertuigvolgsysteem

SCM Klasse 5 is hetzelfde als Klasse 4, uitgebreid met een koppeling met het Klasse 3 systeem.

Waar vind je de alarmeisen van Allianz Direct?

Als er alarmeisen gelden voor jouw autoverzekering, vind je die bij Allianz Direct al tijdens het aanvragen van de autoverzekering, bij het kiezen van de dekking. Autoverzekering gekozen en afgesloten? Dan zijn de eisen – indien aanwezig – ook nog vermeld op je polisblad onder het kopje ‘Diefstalbeveiliging’. Staat er niks vermeld over alarmeisen? Dan is voor jouw auto geen extra beveiliging nodig. Zo weet je dus altijd direct waar je aan toe bent.

Ik voldoe (nog) niet aan de alarmeisen, wat nu?

Als de gevraagde beveiliging nog niet is ingebouwd in de auto, heb je hiervoor nog 30 dagen de tijd na de ingangsdatum van je verzekering. Gedurende deze periode is er dekking bij schade door inbraak, diefstal en joyriding. Voldoe je na 30 dagen nog niet aan de gevraagde beveiliging? Dan ben je mogelijk niet verzekerd voor schade door inbraak of diefstal.

De beveiligingseisen zijn natuurlijk om het risico op inbraak en diefstal te verminderen. Dat vindt je verzekeraar belangrijk, maar het is voor jezelf en je auto natuurlijk ook extra fijn!

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.

Was dit artikel nuttig?