Man repareert auto

November 2023

6 doe-het-zelf tips voor auto onderhoud

Als je een eigen auto hebt, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Door naast de onderhoudsbeurten bij de garage zelf regelmatig klein onderhoud uit te voeren, gaat je auto langer mee én rijd je zuiniger. Bovendien kan het flink schelen in de portemonnee. Met deze 6 onderhoudstips kun je gemakkelijk zelf aan de slag, vanuit je eigen thuis-garage!

1. Was je auto grondig

We maken ons huis vaak schoon, maar je auto verdient ook regelmatig een schoonmaakbeurt. Dit is belangrijk voor de levensduur en de restwaarde van je auto. Als je vuil en zand namelijk te lang laat zitten, riskeer je lakschade of kan de auto zelfs gaan roesten. In deze blog lees je do’s en don’ts voor het wassen van je auto.

2. Vul de vloeistoffen bij

Het controleren en bijvullen van de vloeistoffen zijn makkelijke klusjes. Zorg er altijd voor dat de auto minimaal 10 minuten stilstaat op een vlakke ondergrond en gebruik een trechter om knoeien te voorkomen. Zorg ook dat er altijd reserveflesjes in de auto liggen. Voor de ruitensproeiervloeistof zoek je onder de motorkap naar het reservoir, vaak aangegeven met een sticker met straaltjes water. Vul het reservoir tot het maximale niveau, et voilà! Het oliereservoir vind je aan de bovenkant van de motor. Maak de peilstok droog met een doek, schuif deze in de tank en haal ‘m er weer uit. Staat het oliepeil tussen het minimum- en het maximumstreepje? Dan zit je goed. Staat je oliepeil bij het laagste streepje, vul dan ongeveer een halve liter bij.

3. Controleer de bandenspanning

De juiste bandenspanning zorgt voor minder slijtage aan de autobanden, een betere wegligging en een lager brandstofverbruik. Je auto rijdt dus niet alleen fijner, maar ook zuiniger en veiliger. Drie vliegen in één klap! Controleer de bandenspanning bij een tankstation of schaf een bandenspanningsmeter aan. Doe dit een paar keer per jaar, maar bij voorkeur maandelijks. Weet wel wát de juiste spanning voor jouw auto is. Vooral een te lage bandenspanning verhoogt het risico op een klapband. De juiste spanning staat op een sticker op je deurpost (onder het slot) of op het klepje van je benzinedop.

4. Ga een blokje om

Staat jouw auto wat vaker stil dan normaal? Dit kan schadelijk zijn. Het wordt aangeraden om je bolide in elk geval één keer per week te gebruiken. Een kwartier heen en een kwartier terug is al voldoende volgens de Wegenwacht. Als je auto echt vaak stilstaat, probeer deze dan binnen of in elk geval overdekt te parkeren.

5. Check de lichten

Slechte verlichting brengt zowel voor jou als voor je medeweggebruikers risico’s met zich mee, dus zorg dat je lampen goed werken. Denk naast het stadslicht en grootlicht ook aan de richtingaanwijzers, kentekenverlichting en het achteruitrijlicht. Zorg er altijd voor dat je een reservesetje lampen in de auto hebt liggen. Lampen controleer je door ze één voor één aan te zetten en door iemand buiten de auto te laten checken. Ben je op jezelf aangewezen? Parkeer de auto dan voor een groot oppervlak zoals een winkelruit, zodat je je auto in de weerspiegeling kunt zien. Het controleren en bijstellen van het remlicht is een lastiger klusje. In het instructieboekje lees je hoe je een remlicht vervangt, maar de automonteur kan dit ook voor je oplossen.

6. Vervang je ruitenwissers

Ben je een beetje handig? Dan is een ruitenwisser vervangen een makkelijk klusje. Als je merkt dat niet de hele ruit gelijkmatig wordt schoongeveegd, je scheurtjes in het rubber ziet of zelfs merkt dat het rubber losraakt, is het tijd voor vervanging. Een nieuw exemplaar schaf je gemakkelijk online of in de bouwmarkt aan. Let goed op of de ruitenwissers geschikt zijn voor jouw automodel en bouwjaar. Daarna is het tijd om ze te monteren. Met een pin of haak en een kliksysteem kun je de oude ruitenwisser losmaken en de nieuwe vastkoppelen. Klaar is Kees!

Bonustip: check je autoverzekering en doe een grote beurt

Bij een bepaalde kilometerstand zijn sommige onderdelen van je auto toe aan vervanging. Deze informatie staat vaak in het onderhoudsboekje – pak deze er eens bij en maak een lijstje. Zo houd je ruim van tevoren rekening met grote kosten.

Nu je toch goed bezig bent, check dan ook meteen welke autoverzekering je hebt en of deze nog bij jouw situatie past. Heb je een vrij nieuwe auto, of is deze juist meer dan 10 jaar oud? Misschien is het handig om je dekking aan te passen. Dit zijn onze autoverzekeringen. Bereken je premie binnen 20 seconden en zie direct of je kunt besparen!

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.