Eerste hulp bij total-loss

15 augustus 2023

Eerste hulp bij total-loss

Stel je voor; op een koude winterdag rijd je naar je werk. IJzel heeft de overmacht. Plotseling moet de auto voor jou remmen. Je houd netjes afstand, maar de remmende auto achter je glijdt hard door. Het gevolg? Een kettingbotsing. Jij mankeert gelukkig niks, maar de auto is total-loss. Wat gebeurt er nu? Waar heb je in een dusdanige situatie recht op?

Economisch- en technisch total-loss: wat is het verschil?

  • Economisch total-loss
    Als de reparatiekosten van de auto hoger liggen dan de waarde van de auto, spreken we over economisch total-loss. Financieel gezien is het dan niet verantwoord om de schade te repareren. Als de auto economisch total-loss wordt verklaard zijn de reparatiekosten op dat moment hoger dan de dagwaarde van de auto vlak voor het ongeval min de restwaarde vlak na het ongeluk. Een voorbeeld:

‘Stel dat jouw auto op de dag van het ongeluk €12.000 waard is. Na het ongeluk constateert de expert dat jouw auto nog maar €5.000 euro waard is. Dit bedrag wordt de restwaarde genoemd. De reparatiekosten zouden dus niet boven € 7.000 (€ 12.000 - € 5.000) uit mogen komen. Als dit wel het geval is, is het economisch gezien niet rendabel om de auto te laten repareren.’

  • Technisch total-loss
    Indien het niet meer mogelijk is om de schade van de auto te herstellen, wordt de auto technisch total-loss verklaard. Ook bij diefstal of ernstige brand- of waterschade kan er sprake zijn van technisch total-loss. Is jouw auto technisch total-loss verklaard? Dan heb je op dat moment enkel recht op de dagwaarde van de auto vlak voor het ongeluk. Als je een Beperkt Cascoverzekering hebt afgesloten kan de nieuwwaarde of vervangwaarde van de auto worden uitgekeerd.

In de meeste gevallen wordt de dagwaarde van een auto die total-loss is gereden berekend door een schade-expert. Die staat jou bij om ervoor te zorgen dat je weer zo snel en veilig mogelijk op weg bent.

De juiste autoverzekering

Als de auto total-loss wordt verklaard, ligt het aan je verzekering of en hoeveel de verzekeraar kan uitkeren. Dit hangt volledig af van de dekking en verzekeringsvoorwaarden. Het is daarom van groot belang om te weten welke autoverzekering jij hebt afgesloten:

  • WA-verzekering: een verplichte verzekering voor schade die jij met je eigen auto veroorzaakt
  • Beperkt Cascoverzekering: de verzekering voor schade aan je eigen auto waar jij zelf geen invloed op hebt
  • All Risk verzekering: de meest uitgebreide verzekering waarbij je vrijwel altijd een vergoeding krijgt.

De verzekeraar gebruikt verschillende regelingen bij het zogenoemde totaalverlies van een auto. Dit hangt grotendeels samen met de leeftijd van de auto. Voor nieuwe auto’s tot 3 jaar wordt vaak vooraf een total-loss regeling opgenomen. Dit wordt ook wel de nieuwwaarderegeling genoemd. Hierbij wordt de volledige waarde van de auto uitgekeerd. Voor auto’s tussen de vier en vijf jaar wordt van dat bedrag een percentage afgetrokken. Voor tweedehandsauto’s wordt een dagwaarderegeling gehanteerd.

Een premie op maat bij Allianz Direct

Benieuwd welke verzekering het beste bij jou past? Bereken nu jouw op maat gemaakte premie in 20 seconden en zorg dat je binnen twee minuten verzekerd bent.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.