Moeder hand foto

Waardevolle spullen verstoppen in huis: is dat handig?

 

Iedereen heeft spullen in huis die voor hem of haar waardevol zijn. Soms gaat het niet eens om kostbare bezittingen, maar zijn het objecten met een grote emotionele waarde. Waar bewaren Nederlanders eigenlijk al die dierbare foto’s, sieraden en spullen met een bijzondere betekenis? En zijn ze daar veilig voor brand, (water)schade of inbraak? 

 

Dierbare bezittingen gewoon in de kast

Wij deden hier onlangs onderzoek* naar en ontdekten dat bijna de helft (47%) van de mensen niet bewust bezig is met het goed opbergen van waardevolle spullen in huis. Toen we vroegen waar mensen hun waardevolle bezittingen bewaren, bleken die meestal gewoon in de (kleding)kast te liggen. En laat dat nou net een plek zijn waar inbrekers meteen zoeken.

De top 5 van favoriete bewaarplekken vind je hieronder. Staat die van jou erbij?

  1. (Kleding)kast (45%)
  2. Kluis (18%)
  3. Zolder (15%)
  4. Externe locatie zoals de bank of het huis van ouders (10%)
  5. Garage of berging (6%)

Fun fact: een klein aandeel mensen gebruikt nog ouderwetse verstopplekken. Zij verstoppen kostbare spullen onder het bed (4%), in een koffer (3%), in een sok (1%) of begraven ze zelfs in de tuin (1%). Dit zijn helaas niet de meest veilige locaties, ook al is het wel erg creatief!

Een goede voorbereiding is het halve werk

  • Het is erg belangrijk dat je voorbereid bent op een brand of lekkage, want dat kan grote schade aan je spullen aanrichten. Het is bijvoorbeeld verstandig om een brandwerende, waterdichte kluis aan te schaffen. Er bestaan ook hitte- en waterbestendige zakken of documentenkoffers, waar je onmisbare spullen in kunt bewaren.
  • Sla foto’s en belangrijke documenten digitaal opslaan in de cloud of op een online platform. Zo heb je altijd een back-up achter de hand, mocht er iets met de originele bestanden gebeuren.
  • Meer tips over het beveiligen van je spullen en je huis vind je in deze blogpost.
  • Sommige waardevolle spullen zijn onvervangbaar. Toch is het slim om je goed te dekken tegen inbraak, diefstal en schade. Met onze inboedelverzekering met All Risk dekking ben je tegen een lage premie verzekerd voor vrijwel alle schade aan je inboedel.
  • Wil je nét iets meer zekerheid? Kies dan voor een Compleet dekking, waarmee je ook verzekerd bent als je per ongeluk zelf iets beschadigt.

Bescherm wat je lief is

Om mensen bewust te maken van alle spullen met emotionele waarde in huis, starten we met een nieuwe campagne: Bescherm wat je lief is. Op onze campagnepagina vind je mooie verhalen van mensen met bijzondere bezittingen, van bijzondere sneakers tot een oude familiefoto. Wij hielpen hen deze spullen klaar te maken voor de toekomst. Ook staan hier praktische tips om objecten in huis zo goed mogelijk te beschermen.


*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Team Vier onder 1.033 respondenten, september 2020.

Man playing guitar

Ook beschermen wat je lief is?

Met onze woonverzekeringen kies je een verzekering die bij jou en je dierbare bezit past.