Leestijd: 6 minuten
Laatst bijgewerkt op: 24-04-2024

Auto overschrijven

Lees hieronder verder en check ons stappenplan voor een succesvolle overschrijving van jouw auto.

Man bij autodeur

Wat betekent het overschrijven van een auto?

Als je een auto koopt of verkoopt, krijg je te maken met het overschrijven van de auto, maar wat is dat precies? Het overschrijven van de auto houdt in dat je het kenteken op naam zet van de nieuwe eigenaar. Daarmee is de auto officieel overgezet ofwel overgeschreven naar de nieuwe eigenaar. Koop jij een auto? Dan ga je met behulp van de huidige eigenaar de auto overschrijven op jouw naam, zodat jij officieel de eigenaar bent.

Wat heb ik nodig bij het overschrijven van een auto of kenteken?

Ga je de auto overschrijven? Dan heb je een aantal zaken nodig om dit te regelen. Allereerst is het belangrijk dat de kopende partij en de verkopende partij aanwezig zijn. Het overschrijven regel je samen, omdat je van beide partijen gegevens nodig hebt. Wat heb je verder nodig?

 • Kentekencard of papieren kentekenbewijs
 • Tenaamstellingscode
 • Geldig Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitskaart
 • Schrijf je online over? Dan heb je een DigiD nodig.

Wanneer moet je een auto overschrijven?

Wil je jouw auto verkopen of ben je van plan er een te kopen? Dan moet je het kentekenbewijs van de auto laten overschrijven, zodat de auto op naam van de nieuwe eigenaar komt te staan. Volg dit handige stappenplan om je auto eenvoudig te overschrijven.

Stappenplan voor het overschrijven van je auto

Stap 1: Auto overschrijven op naam met kentekencard of papieren rijbewijs

Als je je auto wilt overschrijven, is het belangrijk om de juiste documenten te verzamelen en de juiste stappen te volgen. Sinds 2014 is het papieren kentekenbewijs vervangen door een kentekenbewijs op creditcardformaat, ook wel de kentekencard genoemd. Deze vervangt het oude driedelige papieren kentekenbewijs. Als je nog een papieren kentekenbewijs hebt, neem dan het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs mee. Heb je een kentekencard, zorg er dan voor dat je deze meeneemt samen met de tenaamstellingscode, een 9-cijferige code. De koper moet ook een geldig legitimatiebewijs meenemen.

Stap 2: Auto overschrijven - waar regel je de overschrijving?

 • Om de overschrijving te regelen, zijn zowel de koper als de verkoper nodig. Er zijn verschillende manieren waarop je de overschrijving kunt regelen:
 • Bij een RDW-balie.
 • Bij een locatie van PostNL (check de website van PostNL voor beschikbare locaties).
 • Kenteken online overschrijven via de RDW-website.
 • Bij een autobedrijf met een kentekenloket dat erkend is door de RDW.

Het is ook mogelijk om de auto online te overschrijven. Hiervoor heb je een DigiD nodig om je identiteit te bevestigen en moet je beschikken over de DigiD-app met ID-check. Ook is een Nederlands identiteitsbewijs vereist. Op die manier kun je gemakkelijk via de RDW de auto online op naam laten zetten of de auto overschrijven.

Stap 3: Het vrijwaringsbewijs

Na de overschrijving ontvangt de verkoper een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs toont aan dat de auto niet langer zijn/haar eigendom. Het vrijwaringsbewijs bevestigt dat het kenteken niet meer op naam van de verkoper staat. Hiermee vervallen ook de verantwoordelijkheden van de verkoper met betrekking tot de autoverzekering, wegenbelasting en APK-keuring.

Tip! Als je een auto op deze manier koopt, controleer dan ook of er nog openstaande boetes zijn op het kenteken. Na uitgifte van het vrijwaringsbewijs worden eventuele openstaande boetes namelijk overgedragen aan de koper.

Extra tip! Zorg ervoor dat je het op naam zetten van de auto regelt voordat je dat auto aan de koper overhandigt. Zolang de auto nog op jouw naam staat, ben je verplicht om de auto te verzekeren, wegenbelasting te betalen, een APK-keuring te laten uitvoeren en eventuele bekeuringen te betalen. Het is belangrijk om misbruik te voorkomen en ervoor te zorgen dat alles correct wordt afgehandeld voordat de auto van eigenaar wisselt.

Stap 4: Auto overschrijven - documenten overhandigen

Nadat het vrijwaringsbewijs is geregeld, moet de verkoper een aantal documenten aan de koper overhandigen. Bij een papieren kentekenbewijs moet je denken aan het voertuigbewijs en het APK-keuringsrapport. Bij een kentekencard is alleen het APK-keuringsrapport nodig. Zo rond het overschrijven van de auto helemaal af.

Stap 5: Auto overschrijven gelukt? Denk aan je autoverzekering

Bij de koop of verkoop van een auto is het ook belangrijk om aan je autoverzekering te denken. Als je de verkoper bent, vergeet dan niet om je autoverzekering op te zeggen. Check hieronder welke situatie voor jou geldt:

 • Ik verkoop mijn auto en koop geen nieuwe auto

Als je jouw auto verkoopt en het overschrijven van de auto is gelukt, is het belangrijk om je autoverzekering niet te vergeten. Verkoop je de auto en koop je geen nieuwe auto? Dan kun je de autoverzekering voor de verkochte auto per direct opzeggen.

 • Ik verkoop mijn auto en koop een nieuwe auto

Verkoop jij je auto, maar heb je ook een nieuwe auto gekocht? Als je een auto vervangt door een nieuwe, regel je het omzetten van de autoverzekering makkelijk zelf in Mijn Account. Ga naar “Mijn Verzekeringen” en kies voor “Aanpassen”. Hier pas je de verzekerde auto aan door de stappen te doorlopen en zo heb je binnen enkele minuten de autoverzekering op je nieuwe auto gezet. Je schadevrije jaren worden automatisch overgenomen en de verzekering voor je oude auto wordt stopgezet. Wel zo makkelijk!

 • Ik koop een auto

Zodra de overschrijving van de auto rond is, ben jij verantwoordelijk voor de auto met betrekking tot onder andere de autoverzekering. Als je direct met je nieuwe auto wilt wegrijden, is het dus slim om de autoverzekering op tijd te regelen. Zorg ervoor dat je verzekerd bent! Check dan ook de autoverzekeringen van Allianz Direct en sluit binnen enkele minuten de autoverzekering voor je nieuwe auto af. Bereken nu je premie op onze website en kies voor de betrouwbare dekking en uitstekende service van Allianz Direct.

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Ga jij ook veilig en verzekerd de weg op met Allianz Direct? We zetten de voordelen op een rijtje.

 • 1

  Altijd vervangend vervoer bij schade

 • 2

  24/7 directe hulp en service

 • 3

  Meest gekozen op Independer

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto in 3 minuten en kies je voor de meest gekozen autoverzekering op Independer!

Was dit artikel nuttig?