Wil je jouw auto verkopen? Of ben je van plan er één te kopen? Dan moet je het kentekenbewijs van de auto laten overschrijven. Hiermee komt de auto op naam van de nieuwe eigenaar te staan. Volg dit stappenplan voor een succesvolle overschrijving van je auto.
Stappenplan overschrijven auto
Wil jij je auto overschrijven? Een voertuig overschrijven is niet moeilijk zolang je de juiste documenten verzameld en de juiste stappen volgt.
Stap 1: auto overzetten op naam met kentekencard of papieren rijbewijs
Ga jij je auto overschrijven en twijfel je welke documenten je mee moet nemen? Per 2014 is het papieren kentekenbewijs vervangen door een kentekenbewijs op creditcardformaat: de kentekencard. Deze vervangt het driedelige papieren kentekenbewijs. Je krijgt een kentekencard wanneer je een nieuw kenteken op jouw naam laat zetten, ook wel je kenteken overschrijven genoemd.
Om de auto over te schrijven heb je de juiste documenten nodig. Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Neem dan het tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs mee. Heb je een kentekencard? Neem deze dan mee en vergeet de tenaamstellingscode niet: dit is een 9-cijferige code. Daarnaast moet de koper ook een geldig legitimatiebewijs meenemen.
Stap 2 auto overschrijven: waar regel je de overschrijving?
Om de overschrijving te regelen zijn koper en verkoper nodig. Je kunt je voertuig overschrijven op vier manieren:
- Bij een RDW-balie
- Bij een locatie van PostNL. Check wel even de website van PostNL welke locaties deze mogelijkheid hebben.
- Online via de RDW.
- Bij een autobedrijf met kentekenloket, dat is erkend door de RDW.
Online auto overschrijven
Je kunt een auto ook online laten overschrijven. Om aan te tonen dat jij degene bent die het voertuig overschrijft, heeft de RDW je DigiD nodig. Ook moet je beschikken over de DigiD app met ID-check.
RDW overschrijven auto online
Je kunt ook je auto online overschrijven. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan vast:
- Je bent particulier of hebt een eenmanszaak.
- Je hebt een kentekenbewijs (op creditcardformaat) en een tenaamstellingscode.
- Je hebt een DigiD app waarmee een controle van je identiteitsbewijs is uitgevoerd. Je hebt een geldig Nederlands identiteitsbewijs: identiteitskaart, paspoort of een rijbewijs dat is afgegeven na 14 november 2014.
Voldoe je aan alle voorwaarden? Schrijf je auto dan op de website van de RDW over.
Stap 3: het vrijwaringsbewijs
Na de overschrijving krijgt de verkoper een vrijwaringsbewijs. Dit is een bewijs dat het voertuig geen eigendom meer is van de verkoper. Het vrijwaringsbewijs is dus het bewijs dat het kenteken van de verkochte auto niet meer op naam van de verkoper staat. Hiermee vervallen ook de aansprakelijkheid van de verkoper voor het regelen van de autoverzekering, wegenbelasting en APK-keuring. Koop je op deze manier een auto? Check dan ook even of er nog boetes op het kenteken openstaan. Na uitgave van het vrijwaringsbewijs gaan eventueel openstaande boetes namelijk mee naar de koper.
Stap 4: auto overschrijven documenten overhandigen
Nu het vrijwaringsbewijs is geregeld, is het aan de verkoper om een aantal documenten aan de koper te overhandigen. Denk in het geval van een papieren kentekenbewijs aan het voertuigbewijs en APK-keuringsrapport. Bij een kentekencard is dat enkel het APK-keuringsrapport.
Stap 5: auto overschrijven gelukt? Denk aan je autoverzekering
Denk ook aan je autoverzekering bij koop of verkoop van je auto. Ben je verkoper? Vergeet niet jouw autoverzekering op te zeggen. Ben je de koper? Zorg dan dat je verzekerd bent voor je in jouw nieuwe auto wegrijdt. Heb je een auto en wordt deze vervangen door de nieuwe auto? Dan doe je dit makkelijk en snel door in te loggen op je Mijn Account. Kies bij Mijn Verzekeringen voor de optie Aanpassen. Nadat je hebt bevestigd dat je de juiste verzekering hebt gekozen, kies je voor de optie Verzekerde auto aanpassen. Doorloop de stappen en verzeker je nieuwe auto. Je schadevrije jaren worden automatisch overgenomen en de verzekering van je oude auto zetten we stop.
Extra tip: zorg dat je de overschrijving in orde maakt voordat je je auto meegeeft aan de koper. Zolang de auto nog op jouw naam staat, ben je verplicht om deze te verzekeren, de wegenbelasting te betalen, een APK-keuring te doen en bovendien alle bekeuringen te betalen. Het laatste wat je wil is dat iemand hier misbruik van maakt.
Ook je autoverzekering afsluiten?
Bij Allianz Direct verzeker je je auto standaard met € 0,- eigen risico.
Sluit direct af
Wij staan voor je klaar in heel Europa
Ga jij ook veilig en verzekerd de weg op met Allianz Direct? We zetten de voordelen op een rijtje.
€0 eigen risico op de autoverzekeringen
24/7 directe hulp en service
Meest gekozen autoverzekering Independer
Binnen 2 minuten verzekerd de weg op!
Was dit artikel nuttig?