Overschrijven auto

Auto overschrijven

Bij Allianz Direct:
 • checkmark

  Standaard €0,- Eigen Risico

 • checkmark

  Dagelijks wijzigen en opzeggen

 • checkmark

  Altijd vervangend vervoer bij schade

Hieronder lees je het stappenplan voor een succesvolle overschrijving van jouw auto.

Wil je jouw auto verkopen? Of ben je van plan er één te kopen? Dan moet je het kentekenbewijs van de auto laten overschrijven. Hiermee komt de auto op naam van de nieuwe eigenaar te staan. Volg dit stappenplan voor een succesvolle overschrijving van je auto.

Stappenplan overschrijven auto

Wil jij je auto overschrijven? Een voertuig overschrijven is niet moeilijk zolang je de juiste documenten verzameld en de juiste stappen volgt:

STAP 1 | Als verkoper moet je een aantal documenten meenemen voor de overschrijving. Welke dit zijn hangt ervan af of je een papieren kentekenbewijs hebt of een kentekencard. Bij een papieren kentekenbewijs neem je het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs mee. Bij een kentekencard neem je de kentekencard en de tenaamstellingscode mee. De koper moet ook een geldig legitimatiebewijs meenemen.

STAP 2 | De koper en verkoper gaan naar een kentekenloket om de overschrijving te regelen. Het kentekenloket vind je op een postkantoor of bij een RDW-keuringsstation.

STAP 3 | Na de overschrijving krijgt de koper een vrijwaringsbewijs. Dit is een bewijs dat het voertuig geen eigendom meer is van de verkoper.

STAP 4 | De koper overhandigt de verkoper het vrijwaringsbewijs.

STAP 5 | De verkoper overhandigt een aantal documenten aan de koper. Bij een papieren kentekenbewijs is dat het voertuigbewijs en het APK-keuringsrapport. Bij een kentekencard is dat enkel het APK-keuringsrapport.

Auto overzetten op naam met kentekencard of papieren rijbewijs

Ga jij je auto overschrijven en twijfel je welke documenten je mee moet nemen? Per 2014 is het papieren kentekenbewijs vervangen door een kentekenbewijs op creditcardformaat: de kentekencard. Deze vervangt het driedelige papieren kentekenbewijs. Je krijgt een kentekencard wanneer je een nieuw kenteken op jouw naam laat zetten, ook wel je kenteken overschrijven genoemd. 

Online auto overschrijven

Je kunt een auto ook online laten overschrijven. Om aan te tonen dat jij degene bent die het voertuig overschrijft, heeft de RDW je DigiD nodig. Ook moet je beschikken over de DigiD app met ID-check.

RDW Overschrijven auto online

Je kunt ook je auto online overschrijven. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan vast:

 • Je bent particulier of hebt een eenmanszaak.
 • Je hebt een kentekenbewijs (op creditcardformaat) en een tenaamstellingscode.
 • Je hebt een DigiD app waarmee een controle van uw identiteitsbewijs is uitgevoerd. Je hebt een geldig Nederlands identiteitsbewijs: identiteitskaart, paspoort of een rijbewijs dat is afgegeven na 14 november 2014.

Voldoe je aan alle voorwaarden? Schrijf je auto dan op de website van de RDW over.

Auto overschrijven en jouw autoverzekering

Denk ook aan je autoverzekering bij koop of verkoop van je auto. Ben je verkoper? Vergeet niet jouw autoverzekering op te zeggen. Bent je koper? Zorg dan dat je verzekerd bent voor je in jouw nieuwe auto wegrijdt. Heb je een auto en wordt deze vervangen door de nieuwe auto? Dan doe je dit makkelijk en snel door in te loggen op je Mijn Account. Kies bij Mijn Verzekeringen voor de optie Aanpassen. Nadat je hebt bevestigd dat je de juiste verzekering hebt gekozen, kies je voor de optie Verzekerde auto aanpassen. Doorloop de stappen en verzeker je nieuwe auto. Je schadevrije jaren worden automatisch overgenomen en de verzekering van je oude auto zetten we stop. 

Extra tip: zorg dat je de overschrijving in orde maakt voordat je je auto meegeeft aan de koper. Zolang de auto nog op jouw naam staat, ben je verplicht om deze te verzekeren, de wegenbelasting te betalen, een APK-keuring te doen en bovendien alle bekeuringen te betalen. Het laatste wat je wil is dat iemand hier misbruik van maakt.

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto standaard met € 0,- eigen risico.

Sluit direct af
Allianz Direct autoverzekering