Auto verkopen: hoe werkt het?

Bij al onze verzekeringen:

  • Standaard €0,- Eigen Risico bij alle dekkingen

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • 24/7 bereikbaar bij noodsituaties

  • Je bent nooit onderverzekerd

Auto verkopen, hoe werkt het? Lees bij Allianz Direct alles over het verkopen van je voertuig en het eenvoudig afsluiten van een voordelige autoverzekering.

DO NOT USE MASTER

Auto verkopen, hoe werkt het? Kijk bij Allianz Direct

Je wilt je auto verkopen maar hoe werkt het? Op het moment dat je besluit om je voertuig te verkopen, wil je dit zo snel mogelijk regelen. Ondertussen wil je wel de zaken goed regelen en een mooie prijs voor je auto ontvangen. Allianz Direct geeft een aantal handige tips.

Auto verkopen, hoe werkt het? Een grondige reinigingsbeurt

De eerste indruk bij een auto verkopen is essentieel. Zorg er daarom voor dat je voertuig er schoon en netjes uitziet. Poets de auto grondig schoon en zet de wagen nog even in de wax. Op deze manier trek je meer potentiële klanten voor je auto.

Vraagprijs bepalen

Vervolgens stel je de vraagprijs vast. Als de vraagprijs te hoog is, duurt het lang om een koper te vinden. Bij een te lage vraagprijs krijgen mensen argwaan. Ook trek je hiermee autohandelaren aan die willen onderhandelen. Doe daarom vooronderzoek naar de markt. Je bekijkt vergelijkbare wagens die te koop staan en onderzoekt hoe lang deze auto's aangeboden worden.

Auto verkopen, hoe werkt het? Advertentie plaatsen

Om je auto particulier te verkopen, plaats je een online auto advertentie met duidelijke foto´s van de binnen- en buitenzijde. Ingevulde onderhoudsboekjes zijn hierbij prijsverhogend en een uitstekend bewijs van een goed onderhouden voertuig. Beschrijf eerlijk waarom je de auto verkoopt, wat de eventuele schade is en hoe de wagen onderhouden is.

Proefrit en bezichtiging

Maak met de potentiële koper een afspraak en zorg dat je goed voorbereid bent. Als verkoper heb je namelijk een mededelingsplicht, waarbij je de koper verplicht bent om eventuele bestaande defecten te benoemen. Laat de koper een proefrit maken met de auto. Verstandig is om hierbij een proefritverklaring door de koper te laten ondertekenen. In deze verklaring geef je aan dat, als er schade aan het voertuig of derden ontstaat gedurende de proefrit, de bestuurder van het voertuig hiervoor aansprakelijk is.

Auto verkopen, hoe werkt het? De onderhandeling

Bedenk voor jezelf wat de minimale prijs is die je voor de auto wilt ontvangen. Kom vervolgens samen een gewenst bedrag overeen. Daarna moet de koper eerst het bedrag voor de wagen betalen. Wil de koper contant het bedrag voldoen? Ga dan samen met de koper naar de dichtstbijzijnde bank, zodat je ervan verzekerd bent dat het geld echt is. Ook heb je het bedrag op deze manier direct in je bezit.

Auto overschrijven

Vervolgens moet de auto worden overgeschreven op de naam van de koper. Dat kan bij een RDW-balie, RDW-keuringsstation, kentekenloket of online. Je hebt hiervoor een kentekencard en tenaamstellingscode nodig. Daarna moet je ook de verzekering opzeggen voor dit voertuig en een nieuwe verzekering afsluiten voor een eventuele nieuwe auto. Kijk bij Allianz Direct voor een voordelige autoverzekering met uitgebreide dekking.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.