Laatst bijgewerkt op: 15-03-2023

Dashcam auto

Bij Allianz Direct autoverzekering:

  • Bereken je premie in 20 seconden en sluit af in 3 minuten

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • 24/7 directe hulp & service

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Op zoek naar informatie over de voordelen, nadelen en wetgeving van dashboard camera's? Je leest hier alles wat je moet weten over het gebruik van een dashcam in je auto.

Dashcam gebruiken

De dashcam is sterk in opkomst. Reden te meer om je meer informatie te geven over de voordelen, nadelen en wetgeving van deze camera’s. We gaan dieper in op vragen als: Waarom kiezen sommige mensen ervoor om een camera in hun auto te gebruiken? Kleven er ook nadelen aan? Hoe zit het met de wetgeving? Ook vertellen we wat wij er als autoverzekeraar van vinden.

Hoe werkt een dashcam?

Een dashcam is een camera aan de binnenkant van de voorruit die automatisch opnames maakt tijdens het autorijden. Deze begint dus direct met opnemen zodra je gaat rijden. De beelden en het geluid dat de camera opneemt worden opgeslagen op een geheugenkaart. De meeste dashcams zijn voorzien van GPS. Hiermee wordt de locatie, de snelheid en de rijrichting vastgelegd. Dankzij de GPS word je gewaarschuwd voor snelheidscamera’s.

Tegenwoordig filmen dashcams in ‘loop recording’. Dat wil zeggen dat wanneer de SD-kaart vol zit, de oudste fragmenten automatisch worden verwijderd. Wil je een video opslaan? Dan kan dat vaak met een druk op de knop. Of je kunt kiezen voor een dashcam met G-krachtmeter. Hiermee worden trillingen en schokken gedetecteerd. In het geval van bijvoorbeeld een ongeluk wordt de video dan direct opgeslagen, zodat je deze belangrijke beelden niet per ongeluk kwijtraakt.

Wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel van een dashcam is dat het bewijsmateriaal kan leveren bij een ongeval. De opnames maken het voor de politie en aanbieders van autoverzekeringen gemakkelijker om de schuldvraag te beantwoorden. Het kan ook helpen om iemand op te sporen, die er vandoor gaat na een aanrijding. Ook bij Allianz Direct kunnen dashcam opnames als bewijsmateriaal dienen. Ron Adams, marketing & sales manager, Allianz Direct: "In complexe situaties waar discussie ontstaat over de schuldvraag, zeggen beelden natuurlijk veel meer dan woorden. Het zijn perfecte hulpmiddelen om zaken te verduidelijken en een schade eerlijk af te handelen. Door het gebruik van videobeelden kunnen wij in veel gevallen discussie vermijden.".

Wat zijn de nadelen?

Het zou kunnen dat de politie in de toekomst bevoegd is om beelden van een dashcam op te eisen. Dit kan ongunstig uitpakken voor de eigenaar van de camera als deze schuld heeft aan het ongeval. Een ander nadeel is dat deze alleen aan de voorkant van de auto filmt. Hierdoor kunnen de opnames een vertekend beeld van de situatie geven. Het aanleveren van beelden is ook zeker niet altijd nodig. Adams: "Als het om een ‘simpele’ schade gaat waarbij beide partijen er qua aansprakelijkheid samen uitkomen, worden beelden meestal niet ingestuurd.".

Wetgeving rond dashcams

Het gebruik van deze camera’s is toegestaan in Nederland, maar niet verplicht voor een verzekeraar als Allianz Direct. Adams: "Dashcams worden steeds goedkoper dus de verwachting is ook dat we het steeds vaker terug zullen zien. We stellen het echter niet verplicht, het is helemaal aan de verzekerde of deze de beelden willen inzetten.". Er zijn wel een aantal regels voor het gebruik van de camera's. Ze mogen alleen niet het zicht van de bestuurder belemmeren of op een andere manier afleiden. Filmen op de openbare weg is toegestaan, dus ook met een dashcam. Het verspreiden van de beelden is wel aan regels gebonden. In verband met de privacywetgeving mag een persoon die een overtreding begaat niet herkenbaar in beeld worden gebracht. Ook een herkenbaar nummerbord kan problemen geven. Dit wordt gezien als een persoonsgegeven van de bestuurder.

Gebruik van een dashcam in het buitenland

In Luxemburg, Oostenrijk en Portugal is het gebruik van een dashcam verboden. Waarschuwt deze camera voor snelheidscamera’s? Dan mag je deze niet gebruiken in België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Verwijder voordat je deze landen bezoekt de software die betrekking heeft op de flitssignalering.

Vrouw thuis met laptop

Wil je hoge juridische kosten voorkomen?

Helaas kom je er niet altijd uit met een andere automobilist of met de merkdealer van je auto. Kies net als 68% van onze klanten voor onze rechtsbijstandverzekering. Met deze aanvullende dekking sta je sterk in een juridisch conflict.