Verkeers­rechtsbijstand

Samen met ons heb je jouw juridische zaken op de rit.

 • Wereldwijd juridische hulp bij schade in het verkeer die door een ander veroorzaakt is

 • Externe deskundigen en proceskosten vergoed tot €50.000

 • Hulp bij een conflict met de merkdealer van je voertuig

Helaas lukt het niet altijd om er samen met iemand uit te komen en kun je wel wat juridische hulp gebruiken. Met deze aanvullende dekking sta je sterk, waar je ook bent. Voor slechts €4,24 per maand.

Stel in auto praten

Rechtsbijstandverzekering auto 

Schade aan je auto door een ander is al vervelend genoeg. Als het dan ook nog moeilijk is om er samen met de tegenpartij uit te komen, kan juridische ondersteuning je daarbij helpen. Om die reden sluit 68% van onze klanten een aanvullende dekking Verkeersrechtsbijstand af bij hun autoverzekering. De rechtsbijstandverzekering auto kies je om juridische hulp te krijgen wanneer je er niet met de tegenpartij uitkomt. Benieuwd hoe dat precies zit? Je leest hier alles over de rechtsbijstandsverzekering auto.

Wat is een rechtsbijstandverzekering voor je auto?

Met de rechtsbijstandsverzekering auto ben je verzekerd van juridische hulp in verschillende situaties. Dat is fijn, omdat je er soms niet makkelijk uitkomt met de tegenpartij. De kosten kunnen dan flink oplopen, bijvoorbeeld bij het inschakelen van experts en een advocaat. Met de Verkeersrechtsbijstandverzekering van ons ben je verzekerd van juridische hulp en een vergoeding van de proceskosten. 

In deze situaties kun je Verkeersrechtsbijstand goed gebruiken!

Met de aanvullende dekking Verkeersrechtsbijstand kun je rekenen op hulp bij schade in het verkeer en letselschade, maar ook bij conflicten over contracten. Denk bijvoorbeeld aan een conflict met je merkdealer over gepleegd onderhoud aan je auto. We leggen uit wat een rechtsbijstandsverzekering voor je auto is in vier verschillende situaties.

Situatie 1: Je komt met je auto in een aanrijding terecht en het is niet jouw schuld.

In dit geval moet de tegenpartij voor de schade betalen. Als diegene schuld ontkent of jou zelfs beschuldigd, kun je met Verkeersrechtsbijstand juridische hulp krijgen om je gelijk te bewijzen.

Situatie 2: In diezelfde aanrijding loop je niet alleen autoschade, maar ook lichamelijk letsel op.

Met de Verkeersrechtsbijstand krijg je advies over medische hulpverlening en rekenen we de opgelopen schade in geld voor je uit. Aangezien het in deze situatie vaak om flinke bedragen gaat, is juridische hulp geen overbodige luxe. De tegenpartij zal er namelijk alles aan doen om niet te hoeven betalen en hoogstwaarschijnlijk ook een advocaat inschakelen.

Situatie 3: De tegenpartij is schuldig aan de aanrijding, maar geeft het netjes toe.

Ook in dit geval moet er nog wel van alles afgehandeld worden. Heb je niet zoveel verstand van dit soort zaken of gewoon geen zin in geregel? Met Verkeersrechtsbijstand handelen wij alles voor je af.

Situatie 4: Je hebt een conflict met een merkdealer over de aankoop van een motorrijtuig of (lucht)vaartuig. Of met de garage over gepleegd onderhoud.

Er is iets misgegaan of je moet te veel betalen. Met Verkeersrechtsbijstand helpen we je hierbij. De garage of merkdealer moet hiervoor wel aangesloten zijn bij de BOVAG.

Verkeersrechtsbijstand: wat is wel en niet verzekerd?

Neem deze aanvulling op je autoverzekering en onze juridische deskundigen staan voor je klaar.
Wel verzekerd:

Je bent verzekerd van jurdische hulp bij onder meer:

 • Het verhalen van schade ontstaan in het verkeer
 • Niet alleen jij, maar ook je gezin dat met je meereist op een geboekte vakantie zijn verzekerd
 • Conflicten met je merkdealer, BOVAG- of FOCWA-bedrijf, over een voertuig bij (ver)koop en onderhoud
 • Conflicten over een huur- of leaseovereenkomst van een voertuig die jij zelf gaat gebruiken
 • Juridische hulp bij straf- en tuchtzaken in het verkeer
Niet verzekerd:

Je bent niet verzekerd van juridische hulp bij onder meer:

 • Bestaande geschillen of  waarvan de aanleiding al bestond voor afsluiten van deze verzekering
 • Voor kosten die je maakt zonder onze toestemming
 • Als bewust de wet is overtreden of je niet bevoegd was om het voertuig te besturen
 • Als je jouw voertuig zakelijk verhuurt of gebruikt voor vervoer van mensen of spullen tegen betaling

Welke type rechtsbijstand zijn er?

Onder rechtsbijstand zijn er verschillende soorten dekkingen te vinden. Zo zijn er autorechtsbijstand, verhaalsrechtsbijstand en verkeersrechtbijstand. Alhoewel de typen rechtsbijstand misschien erg op elkaar lijken, zijn er belangrijke verschillen tussen deze verschillende dekkingen. Bij Allianz Direct kies je voor de rechtsbijstand auto de aanvullende dekking Verkeersrechtsbijstand. Hieronder vind je per type rechtsbijstand meer informatie. 

Verkeersrechtsbijstand 

Verkeersrechtsbijstand is de meest uitgebreide vorm van rechtsbijstand bij geschillen in het verkeer. Een belangrijk verschil met de verhaalsrechtsbijstand en autorechtsbijstand is dat deze aan je voertuig gekoppeld zijn, waar Verkeersrechtsbijstand op jouw naam staat en dus niet aan je auto gekoppeld is. Hiermee krijg je juridische hulp bij het verhalen van schade en geschillen hierover. Daarnaast kun je rekenen op juridische ondersteuning bij andere rechtsproblemen in het verkeer, en zijn zowel jijzelf als je gezin hiermee verzekerd. Het gaat dan om schade aan materialen, maar ook om letselschade aan jou of je gezin.

Verhaalsrechtsbijstand 

Verhaalsrechtsbijstand is een dekking waarmee je verzekeraar juridische hulp biedt bij het verhalen van materiele schade. Letselschade is hierbij niet inbegrepen. Deze dekking is daarmee minder uitgebreid dan Verkeersrechtsbijstand. Bij Allianz Direct kun je geen verhaalsrechtsbijstand afsluiten, dit is eigenlijk al inbegrepen binnen onze Verkeersrechtsbijstand – wij helpen je namelijk met het verhalen van schades. 

Verschillende dekkingen bij rechtsbijstandverzekering auto 

Zoals besproken zijn er verschillende dekkingen bij een rechtsbijstandverzekering auto. Bij Allianz Direct kun je alleen kiezen voor Verhaalsrechtsbijstand, dat is de meest uitgebreide rechtsbijstandverzekering auto. Benieuwd naar het verschil ten opzichte van andere soorten rechtsbijstandverzekering auto? Check in de tabel hieronder de verschillen.

Rechtsbijstand afsluiten bij een autoverzekering van Allianz Direct

Bij Allianz Direct sluit je een uitstekende autoverzekering af voor een scherpe premie. Met de aanvullende dekking Verkeersrechtsbijstand ben je ook nog eens het meest uitgebreid verzekerd van juridische hulp bij het verhalen van schade of geschillen in het verkeer. Zo zijn externe deskundigen en proceskosten tot €50.000 vergoed en bieden we hulp bij een conflict met de merkdealer van je auto. Samen met ons heb je jouw juridische zaken op de rit. Bereken daarom in 20 seconden je premie, kies de autoverzekering die bij jou past en vink Verkeersrechtsbijstand aan als aanvullende dekking. Dat is een slimme keuze! 

Veelgestelde vragen over de Rechtsbijstandverzekering

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

 • Van welke partij krijg ik juridische hulp?

  Met onze Rechtsbijstandverzekering krijg je juridisch advies en rechtshulp van de Nederlandse Rechtsbijstand Stichting (NRS). NRS is gevestigd in Rotterdam en is ingeschreven bij de KVK Rotterdam onder nummer 41128224. 

 • Ik heb al een rechtsbijstandverzekering. Heb ik dan ook Verkeersrechtsbijstand nodig?

  Rechtsbijstandverzekeringen worden in verschillende modules verkocht. Bij de meeste verzekeraars zit de module ‘verkeer’ er niet standaard bij, dus moet je je hier nog apart voor verzekeren. Wil je hier meer over weten? Lees alles over onze Rechtsbijstandverzekering.

  Heb je bij ons een All Risk verzekering met Inzittendenverzekering? Dan ben je bijna hetzelfde gedekt als bij een Rechtsbijstandverzekering. Je kunt deze verzekering nog afsluiten voor conflicten bij de (ver)koop van een auto bij een merkdealer.

 • Geldt deze dekking alleen bij een juridisch conflict in Nederland?

  De dekking geldt wereldwijd. Wel is de maximale vergoeding afhankelijk van of het land op de groene kaart staat, ook wel het internationaal verzekeringsbewijs genoemd. 

  • Voor landen die wel op de groene kaart staan geldt een maximale vergoeding van €50.000 voor proceskosten, experts en getuigen.
  • Voor landen die niet op de groene kaart staan geldt een maximale vergoeding van €10.000 voor proceskosten, experts en getuigen.
 • Heb je rechtsbijstand nodig bij autoverzekering?

  Je bent niet verplicht om een rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering af te sluiten, maar handig is het wel. Bij Allianz Direct kiest 68% van de klanten hiervoor. 

  De Verkeersrechtsbijstandsverzekering komt namelijk goed van pas wanneer je er niet samen uitkomt en wel wat juridische hulp kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als er een meningsverschil is over wie schuld heeft, of als je andere kosten wilt verhalen, zoals waardevermindering van de auto, letselschade of bij conflicten met je merkdealer.

 • Tot welk bedrag krijg ik de juridische kosten vergoed?

  • Voor hulp van de juridische specialisten van NRS geldt geen maximum.
  • We vergoeden tot €50.000 voor proceskosten, experts en getuigen binnen de groene kaart landen. Voor buiten de groene kaart landen is de maximale vergoeding €10.000. 
  • Daarbij vergoeden we tot €7.500 voor proceskosten, experts en getuigen bij procedures waarbij je niet verplicht bent om een advocaat in te huren, maar je er zelf voor kiest om dit te doen en dit redelijke en noodzakelijke kosten zijn. 
  • Als de tegenpartij schuldig is verklaard, maar niet kan betalen, vergoedt de NRS maximaal €1000.
 • Wat kost een rechtsbijstandverzekering voor je auto?

  Bij Allianz Direct sluit je de aanvullende dekking Verkeersrechtsbijstand bij je autoverzekering af voor slechts €4,24 per maand. 

 • Wat als ik een meningsverschil met jullie heb over de behandeling van de zaak?

  Je kunt een meningsverschil met ons hebben over de behandeling van de zaak, bijvoorbeeld als wij vinden dat de schade niet verhaalbaar is en jij vindt dat wel.  Dan kunnen we op jouw verzoek een advocaat om advies vragen. Je mag de advocaat zelf kiezen. Wij betalen de kosten van het advies en behandelen je schade volgens het advies van de advocaat.

  Een meningsverschil met ons over deze verzekering of jouw autoverzekering is nooit verzekerd.

 • Heb je echt een rechtsbijstandverzekering nodig?

  Je bent niet verplicht om een rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering af te sluiten, maar handig is het wel. Zeker als je regelmatig de weg op gaat met je auto. Bij Allianz Direct kiest 68% van de klanten hiervoor. 

  De Verkeersrechtsbijstandsverzekering komt namelijk goed van pas wanneer je er niet samen uitkomt en wel wat juridische hulp kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als er een meningsverschil is over wie schuld heeft, of als je andere kosten wilt verhalen, zoals waardevermindering van de auto, letselschade of bij conflicten met je merkdealer.

 • Wat valt er onder een rechtsbijstandverzekering?

  Onder de aanvullende Verkeersrechtsbijstandsverzekering bij Allianz Direct ben je verzekerd van juridische hulp bij onder andere:

  • Het verhalen van schade ontstaan in het verkeer
  • Niet alleen jij, maar ook je gezin dat met je meereist op een geboekte vakantie zijn verzekerd
  • Conflicten met je merkdealer, BOVAG- of FOCWA-bedrijf, over een voertuig bij (ver)koop en onderhoud
  • Conflicten over een huur- of leaseovereenkomst van een voertuig die jij zelf gaat gebruiken
  • Juridische hulp bij straf- en tuchtzaken in het verkeer

   

   

   

   

Een mooi compliment

Onze klanten beoordelen ons met 4 sterren op Independer (27.065 reviews op 8 september 2023).

Independer
  • Een goede verzekering

  Een goede autoverzekering voor een goede prijs. Hiermee is je auto voor praktisch alle schade en diefstal verzekerd.

  • Prima

  Prima verzekering, online is van alles te bereiken bij deze verzekeraar voor mij. 

  • Snel weer doorrijden

  De dienst die gebeld is door Allianz Direct heeft me redelijk snel geholpen en ik kon weer doorrijden.

De voorwaarden

In onze voorwaarden en op de verzekeringskaart vind je alles over de Rechtsbijstandverzekering.

Expert Nayla van Nieuwenhuizen

Expert Nayla van Nieuwenhuizen

Nayla van Nieuwenhuizen is Product Manager bij Allianz Direct. In haar rol is Nayla een echte product expert met veel inhoudelijke kennis op het gebied van auto- , woon- en reisverzekeringen.