Wat moet ik doen bij een auto ongeluk?

We hopen dat het je nooit overkomt, maar als het toch gebeurt wil je weten wat je moet doen.

Auto ongeluk

Een auto-ongeluk meemaken is iets dat iedereen wilt voorkomen en vermijden. Wanneer dit helaas toch gebeurt, is het een grote schrik voor alle betrokkenen. Niet alleen betrokken zijn bij een ernstig ongeval op de weg kan traumatisch zijn, ook getuige zijn van een auto-ongeluk en de schade na een aanrijding zien, zijn heftige gebeurtenissen. Hoe ga je hiermee om en weet jij eigenlijk wel wat je moet doen tijdens zo'n situatie?

Van tevoren kun je nooit inschatten hoe je reageert. Iedereen reageert anders. De een is verlamd van de schrik en de ander rijdt door. Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent op een dergelijke situatie. Mocht je ooit (de enige) getuige zijn van een auto-ongeluk, dan kunnen medeweggebruikers je helpen.

Het stappenplan bij pechhulp

Allianz Direct biedt een auto-ongeluk verzekering voor iedereen en zorgt er graag voor dat iedereen de juiste keuzes kan maken wanneer je getuige bent van een ernstig ongeluk. Daarom adviseert Allianz Direct het volgende stappenplan:

  • Schat de situatie in: wat heb je zien gebeuren en wat kun je nu direct doen? Ben je overweldigd? Vraag eventuele omstanders dan om hulp;
  •  Bel 112 direct. Het alarmnummer inschakelen heeft hoogste prioriteit. Zorg ervoor dat je goed weet waar je exact bent, wat is er gebeurd en hoe het ervoor staat met de betrokkenen. Wanneer je de hulpdiensten goed kunt inlichten, kan de beste hulp zo snel mogelijk onderweg zijn;
  • Bied eerste hulp (indien je in een EHBO-diploma hebt). Dit kan van levensbelang zijn voor de betrokkenen. Vermijd verstikkingsgevaar en bied mond-op-mondbeademing. Lijkt het erop dat er sprake is van een hartstilstand? Geef dan mond-op-mondbeademing en een hartmassage. Wanneer de betrokkenen hevig bloeden, kun je druk uitoefenen op de wond om de bloeding proberen te stollen. Heb je geen ervaring of weet je niet goed hoe je tot hulp kunt zijn? Vraag omstanders dan om te helpen;
  • Verplaats de gewonde betrokkenen niet en wacht op hulp. Mocht er explosiegevaar zijn, dan is het gerechtvaardigd om gewonden te verplaatsen;
  •  Het maken van foto's is van groot belang. Hiermee help je de politie én de auto-ongeluk verzekering. Ook is er een helder beeld van de schade na aanrijding. Het gebruiken van een dashcam kan hierbij helpen.

Ben je betrokken bij het auto-ongeluk? Dan ben je bij wet verplicht om te helpen. Ben je slechts een omstander? Dan wordt er aanspraak gedaan op jouw morele plicht om te helpen bij een-auto ongeluk.

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Hoe gebruik ik een schadeformulier? © Allianz Direct
Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.