Laatst bijgewerkt op: 06-12-2022

Wat kost een auto per maand?

Als je een auto hebt, krijg je te maken met allerlei kosten. Wat kost een auto per maand precies? Allianz Direct geeft tips en inzicht in de maandelijkse kosten van een auto.

Man bij autodeur

Wat kost een auto per maand? 

Wanneer je een auto aanschaft, krijg je te maken met allerlei kosten. Zo heb je een autoverzekering nodig, verbruikt de auto benzine en betaal je wegenbelasting. Daarnaast is er soms onderhoud aan de wagen nodig. Wat kost een auto per maand precies? Allianz Direct geeft je advies.

Wat kost een auto per maand: vaste kosten

Wat kost een auto per maand? Als antwoord op die vraag zijn de vaste autokosten het gemakkelijkst te bepalen. Allereerst betaal je de aanschafprijs van de auto. Deze kosten zijn uiteraard eenmalig. Daarna krijg te maken met maandelijks terugkerende kosten voor de auto. Voorbeelden hiervan zijn de motorrijtuigenbelasting van circa € 50,- per maand, onderhoud als de APK van gemiddeld € 20,- per maand en de autoverzekering van zo'n € 100,- per maand. Hierbij is het wel lastig aan te geven hoe hoog de kosten voor onderhoud aan de auto daadwerkelijk zijn. Een oudere tweedehands auto zal meer reparatiekosten met zich meebrengen dan een splinternieuwe wagen. We raden je dan ook aan hier maandelijks een vast bedrag voor te sparen.

Wat kost een auto per maand: variabele kosten

De variabele kosten van de auto hangen af van de afstanden die je gedurende de maand aflegt. Maak je bijvoorbeeld veel kilometers, dan spendeer je meer geld aan brandstof voor de auto. Daarnaast krijg je ook eerder te maken met het vervangen van auto-onderdelen, onder meer door slijtage. De kosten van de brandstof hangen af van het soort brandstof dat je verbruikt. Rijden met een benzineauto is bijvoorbeeld kostbaarder dan een auto met diesel of lpg. Ook elektrisch rijden biedt voordelen vanwege de goedkope brandstof.

Het soort auto en de kosten van de auto per maand

Wat kost een auto per maand? Bij een antwoord op die vraag speelt ook het soort auto waarmee je rijdt een rol. Voor een groter en zwaarder voertuig betaal je meer wegenbelasting en verbruik je meer brandstof. Ook de leeftijd van de auto, de rijstijl en de leeftijd van de bestuurder spelen een rol. Jonge bestuurders betalen bijvoorbeeld relatief meer voor hun autoverzekering, omdat ze over minder schadevrije jaren beschikken. Verder loop je bij een occasion een groter risico op reparatiekosten dan bij een nieuwe wagen van de autodealer.

Bespaar op de autokosten met een voordelige autoverzekering

Op de kosten voor wegenbelasting of brandstof kun je moeilijk besparen. Wel is het slim een voordelige autoverzekering af te sluiten. Allianz Direct biedt drie scherp geprijsde autoverzekeringen aan: de WA, Beperkt Casco en All Risk autoverzekering. Benieuwd welke autoverzekering het beste bij jouw auto past? Lees de voorwaarden op onze website of bereken meteen de lage premie via onze handige online tool.

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.

Was dit artikel nuttig?