Laatst bijgewerkt op: 06-12-2022

Auto verkopen aan een particulier

Een auto verkopen aan een particulier, hoe werkt dat precies? Allianz Direct geeft handige adviezen over het regelen van de verkoop en de autoverzekering.

Auto verkopen particulier

Auto verkopen aan een particulier, hoe werkt dat?

Je hebt besloten om je auto te verkopen aan een particulier. In veel gevallen leidt een particuliere autoverkoop namelijk tot de hoogste prijs, omdat je geen gebruik hoeft te maken van tussenpersonen. Bij een auto verkopen aan een particulier organiseer je zelf het adverteren, maken van proefritten en onderhandelen. Allianz Direct geeft je een aantal handige adviezen.

Tip 1: Auto verkopen aan een particulier? Plan een stevige poetsbeurt

Je voertuig moet een goede eerste indruk bij de koper maken. Maak daarom je wagen grondig schoon, zodat de auto verzorgd en netjes oogt. Zet je auto in de wax, wat meer potentiƫle kopers naar jouw auto leidt.

Tip 2: Bepaal de juiste vraagprijs

Het vaststellen van de vraagprijs bij een auto verkopen particulier is belangrijk. Als je een te hoge vraagprijs aangeeft, neemt het veel tijd in beslag om de juiste koper te vinden. Wanneer je te weinig vraagt voor je auto, vermoeden potentiƫle kopers dat er gebreken bij de auto aanwezig zijn. Daarnaast trek je bij een te lage vraagprijs autohandelaren aan, die stevig onderhandelen over de auto. Voer daarom een vergelijkend warenonderzoek uit naar identieke voertuigen die aangeboden worden.

Tip 3: Plaats een goede advertentie

Voor een auto verkopen particulier is het belangrijk dat de advertentie duidelijk en transparant is. Koppel goede foto's van zowel de binnen- als de buitenkant aan je advertentie en vertel eerlijk waarom je de wagen te koop aanbiedt, of er schade aanwezig is en hoe je de wagen hebt onderhouden. Een ingevuld onderhoudsboekje verhoogt de waarde van de auto.

Tip 4: Maak een proefrit met de koper

Zorg dat je bij een proefrit met de koper goed voorbereid bent. Als verkoper heb je namelijk de plicht om eventuele gebreken aan te geven. Als je een proefrit door de koper laat maken, is het verstandig om een proefritverklaring op te stellen. Dat betekent: ontstaat er schade aan de auto of aan anderen tijdens de proefrit, dan is de bestuurder van de auto verantwoordelijk.

Tip 5: Houd een minimale prijs in gedachten

Bij het onderhandelen met de koper is het van belang dat je eerst bedenkt welke prijs je minimaal voor de auto wilt ontvangen. Vervolgens kom je bij de auto verkopen aan de particulier samen tot een gewenst bedrag. Daarna betaalt de koper eerst het bedrag, voordat je de verkoop afrondt. Is de koper van plan om contant te betalen? Bezoek dan altijd samen met de koper de bank, zodat je gegarandeerd het juiste bedrag ontvangt.

Tip 6: Neem de juiste papieren mee voor de overschrijving

Wanneer je vervolgens de auto gaat verkopen aan de particulier moet je de auto met een kentekencard en tenaamstellingscode overschrijven op de naam van de koper. Dit is mogelijk bij een RDW-balie, kentekenloket, RDW-keuringsstation of op de website van RDW. Vervolgens zeg je je auto verzekering op of sluit je een nieuwe verzekering af voor een nieuw voertuig. Bekijk hier bij Allianz Direct welke voordelige autoverzekering het beste bij jouw voertuig past.

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.

Was dit artikel nuttig?