Verkeersborden

22 februari 2024

Bijzondere verkeersborden in Europa

De meeste verkeersborden leer je bij je theorie-examen, maar wist je dat dit lang niet alle verkeersborden zijn? Door heel Europa zijn er een aantal aparte verkeersborden verspreid en wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.  

1. Fietsers inhalen

Rijd je rond in Duitsland? Kijk dan niet verbaasd op als je een bord tegenkomt waarop staat dat je geen fietsers in mag halen. Dat wordt een rustig ritje door de stad.  

2. Mist

Een driehoek met een halve auto en verticale strepen: dat bord kennen we in Nederland nog niet. Maar in Tsjechië zijn ze hier wel bekend mee. Dit bord waarschuwt namelijk voor slecht zicht bij mist, sneeuw of regen. Dat verklaart de half afgebeelde auto dus.  

3. Verboden te poepen

Even terug naar bijzondere verkeersborden in eigen land. Op een camperplaats in Terneuzen kun je een nogal opvallend bord tegenkomen. Omdat ‘wildpoepen’ daar nogal vaak voorkwam, heeft de gemeente in 2016 besloten een verkeersbord hiervoor te plaatsen. Is de nood hoog? Maak dan gewoon gebruik van het toilet.  

4. Pas op voor ooievaren

Vlak voor het Duitse dierenpark Tripsdrill vind je een uniek verkeersbord: een verkeersbord in de vorm van een hart met een afgebeelde ooienvaar. Hiermee wil het dierenpark graag waarschuwen voor aanwezige ooienvaren en je te wijzen op het verminderen van de snelheid. Halverwege juli vliegen hier namelijk vaak onervaren baby ooievaren langs. Maar helaas is dit verkeersbord al meerdere keren gestolen.

5. Opgelet! Pokémon Go spelers  

De Pokémon GO hype, wie is er niet bekend mee? Samen of alleen in het wild opzoek gaan naar de meest legendarische Pokémon. De enorme hype heeft hierdoor zelfs een eigen verkeersbord gekregen, met daarop een afbeelding van twee wandelende mensen en de wereldberoemde Pickachu

Natuurlijk staat dit bord er niet om je te waarschuwen voor loslopende Pokémon, maar om overlast door spelende Pokémon Go-fans aan te geven.

6. Het centrum

Een verkeersbord met een cirkel en daarin een zwarte punt... Wat geeft dat bord precies aan? In Duitsland vind je dit verkeersbord in bijna elke stad. Uit een enquête van de ADAC, de grootste autoclub van Duitsland, bleek dat de meest Duitse inwoners niet weten waar dit verkeersbord voor staat. Velen zagen er een rotonde in, of een verwijzing naar een sportstadion. Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: het verkeersbord geeft het centrum van steden aan.   

7. Overstekende kloten  

Overstekende wat? Ja, je leest het goed. In het Twentse dorpje Saasveld staat er een bijzonder bord dat aangeeft dat op deze plek veel mensen oversteken die naar de klootschietbaan willen. Het bord is dus niet gericht naar die ene vervelend buurman.  

8. Graag traag! Muurhagedissen  

In 2016 werd er in het Belgische plaatsje Kwatrecht voor het eerst een muurhagedis opgemerkt vlak bij een spoorovergang. Op dat moment besloot de gemeente een opmerkelijk verkeersbord te plaatsen. Met dit bord worden fietsers gevraagd hun snelheid te verminderen en goed te letten op overstekende muurhagedissen, die graag een plekje opzoeken in de zon.  

9. Pas op voor egels

Dit verkeersbord is niet geheel onbekend. Je ziet de waarschuwingsborden waarop egels afgebeeld zijn steeds vaker terug in Nederland. Op Werelddierendag in 2021 werden de eerste borden met afgebeelde egels geplaatst. Per jaar komen minimaal 135.000 egels om in het verkeer. Dat is een enorm aantal. Deze verkeersborden zijn daarom niet overbodig.  

10. Kunst

In Amsterdam dook er in 2021 plotseling een wit verkeersbord op met een gele cirkel in het midden. De meeste Amsterdammers stonden er met veel verbazing naar te kijken. Het deed namelijk erg denken aan een gebakken ei. Maar niets bleek minder waar te zijn. Het was geen verkeersbord, maar kunst. De kunstenaar, die graag anoniem wil blijven, heeft dit verkeersbord ontworpen en door Amsterdam verspreid. Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam het verkeersbord verwijderd. "Het ziet er vrolijk uit, maar je kan niet zomaar borden ophangen in de stad. Dat zorgt voor verwarring. Daarom gaan we de borden verwijderen", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Goed voorbereid de weg op 

Ga je binnenkort op reis binnen Nederland of naar een andere Europese bestemming? Zorg dan dat je goed voorbereid op reis gaat. Kennis over bijzondere verkeersborden mag hierbij niet ontbreken, evenals een Autoverzekering van Allianz Direct die perfect past bij jouw wensen. Benieuwd hoeveel premie je per maand betaalt? Bereken dan nu je premie binnen 20 seconden en sluit direct online af.

 

Was dit artikel nuttig?

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto in 3 minuten en kies je voor de meest gekozen autoverzekering op Independer!