Dief in auto

4 augustus 2023

Wat zijn de meest gestolen auto-onderdelen?

Hoe zou jij opkijken als je autostuur ineens weg was? Een gekke ervaring, die vorig jaar ruim 1.000 Nederlanders overkwam. Overal in het land slaan autodieven toe. Ze stelen niet alleen volledige auto’s, maar ook losse onderdelen. Vooral van nieuwe auto's leveren deze namelijk flinke bedragen op.

Wat zijn de meest gestolen auto-onderdelen? Lees snel verder voor de 9 populairste objecten.

Nummerbord

Makkelijk te stelen én erg bruikbaar voor criminelen: het nummerbord is veruit het meest gestolen auto-onderdeel van 2022. Criminelen gebruiken gestolen nummerborden om te tanken zonder te betalen, ongestraft te hard te rijden en soms zelfs om overvallen te plegen met de auto. Daarnaast worden nummerborden veel verhandeld op de zwarte markt. In 2022 werd er ongeveer 6.000 keer* aangifte gedaan van een gestolen nummerbord, en het daadwerkelijke aantal diefstallen lijkt nog een stuk hoger te liggen.

Tip! Vraag de garage naar speciale anti-diefstalschroeven. Deze schroeven kunnen maar in één richting worden gedraaid, waardoor het verwijderen een lastig klusje is.

Uitlaat

Wist je dat een uitlaat meer waard is dan je misschien denkt? In de uitlaat bevindt zich namelijk een katalysator, die verschillende edelmetalen (zoals rodium en platina) bevat. De diefstal van een uitlaat gaat dan ook niet zo zeer om het object zelf, maar meer om de materialen die je hieruit kunt recyclen. In 2022 werd er ongeveer 4.500 keer aangifte gedaan van een gestolen uitlaat.

Tip! Overweeg om je kentekennummer of het Voertuig Identificatie Nummer (VIN) op de katalysator laten graferen om de pakkans te vergroten of je katalysator zelfs laten vastlassen.

Misschien geen verrassing, maar ook navigatiesystemen, multimediasystemen en boordcomputers zijn gewild. Heel veel leveren ze meestal niet op, maar ze zijn relatief makkelijk te stelen en te verhandelen. De gestolen onderdelen reizen de hele wereld over. Van Nederland tot Oost-Europa, en soms zelfs stukken verder dan dat. Zo duiken er regelmatig Nederlandse systemen in China op.

In 2022 werd er in totaal ongeveer 4.000 keer aangifte gedaan van gestolen navigatiesystemen, multimediasystemen en boordcomputers.

Tip! Haal losse systemen altijd uit de auto. Laat je toch een systeem of computer achter? Zet het bluetooth-signaal dan uit. Autodieven pikken dit namelijk van buiten de auto op.

Stuur

Een gestolen uitlaat of nummerbord is vervelend, maar een gestolen stuur is wel een hele vreemde ervaring. Je kunt ineens geen kant meer op! In Nederland werd in 2022 ruim 1.000 keer aangifte gedaan van een gestolen stuur. De sturen worden netjes gedemonteerd, en vervolgens verkocht op de zwarte markt of gebruikt om auto’s op te knappen.

Tip! Overweeg om in een goed auto-alarm te in investeren. De kans is groot dat dieven jouw auto hierdoor overslaan.

Spiegel

Ze lijken zo simpel, maar kunnen – vooral bij nieuwe auto’s – vol met dure technologie zitten. Om deze reden werd in Nederland vorig jaar meer dan 1.000 keer aangifte gedaan van spiegeldiefstal.

Tip! Er zijn online verschillende anti-diefstalhoezen beschikbaar. Deze hoezen plaats je om je spiegel heen, en sluit je af met een metalen kabel en slot. De stof van de hoes is lastig te beschadigen, waardoor dieven niet meer bij de binnenspiegel kunnen. Ook kun je een breekbout gebruiken om de spiegels te installeren. De kop van deze bout breekt af bij de installatie, waardoor je hem niet zomaar met een sleutel losdraait.

Verlichting

Gestolen spiegels én autolampen zijn populair op de zwarte markt omdat ze goed van pas komen bij het opknappen van schadeauto's. Heel duur is een lamp meestal niet, maar ze zijn wel erg makkelijk te verhandelen. In 2022 werd in Nederland ongeveer 700 keer aangifte gedaan van gestolen autoverlichting.

Interessant genoeg gaat deze diefstal in golven. De interesse in automerken wisselt, en dieven slaan vaak snel en op specifieke plekken toe. Zo werden er in 2021 bijvoorbeeld 9 Volvo-lampen in één nacht gestolen, allemaal in een Utrechtse wijk. De politie vermoedde dat de lampen in het buitenland werden verkocht.

Tip! Ook verlichting kan worden geïnstalleerd met een breekbout. Combineer deze met een alarm, en dieven zullen jouw lampen waarschijnlijk met rust laten.

Airbag

Als laatste de airbag. Er werd in Nederland vorig jaar meer dan 500 keer aangifte gedaan van een gestolen airbag. Net als alle andere demonteerbare onderdelen worden ook airbags verkocht om auto’s te herstellen na schade. Soms blijven ze in Nederland, maar ook in Oost-Europa worden ze veel verkocht.

Helaas voor BMW-eigenaren zijn vooral de airbags van dit merk gewild. Meer dan de helft van de gestolen airbags was vorig jaar van BMW.

Tip! Net als bijna alle losse onderdelen kan ook een airbag worden geïnstalleerd met een breekbout. Heb je daarnaast een auto-alarm? Dan is jouw airbag waarschijnlijk veilig.

Parkeer op een lichte plek

De meeste autodieven slaan 's nachts toe, op donkere plekken. De ultieme (en hele simpele) tip om diefstal te voorkomen is dan ook: parkeer op een lichte plek waar voldoende toezicht is – ook in de nacht. Zo kunnen criminelen niet ongezien hun gang gaan, en hoef je je over diefstal een stuk minder zorgen te maken.

Verzekering voor diefstal

Het vervangen van auto-onderdelen is een dure grap, maar met de juiste verzekering krijg je gelukkig een bedrag terug. Zolang je aan de voorwaarden voldoet en zelf voldoende hebt gedaan om je auto te beveiligen, natuurlijk.

Met onze Beperkt Casco- en All Risk Autoverzekering is de diefstal van auto-onderdelen gedekt. Interesse? Lees verder voor meer over onze Autoverzekeringen of bereken je premie in 20 seconden.

*Onderzoeksdata: Landelijk Informatie- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.