Kind bij traphek

Februari 2022

5 hacks die je huis veiliger maken voor je kinderen

Of je nu een kleine op komst hebt, kersverse ouder bent of al rondkruipende- en rennende kinderen hebt: je wil je huis zo veilig mogelijk maken voor jouw kroost. Zodra je kind kan kruipen, is het tijd om je huis babyproof te maken. Je kinderen ontdekken namelijk op geheel eigen wijze het hele huis. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar met deze 5 hacks voorkom je de meeste huis-tuin-en-keuken ongelukken.

1. De trap is een grote valkuil

Of je kind nog kruipt of al loopt maakt niet uit: er gebeuren regelmatig ongelukken met kinderen op de trap. Wanneer je kind ’s avonds wakker wordt wil je niet dat ‘ie slaperig de trap afgaat en een val maakt. Plaats daarom bijvoorbeeld een traphekje, zowel boven als beneden de trap. Op deze manier voorkom je dat jouw kinderen zomaar de trap op of af gaan en daar ongezien vallen.

Daarnaast is het goed om losliggende spullen op de trap altijd op te ruimen. Deze rondslingerende spullen kunnen namelijk een valpartij veroorzaken. Door dit op te ruimen kruipt of loopt jouw kroost veilig de trap op en af.

2. Stopcontacten, stekkerdozen, draadjes en kabels

Kinderen zijn nieuwsgierig van aard en ontdekken alles in huis het liefst door het aan te raken en in hun mond te stoppen. Bij sommige spullen is dat misschien niet zo erg, maar in je huis zijn veel spullen te vinden die zo tot een levensgevaarlijke situatie leiden. Stopcontacten bijvoorbeeld: de favoriete plek van kinderen om hun vingers in te steken. Installeer daarom een afdekplaatje of een speciale wandcontactdoos op elk stopcontact dat binnen handbereik van jouw kind is. Hier zijn verschillende varianten in te vinden, waaronder een sleutelplug of draaischijf-beveiliging.

Naast de stekkerdozen en stopcontacten zijn elektrische kabels een bron van problemen. Zoals gezegd houden kinderen ervan om alles wat los en vast zit te ontdekken door het vast te pakken en in hun mond te stoppen. Daarom is het belangrijk dat je deze kabels en draden zoveel mogelijk uit het zicht houdt en buiten bereik van de kinderen bewaart. Zo voorkom je niet alleen gebroken kabels en draadjes, maar belangrijker nog dat je kind niet met deze elektra in aanraking komt.

3. Ramen: onzichtbare muren

Alhoewel je in eerste instantie misschien aan andere zaken denkt, zijn ook de ramen in je huis goed om mee te nemen in het kind-veiliger maken van je woning. Een mooie glazen deur of wand zijn voor jouw kleine namelijk nogal verwarrend: een botsing komt weleens voor. Wanneer je kinderen tegen deze onzichtbare muur opbotsten, is dat een flinke klap. In het ergste geval breekt het glas, met alle gevolgen van dien. Zorg er daarom voor dat je in huis veiligheidsglas gebruikt. Dit type beglazing is veiliger omdat het niet of nauwelijks breekt en dat er geen scherven ontstaan. 

Om te voorkomen dat je kind tegen glazen ruiten of glas in deuren oploopt, is het slim om bijvoorbeeld raamstickers te kopen en deze op de glazen wand of deur te plakken. Er zijn veel leuke en vrolijke stickers in omloop die naast een stukje veiligheid ook een hoop gezelligheid in huis brengen.

4. De keuken: van scherpe messen tot het fornuis en keukenkastjes

In de keuken vind je alle ingrediënten die voor een gevaarlijke situatie kunnen zorgen: van scharen en messen tot hete pannen en van het fornuis tot lades en keukenkastjes. Jouw nieuwsgierige kleine wil dolgraag van alles vastpakken, maar met deze spullen is dat niet verstandig. Hier vind je een lijst met de belangrijkste punten om de keuken veiliger te maken:

  • Installeer magnetische slotjes op je keukenkastjes. Zo voorkom je dat de kinderen deze openen en spullen pakken, maar ook een eventuele botsing met een open kastje.
  • Sluit lades altijd en zet indien nodig ook hier een magnetisch slot of kinderslot op. Een open lade is voor jouw kind namelijk een klimrek richting het aanrecht.
  • Laat niks over het aanrecht hangen, dit maakt het des te aantrekkelijker om eraf te trekken. Gebruik je elektronisch keukenapparatuur? Haal de stekker direct uit het stopcontact zodra je klaar bent en berg het apparatuur goed op. 
  • Verwijder de knoppen van je fornuis wanneer je niet aan het koken bent. Je kind vindt het fantastisch om met deze knopjes te spelen, maar dit vergroot het gevaar op brand en brandwonden.
  • Berg je schoonmaakmiddelen goed op achter een gesloten deur, buiten bereik van kinderen.

5. Veilig spelen in de tuin

Wanneer het zonnetje schijnt, is het heerlijk om je kinderen in de tuin te laten spelen. Buitenlucht is gezond en buitenspelen is goed voor de creativiteit van je kind. Maar is jouw tuin wel kind-veilig?

Zo zou je misschien denken dat we in Nederland weinig giftige planten hebben, maar aangezien je kind graag alles in zijn/haar mond stopt is het beter om het zekere voor het onzekere nemen. In de Hortensia - ook wel Nederlands bekendste tuinplant - zit namelijk cyanide. Wanneer je kind dit binnenkrijgt leidt dit tot ernstige klachten. Ook de Wisteria, of blauweregen, is erg giftig. Hier zitten pitten in die kinderen weleens willen plukken en proeven, met misselijkheid en buikpijn tot gevolg. Controleer je tuin dus op deze en andere mogelijk giftige planten.

Verder is het verstandig om je tuin goed te omheinen. Hetzelfde geldt voor een vijver of zwembad in je tuin. Zo voorkom je dat je kind ongezien de straat op gaat, of in het water belandt. Let ten slotte ook goed op loszittende schroeven en spijkers, of andere scherpe voorwerpen in je tuin. Door deze te verwijderen kan je kind onbezorgd spelen.

Het blijft vallen en opstaan

Kinderen leren het meest door te vallen en weer op te staan. Ook is het goed dat je kind door te voelen en te proeven de wereld ontdekt. Met bovenstaande hacks zorg jij ervoor dat je kind dit zonder zorgen kan doen: op eigen wijze, in een veilig (t)huis.

Stel op bank op ipad

Maak van je huis een verzekerd thuis

Kies voor een woonverzekering die bij jou past. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw huis jouw thuis is, ongeacht de situatie.