Koppel op laptop

Met deze smart-home items beveilig je jouw huis nog beter!

Smart-home items voor een veiliger huis

Smart –home items zijn eigenlijk niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wat zijn smart-home items en wat is een smart-home precies? Hier lees je alles over wat een smart-home is en met welke items je jouw huis nóg fijner en veiliger maakt.

 

Smart, smarter, smart-home

Een smart-home, ook wel een slim huis, is een huis dat is voorzien van allerlei apparaten die met elkaar communiceren. Deze apparaten, zoals bijvoorbeeld je tv, lampen en je koelkast, wisselen informatie met elkaar uit via internet of bluetooth. Het idee van een smart-home is dat jij zelf niets meer hoeft te doen; het slimme huis regelt het voor je. Zo weten de sproeiers in de tuin wanneer de planten dorst hebben, schat de sensor in je zeeppomp in of je zeep nodig hebt en springt de verwarming aan op het moment dat je naar huis rijdt, zodat je in een warm huis thuiskomt.

 

Slimmer veilig

Uit ons onderzoek blijkt dat Nederlanders nog steeds een makkelijk doelwit zijn voor inbraak. Naast het gemak dat bij verschillende slimme items komt, kunnen smart-items ook goed helpen bij het veiliger maken van je woning. Het gebruik van slimme items draagt bij aan de voorzorgsmaatregelen om je huis goed te beveiligen.

 

Een elektronisch alarmsysteem is de meest voor de hand liggende manier om je huis tegen inbrekers te beveiligen. Wanneer je het systeem aanzet gaat het alarm af zodra iemand zomaar je huis betreedt. 92% van de mensen die een elektronisch alarmsysteem hebben, voelen zich hierdoor veiliger. Een slim alarmsysteem kan communiceren met bijvoorbeeld sloten op ramen, deuren en beweging in huis. Zo ben je altijd op de hoogte van een per ongeluk openstaand raam, of wanneer iemand dit probeert te openen.

 

Slimme deurbel

Met een slimme deurbel, zoals de Ring Video Deurbel, kun je via je smartphone zien wanneer er wordt aangebeld en wie er voor de deur staat, waar je ook bent. Deze slimme deurbel heeft ook een nachtmodus en bewegingsdetectie, waardoor je ook mensen ziet aankomen die niet aanbellen, maar wel proberen binnen te komen. De bel geeft je een melding wanneer er iemand op de stoep staat, waardoor jij altijd op de hoogte bent van bezoek. Ook wanneer deze gast niet welkom is. Zo ben je extra alert, wat handig is om inbraak te voorkomen of snel te handelen bij ongewenst bezoek.

 

Slimme verlichting

Inbrekers breken het liefst in wanneer je niet thuis bent. In de avond is de aanwezigheid van verlichting in het huis hier een goede indicatie van, zeker wanneer je langere tijd op vakantie bent. Wanneer inbrekers een paar nachten geen verlichting in je huis zien, weten ze dat je weg bent. Daarnaast zijn veel inbrekers gelegenheidsdieven, die zich graag laten verleiden door de onbewoonde indruk die een huis zonder verlichting geeft.

 

Met slimme verlichting, zoals de Philips Hue, kun je vanaf je smartphone alle verlichting in huis bedienen. Ook kun je standaardtijden instellen waarop je verlichting aanspringt. Dit laatste is zeker handig wanneer je op vakantie bent – zo lijkt er elke avond iemand thuis. Daarnaast kun je met een dimmer de kleuren en felheid van de verlichting instellen naar wens. Meer slimme tips nodig om je huis veilig achter te laten tijdens je vakantie? Wij hebben een aantal tips voor je!

 

Slimme sloten

Je huis beveiligen begint bij een goed slot. Toch weten inbrekers vaak sloten te breken, bijvoorbeeld met een pas tussen je deur. Ook bestaat het gevaar dat je je sleutels verliest of dat deze worden nagemaakt. Om te voorkomen dat iemand zo je huis binnenkomt, is het slim maken van je slot een verstandige keuze. Slimme sloten werken op basis van een internetverbinding of bluetooth of met een toegangspas. Zo opent de deur alleen wanneer jij in de buurt bent. Zo voorkom je dat iemand anders zonder uitnodiging op bezoek komt.

 

Ga je voor een slim huis?

Of overweeg je een slim item te kopen? Dan hebben wij nog een belangrijke tip: bespaar niet op een goedkopere variant. A-merken zijn voorzien van goede beveiliging, terwijl dit bij andere merken niet altijd het geval is. Het gaat om de beveiliging van je huis, dus ga voor kwaliteit. Daarnaast is het belangrijk om na je aankoop de wachtwoorden direct te veranderen naar een eigen wachtwoord. Dit wachtwoord moet uiteraard lastig te raden zijn en dient regelmatig verandert te worden. Beveilig je huis slim!