Man en vrouw met verhuisdozen

September 2024

De huizenmarkt in 2024 en verder

Terwijl de huizenprijzen daalden in 2023, zijn de prijzen in 2024 alweer aan het stijgen. In februari waren de huizenprijzen 4,3 procent hoger dan het jaar ervoor. Een huis kostte volgens het Kadaster in het eerste kwartaal van 2023 gemiddeld €394.000, terwijl dit in het tweede kwartaal van 2024 is gestegen naar €441.000. Hoe ziet de huizenmarkt er nu en volgend jaar uit? In deze blog vertellen we je hier meer over. 

Waarom stijgen de huizenprijzen?

Het antwoord is vrij simpel. De salarissen zijn flink gestegen en het aanbod van woningen neemt steeds meer af. 

Door de salarisverhogingen komt er meer ruimte vrij om hogere bedragen te bieden op woningen. Vooral omdat er minder aanbod is op de woningmarkt, zijn kopers sneller geneigd om meer te bieden om zo hun kansen te vergroten. Hierdoor worden woningen steeds vaker boven de vraagprijs verkocht. 

De gemiddelde woningprijs is nu €441.000. Dat is 8.5% hoger dan in het tweede kwartaal van 2023. Met deze stijging van de huizenprijzen zal rond eind 2024, de verlaging van huizenprijzen in 2023, weer gestabiliseerd worden. In 2023 zijn de woningprijzen namelijk flink verlaagd. Doordat de prijzen in 2024 stijgen, worden de prijzen van de woningen weer stabiel. Er wordt verwacht dat de huizenprijzen in 2025 met 4% een stuk minder hard zullen stijgen.  

Meer verkochte woningen in 2024 en 2025

In het tweede kwartaal van 2024 zijn er 47.942 transacties geregistreerd door het Kadaster. Dit houdt in dat er 47.942 woningen zijn verkocht aan particulieren. Dat is ongeveer 7.7% meer dan in het tweede kwartaal van 2023. Dit jaar is de verkoop van woningen na 3,5 jaar eindelijk weer gestegen!

Voor zowel 2024 en 2025 is de verwachting dat er 195.000 huizen verkocht zullen worden. Dat is een stijging van ongeveer 6,5% ten opzichte van 2023. 

Betere tijd voor starters

Door de stijging van de huizenprijzen lijkt het steeds moeilijker voor starters om aan een huis te komen. Je zult denken dat starters een lager loon hebben, waardoor het overbieden een grotere uitdaging wordt. Toch is dit niet altijd zo. Je ziet dat de grootste stijging (12%) van huizenkopers 35 jaar en jonger is. Dit kan te maken hebben met de Startersvrijstelling. Door deze regeling vanuit de overheid hoeft een starter geen overdrachtsbelasting meer te betalen bij woningen van minder dan €510.000. Ook zijn er meer financieringsmogelijkheden: 

  • NHG-grens is verhoogd naar € 435.000;

De NHG is de Nationale Hypotheek Garantie. Met deze garantie bescherm je jezelf wanneer je even krap bij kas zit. Deze garantie verlaagd tijdelijk het maandelijkse bedrag die je betaalt voor het  afbetalen van je hypotheek.  

  • Hypotheekrente is iets verlaagd;

  • Alleenstaanden mogen meer lenen;

  • Voor duurzame woningen is een hogere hypotheek mogelijk;

  • Studieschuld weegt minder zwaar mee.

Doorstromers 

Doorstromers kunnen in 2024 hun woning verkopen voor een hogere prijs, maar moeten ook een hogere prijs betalen voor een nieuwe woning. Wanneer een doorstromer niet eerder gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling overdrachtsbelasting, kan dat nog wanneer deze tussen de 18 en 35 jaar oud is en het huis maximaal €510.000 kost. 

Toch kan de verhoging van huizenprijzen een nadeel zijn voor doorstromers. Doorstromers willen meestal een groter, nieuwer of luxere woning. Dit betekent dat de prijs voor zo’n huis al hoger ligt en door de stijging van de huizenprijzen nog hoger wordt. 

Overbieden

Doordat de vraag naar woningen hoger is dan het aanbod, zie je dat de trend van overbieden steeds populairder wordt. Volgens de NOS heeft in het tweede kwartaal maar liefst 66% van de overbieders gewonnen. Toch is het belangrijk om goed na te denken bij het overbieden.

Op dit moment is het lastig een nieuwe woning te vinden, waardoor je sneller geneigd bent een hoger bedrag te betalen voor een huis dan de vraagprijs. Maar op den duur zal het aanbod aan huizen weer groter worden, waardoor de te kort aan huizen zal verminderen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw woning bij de verkoop minder waard is dan het bedrag waarvoor deze gekocht is. 

Minder nieuwbouwwoningen

Volgens onderzoek van ING zullen er ook dit jaar minder nieuwbouwwoningen komen. Het doel is om jaarlijks 100.000 nieuwbouwwoningen te bouwen. Vorig jaar is dit niet gelukt en stond de teller op 88.000. Dit jaar zal dit dalen naar 65.000 nieuwbouwwoningen. Volgend jaar is de verwachting dat dit iets zal toenemen met een stijging naar 75.000 nieuwbouwwoningen.

Volgens de ING komt de daling van nieuwbouwwoningen door een tekort aan bouwgrond, complexe projectontwikkelingen en juridische vertragingen. Hierdoor zal de vraag naar nieuwe woningen ook dit jaar hoger zijn dan het aanbod.

Conclusie woningmarkt

In 2024 en 2025 zullen de huizenprijzen blijven stijgen. Naar schatting zullen de huizenprijzen in 2025 met 10,6% stijgen. Dit heeft zowel voordelen voor de verkopers, als voor de kopers. De salarissen zijn gestegen terwijl de rente voor hypotheken is gedaald. Hierdoor kunnen kopers meer bieden en is de kans van slagen voor het kopen van een nieuw huis groter. Zoals het er nu uitziet zullen de prijzen van huizen blijven stijgen en worden de huizenprijzen daardoor rond eind 2024 weer gestabiliseerd.

Je huis goed verzekerd!

Fijn wonen in een goed verzekerd huis? Bekijk dan onze Opstal- en Inboedelverzekering eens. Hiermee voorkom je vervelende financiële verrassingen en ben je goed verzekerd bij schade door brand, storm, lekkage, inbraak, blikseminslag en wateroverlast.

Lees snel verder of bereken direct je premie! 

 

Vrouw zit te relaxen thuis

Bereken je premie in 20 seconden

Ben je er helemaal over uit? Bereken dan je premie binnen 20 seconden en verzeker je woning!

Was dit artikel nuttig?