Man en vrouw met verhuisdozen

April 2023

De huizenmarkt in 2023 en verder

Dat de huizenprijzen dalen is algemeen bekend. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 liggen de prijzen inmiddels zo'n 8,2% lager – de grootste daling in 10 jaar. Een huis kostte in het eerste kwartaal van 2023 gemiddeld €394.000, terwijl dit eind 2022 nog €407.000 was. 

Wat houdt deze ontwikkeling precies in? Is nú het moment om een huis te kopen, of kunnen we nog wel even wachten? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen de volgende interessante berichten tegen. 

Stabilisatie en regionale verschillen

“De huizenprijzen dalen dit jaar naar verwachting met 4,2% en volgend jaar met 1,5%”, lazen we in een artikel van de Rabobank. De bank voorspelt een stabilisatie in 2024, waarna de prijzen weer wat zullen gaan stijgen.  

Geldt dit voor alle delen van Nederland? Volgens de experts van de Rabobank niet. In Utrecht is de prijsdaling tot nu toe het grootst (3,9% kwartaal-op-kwartaal), terwijl de prijzen in bijvoorbeeld Limburg bijna gelijk zijn gebleven (1,2%). Wat zijn de verwachtingen voor de rest van het jaar? In Utrecht, Amsterdam, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek en Haarlem voorspelt de bank de meeste daling, en in Zeeuws-Vlaanderen juist de minste – net als in verschillende andere gebieden dicht bij de grens.  

Een moeilijke tijd voor starters 

Een prijsdaling is fijn voor kopers, maar – laten we eerlijk zijn – de prijzen zijn nog steeds heel erg hoog. Veel starters hebben het moeilijk op de huizenmarkt, en de gestegen hypotheekrentes maken de situatie alleen maar lastiger.

Wel zullen koopwoningen naar verwachting aan het einde van het jaar iets betaalbaarder worden. Nu de lonen stijgen en de prijsdaling nog even doorzet, neemt de betaalbaarheid volgens DNB met 4% toe ten opzichte van 2021.  

Voor de starters die de sprong willen (en kunnen) wagen, deelt Judith van Summeren, directeur wonen bij ABN AMRO, een paar handige weetjes: 

  • Alleen dit jaar kunnen ouders nog een belastingvrije schenking van ruim €28.000 doen voor de woning van hun kind.
  • Kopers onder de 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen voor een woning tot €440.000. 
  • De Nationale Hypotheek Garantie is verhoogd tot €405.000. Daarmee heb je als koper meer zekerheid en een lagere hypotheekrente. 

De positie van doorstromers 

Wat betekent de prijsdaling voor doorstromers? Dit hangt uiteraard af van de individuele situatie en wensen. Wil je je huis verkopen, dan krijg je hier waarschijnlijk minder voor dan een jaar geleden. Wel betaal je zelf ook minder wanneer je wilt doorstromen.  

Tips van ABN AMRO? Judith van Summeren geeft aan dat er een grote interesse is in duurzame woningen. Door te verduurzamen, kun je vaak meer voor je woning vragen.  

Ook kan het interessant zijn om je huidige hypotheekrente mee te nemen naar je nieuwe woning. Koop je een duurder huis, dan betaal je de actuele hypotheekrente alleen over het deel dat je extra financiert.  

Problemen in de nieuwbouw 

Met de woningnood en hoge woningprijzen in beeld, wordt er in de politiek hard naar oplossingen gezocht. Zo werd bijvoorbeeld het doel gesteld om elk jaar 100.000 nieuwbouwwoningen op te leveren in verschillende delen van Nederland. Een enorm aantal, en een grote uitdaging voor de provincies. Deze hebben namelijk te maken met hoge materiaalkosten, een gebrek aan vakmensen, moeizame juridische procedures én minder interesse van kopers. 

Uit de cijfers van de NVM blijkt namelijk dat nieuwbouwwoningen een stuk minder in trek zijn dan bestaande bouw. Nieuwbouw is nog steeds duurder, en veel Nederlanders kunnen een nieuw huis momenteel niet betalen. Minder interesse, hoge kosten en uitdagingen bij de provincies gaan het lastig maken om de ambitieuze plannen waar te maken.  

De conclusie

Wat is nu de conclusie? Is 2023 hét moment om een woning te kopen? Helaas zijn bijna alle experts voorzichtig met hun advies. Hoe graag we dat ook zouden willen, we kunnen niet in de toekomst kijken. Wie voorzag de coronapandemie, en wie verwachtte dat de huizenprijzen in deze periode zouden gaan stijgen, in plaats van dalen? Wie zag tussen 2022 en 2023 de sterkste prijsdaling in 10 jaar aankomen?

Je kunt de huizenmarkt en economie nog zo goed in beeld hebben, er zijn meer (en misschien wel belangrijkere) overwegingen wanneer het gaat om het kopen van een huis. “Als het goed is, koopt u een huis om fijn in te wonen en niet alleen om overwaarde te creëren”, zegt Judith van Summeren van ABN AMRO. Ze adviseert Nederlanders om niet alleen naar het beste instapmoment te kijken, maar ook naar hun financiële plaatje én wat goed voelt. Fijn wonen moet voorop staan, en daar zijn wij het mee eens. 

Tip! Veel Nederlanders hebben een studieschuld. Kun je eigenlijk wel een hyptheek krijgen als je deze nog niet hebt afbetaald? Lees hier alles over in onze blog over het kopen van een huis met een studieschuld

Je huis goed verzekerd

Fijn wonen in een goed verzekerd huis? Bekijk dan onze Opstal- en Inboedelverzekering eens. Hiermee voorkom je vervelende financiële verrassingen en ben je goed verzekerd bij schade door brand, storm, lekkage, inbraak, blikseminslag en wateroverlast.

Lees snel verder of bereken direct je premie

Vrouw zit te relaxen thuis

Bereken je premie in 20 seconden

Ben je er helemaal over uit? Bereken dan je premie binnen 20 seconden en verzeker je woning!

Was dit artikel nuttig?