Wat is een VvE?

Mei 2023

Wat is een VvE eigenlijk?

Als je een appartement koopt, ben je automatisch ook lid van de VvE van jouw gebouw/complex. Maar wat is een VvE eigenlijk en wat doet de VvE voor jou?

In het kort:

  • VvE staat voor Vereniging van Eigenaren
  • De VvE is verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van jouw gebouw
  • Geldt alleen voor gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals; dak, trappenhuis/lift, muren, gevel.

Wat is een VvE?

De Vereniging van Eigenaren is een organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud aan de gemeenschappelijke delen van het gebouw waarin je woont. Als je een appartement huurt of koopt, heb je dus geen eigen opstalverzekering. De VvE sluit een gezamenlijke opstalverzekering af en int de maandelijkse kosten bij de eigenaren. Je betaalt dus een maandelijks bedrag aan de VvE voor de opstalverzekering.

Een gezonde VvE vraagt naast de kosten voor de opstalverzekering, ook een extra bedrag om de gezamenlijke spaarpot van de VvE op peil te houden. Dat is handig, wanneer er bijvoorbeeld onverzekerde schade is. Die kan dan vanuit de spaarpot worden vergoed, waardoor niet iedere eigenaar plots flink moet bijbetalen wanneer er onderhoud of reparatie nodig is.

Wat zijn de gemeenschappelijke delen?

De gemeenschappelijke delen waar de VvE verantwoordelijk voor is, zijn de delen van het appartement die je met de andere eigenaren deelt. Denk bijvoorbeeld aan het exterieur van het gebouw, het dak en de gevel. Maar ook het trappenhuis en/of de lift en eventuele gemeenschappelijke tuinen vallen onder de gemeenschappelijke delen. Ten slotte valt ook de fundering van de woning onder de gemeenschappelijke delen waar de VvE verantwoordelijk voor is.

Wat doet een VvE voor jou?

Als eigenaar van een appartement ben je lid van de VvE en betaal je maandelijks de kosten voor onderhoud en opstalverzekering. Wat doet de VvE hiervoor terug? Wat heb jij als eigenaar van een appartement hier precies aan?

1. Onderhoud en reparaties

De VvE voert een aantal taken voor je uit. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud en reparaties. Als het dak van het gebouw onderhoud nodig heeft, zorgt de VvE ervoor dat het onderhoud wordt verricht en betaald. Door dit soort onderhoud en reparaties vanuit de VvE gezamenlijk te doen, kunnen kosten worden verdeeld.

2. Algemene Ledenvergadering

Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de VvE voor eigenaren: de Algemene Ledenvergadering. Dit is het moment voor jou als eigenaar om inbreng te geven over allerlei zaken, van jaarrekeningen tot te verrichten onderhoud. Ook worden besluiten hier genomen met jouw stem, met betrekking tot zaken die het gebouw of de gemeenschappelijke delen betreffen. Ook is dit een van de weinige momenten om met oplossingen en/of ideeën te komen, die middels een stemming kunnen worden goedgekeurd. De VvE organiseert deze vergadering, maar uiteindelijk is de stem van de eigenaren bepalend.

3. Financiën op orde

Daarnaast beheert de VvE de financiën. Alle woningeigenaren binnen de VvE betalen maandelijks de vaste kosten en de VvE int dit en beheert dit. Zo maakt de VvE voorzitter de begroting op en worden er afspraken gemaakt over de servicekosten. Ook kunnen op deze wijze reserves worden opgebouwd voor onvoorziene kosten, zoals groot onderhoud, renovaties op andere reparaties die niet onder de opstalverzekering vergoed worden.

4. Verzekeringen

Over verzekeringen gesproken: ten slotte sluit jouw VvE voor jou en de andere woningeigenaren de opstalverzekering af voor het hele gebouw. Als eigenaar van een woning is dit natuurlijk fijn; de opstalverzekering vergoed immers schade die ontstaat door bijvoorbeeld storm, brand en bijvoorbeeld waterschade door leidingbreuk.

Slapende VvE?

Het overleg tussen eigenaren en het regelen van verzekeringen en de financiën is logisch bij actieve VvE’s, maar er zijn ook zogenoemde “slapende” VvE’s. Bij kleine appartementencomplexen regelen eigenaren vaak zelf het beheer. Hierbij kan een eigenaar bijvoorbeeld zelf de voorzitter zijn van de VvE, of er is helemaal geen sprake van een formele VvE. Zo’n slapende VvE is dan bijvoorbeeld niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heeft geen bankrekening. Ook is er dan geen plan voor gezamenlijk onderhoud van het gebouw.

Een slapende VvE, of zelfs het ontbreken van een VvE, kan wel risico’s met zich meebrengen wanneer er noodzakelijke reparaties of onderhoud nodig zijn: wie betaalt dan wat? Het is daarom verstandig om te controleren of jouw VvE actief is – dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en zijn de zaken rondom het gebouw en verzekeringen goed geregeld.

Check je VvE en je verzekeringen

Een gezonde, actieve VvE kan dus een hoop voor jou betekenen. Ze nemen zorgen weg, zorgen voor afstemmingen met andere eigenaren en regelen reparatie in geval van schade. Ook zorgen zij voor de opstalverzekering van het gebouw waar je in woont. Let wel op: de spullen in jouw woning zijn niet automatisch verzekerd – de VvE zorgt namelijk niet voor de inboedelverzekering. De inboedelverzekering regel je zelf om de spullen in je huis goed te verzekeren, bijvoorbeeld bij Allianz Direct. Check de pagina over onze Inboedelverzekering, of bereken direct de premie!

Couple playing guitar

Jouw inboedel is veilig bij ons

Bij Allianz Direct verzeker je de spullen in je huis voor vrijwel alle schade, standaard met €0 eigen risico.

Was dit artikel nuttig?