Handbagage ruimte vliegtuig

November 2023

Regels voor je handbagage: wat mag er mee het vliegtuig in?

Reizen met het vliegtuig kan soms behoorlijk stressvol zijn, vooral als het gaat om het inpakken van je handbagage. We weten allemaal dat er beperkingen zijn voor vloeistoffen en scherpe voorwerpen, maar hoe zit dit ook alweer precies? Wat mag er wel en juist niet mee in je handbagage? Lees deze blog goed door en bereid jezelf voor op een soepele reis.

Algemene regels voor handbagage

Ten eerste een mogelijke teleurstelling: écht algemene regels bestaan niet. Regels kunnen namelijk per land verschillen, en het is dan ook aan te raden om altijd de richtlijnen van jouw land van vertrek en bestemming even te controleren.

Waar kun je dan wel vanuit gaan? In de EU zijn de regels relatief consistent. Let bijvoorbeeld op je vloeistoffen en beoordeel of de voorwerpen in je tas of koffer iemand kunnen verwonden. Is het scherp, chemisch of ontvlambaar? Dan mag het waarschijnlijk niet mee.

Vloeistoffen en toilettassen

Hoe het precies zit met vloeistoffen verschilt helaas (iets) per land en vliegveld. Vaak mogen verpakkingen niet groter zijn dan 100 milliliter, anders worden ze weggegooid. Hou het dus zoveel mogelijk bij kleine shampoos, douchegels of tandpasta’s in je toilettas.

Wel gelden er gelukkig een paar uitzonderingen:

  • Het gaat om belastingvrije vloeistoffen die je op het vliegveld hebt gekocht. Let er in dit geval wel op dat je het bonnetje bewaart en laat de fles in de veiligheidsverpakking zitten.
  • Je reist met een baby (tot 1,5 jaar). Babyvoeding, inclusief flesjes met melk en potjes met babyvoeding mogen gewoon mee.

Let op: op sommige vliegvelden, zoals Schiphol, mag je inmiddels ook grotere verpakkingen meenemen, maar alleen als ze goedgekeurd worden door een speciale CT-scan en de security medewerker. Wil je er zeker van zijn dat je je (grotere) vloeistoffen niet hoeft in te leveren? Dan kan je ze voor de zekerheid beter in je ruimbagage stoppen. Lang niet alle vliegvelden hebben namelijk de benodigde CT-scans.

Scherpe voorwerpen en verboden items

Vloeistoffen in je toilettas? Daar blijft het waarschijnlijk niet bij. Let ook even op de scherpe items in je toilettas en daarbuiten.

Op de website van Schiphol vind je een handige lijst met verboden items. Hierop staan onder meer:

  • Vuurwapens
  • Speelgoedwapens die lijken op echte wapens
  • Onderdelen van vuurwapens (met uit uitzondering van telescopische kijkers)
  • Apparaten waarmee schokken kunnen worden toegebracht
  • Chemische stoffen
  • Scheermesjes
  • Boren en boorkoppen
  • Gereedschap met een blad of schacht van meer dan 6 centimeter dat als wapen kan worden gebruikt

Benieuwd naar de volledige lijst? Die vind je hier. Check voor vertrek ook even de verboden items op je plek van bestemming of andere vliegvelden die je tijdens je reis tegenkomt. De bovenstaande items zijn vrij algemeen, maar een dubbelcheck kan nooit kwaad.

Let op! Terwijl ze wel op de lijst staan, zijn scheermesjes soms toch toegestaan. Wel moet het om veiligheidsmesjes of wegwerpscheermesjes in een vaste houder gaan. Losse of open scheermesjes mogen vrijwel nooit mee. Garantie heb je niet, maar bij sommige vliegvelden heb je geluk en mag je mesje mee.

Elektronica en apparaten

Elektronica en apparaten zoals laptops, tablets, mobiele telefoons en camera's zijn over het algemeen toegestaan in je handbagage. Wel kan het zijn dat je ze bij de security check even uit je tas moet halen, en los in de bak moet leggen.

Let wel op bij het meenemen van batterijen! Op Schiphol mag je bijvoorbeeld maximaal 15 apparaten met een lithiumbatterij tot 100 Wh meenemen, plus 20 losse lithiumbatterijen of powerbanks van maximaal 100 Wh. Wil je een lithiumbatterij tot 160 Wh in je handbagage stoppen? Of dit nu in een apparaat zit of gewoon los, je moet hiervoor altijd eerst toestemming vragen. Batterijen groter dan 160 Wh zijn helaas altijd een no-go.

Meer weten over het meenemen en verpakken van batterijen? Lees dan verder op de website van Schiphol en controleer natuurlijk ook de regels op je plek van bestemming (of doorreis) even.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen? Geen zorgen, deze mag je gewoon meenemen in je handbagage. Zelfs als het om vloeistoffen van meer dan 100 milliliter gaat. Zorg wel dat je kunt aantonen dat de medicijnen op jouw naam staan, en controleer of ze onder de Opiumwet vallen. Is dit het geval? Dan heb je in het buitenland een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring nodig.

Voor meer over de Opiumwet en de verschillende verklaringen, lees verder op de website van Rijksoverheid.

Kleding en sieraden

Last but not least: over kleding hoef je je geen zorgen te maken. Kleding mag gewoon in je handbagage, net als je sieraden trouwens. Hebben je sieraden een waarde van meer dan €10.000? Doe hier dan mondeling aangifte van bij reizen binnen de EU. Dit doe je bij de uitgang ‘goederen aan te geven’. Buiten de EU kan het zijn dat je douanekosten moet betalen wanneer je met waardevolle spullen reist. Controleer dit altijd even voordat je het vliegtuig instapt.

Tips voor een soepele reis

Klaar voor de reis? Neem de onderstaande tips nog even door. Een goede voorbereiding kan vervelend oponthoud voorkomen en vermindert stress tijdens de security check.

  • Verzamel alle vloeistoffen en stop ze samen in een transparante zak van maximaal 1 liter. Sta je in de rij voor security check? Dan zie je waarschijnlijk op een bord staan wat de bedoeling is: de vloeistoffen in je tas laten zitten, of eruit halen en los in de bak leggen. Reis je vanaf Schiphol, dan hoef je de vloeistoffen niet uit je tas te halen.
  • Leeg je zakken volledig en verwijder eventuele sieraden en horloges. Op Schiphol is dit niet verplicht, maar bij veel andere vliegvelden helaas wel.
  • Draag lage schoenen, of doe je enkelhoge schoenen of laarzen alvast uit wanneer je bijna aan de beurt bent. Schiphol raadt een ‘security dresscode’ aan: luchtige sportieve kleding en sneakers of slippers.
  • Doe je jas, vest of colbert uit en je sjaal af.
  • Let goed op de aanwijzingen van securitymedewerkers en volg deze zo goed mogelijk op.

Goed verzekerd op reis

Goed verzekerd het vliegtuig in? Met onze Reisverzekering voorkom je vervelende financiële verrassingen. Lees snel verder voor meer informatie of bereken je premie in 20 seconden!

Veelgestelde vragen

  • Mag ik voedsel meenemen in mijn handbagage?

    Ja, je mag voedsel meenemen in je handbagage, maar houd rekening met eventuele beperkingen op vloeibare of gelachtige voedingsmiddelen. Deze moeten voldoen aan de vloeistoflimiten. 

  • Zijn batterijen en opladers toegestaan in handbagage?

    Ja, elektronica zoals batterijen, opladers, laptops, tablets, mobiele telefoons en camera’s mogen mee in je handbagage. Zorg er wel voor dat je batterijen voldoen aan de regels van jouw land van vertrek en bestemming. Vooral bij lithiumbatterijen is dit belangrijk. 

  • Hoe kan ik mijn handbagage efficiënt inpakken om tijd te besparen op de luchthaven?

    Het hoeft niet altijd, maar is wel aan te raden: verzamel al je vloeistoffen bij elkaar in een doorzichtige zak van maximaal 1 liter. Zorg daarnaast dat je makkelijk bij je elektronica kunt, mocht je deze uit je tas moeten halen. Heb je medicatie bij je? Hou dan de juiste documentatie bij de hand, zodat je kunt aantonen dat de medicijnen op jouw naam staan. 

  • Hoeveel vloeistof mag ik in mijn handbagage hebben?

    Over het algemeen mogen vloeistoffen in verpakkingen niet groter zijn dan 100 milliliter per stuk. Er gelden gelukkig uitzonderingen voor onder meer belastingvrije vloeistoffen, babyvoeding en medicijnen. 

  • Wat zijn de regels voor medicijnen in handbagage?

    Medicijnen mogen in je handbagage worden meegenomen, zelfs als ze meer dan 100 milliliter vloeistof bevatten. Zorg ervoor dat je kunt aantonen dat de medicijnen op jouw naam staan en controleer of ze onder de Opiumwet vallen. In dit geval heb je namelijk een speciale verklaring nodig. 

Familie reist met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Kortlopende of Doorlopende Reisverzekering van Allianz Direct kun je rekenen op 24/7 SOS hulpverlening op reis en vergoeding voor verloren of vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld zonder zorgen op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?