Vrouw in sneeuw

8 november 2023

5 onontdekte wintersportbestemmingen

Val Thorens, Sölden en Gerlos zijn gezellige bestemmingen, maar wel heel erg druk. Ga je dit jaar op wintersport en wil je eens iets anders? Dit zijn 5 onontdekte (oké, minder ontdekte) wintersportbestemmingen in Europa die het bezoeken meer dan waard zijn.

1. Vogel, Slovenië

Terwijl Vogel één van de bekendste wintersportgebieden van Slovenië is, hebben veel Nederlanders nog nooit van dit gebied gehoord. Zonde, want je vindt hier 22 kilometer aan pistes met de mooiste uitzichten - zonder het massatoerisme dat je op veel andere bestemmingen tegenkomt.

Vooral voor beginners en lichtgevorderden is Vogel een ideale plek. Echt zwarte pistes vind je hier namelijk niet. Het grote aanbod aan pistes voor beginners maakt Vogel een populaire bestemming voor gezinnen. Relatief rustig, betaalbaar en een fijne plek om te leren skiën of snowboarden.

In Vogel de piste op? Volgens Wintersport.nl ligt er statistisch gezien de meeste sneeuw tussen 5 en 15 februari.

Kosten* skipas voor 7 dagen: €220,00 voor volwassenen en €110,00 voor kinderen.

2. Szklarska Poręba, Polen

Heb je wel eens een wintersport in Polen overwogen? Net als Slovenië is ook Polen prachtig én relatief betaalbaar. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan Szklarska Poręba. Dit schilderachtige stadje ligt in het Karkonosze-gebergte, de hoogste reeks van de Sudeten. Je vindt hier prachtige sneeuwlandschappen en 12 kilometer aan pistes – geschikt voor alle niveaus. Beginner, intermediate en 2 kilometer aan zwarte piste.

Vanaf 15 december 2023 tot en met 7 april 2024 kun je bij Szklarska Poręba terecht en de kans op sneeuw is tijdens deze hele periode relatief groot. Volgens Snow-forecast.com heb je vooral in de 1e week van januari een goede kans op sneeuw.

Kosten* skipas voor 7 dagen: ongeveer €168 voor volwassenen en €103 euro voor kinderen.

3. San Domenico di Varzo, Italië

San Domenico di Varzo heeft misschien niet de bekendheid van Italië's meest beroemde skiresorts, maar dit juweeltje in de Piëmont-regio biedt toch alles wat je nodig hebt tijdens een succesvolle wintersport. Het resort bevat maar liefst 36 kilometer aan pistes op verschillende niveaus. Ervaren skiërs en snowboarders kunnen zich uitleven op 14 kilometer aan zwarte piste, maar ook beginners hebben meer dan genoeg mogelijkheden.

Zoals je van Italië gewend bent, kun je in San Domenico di Varzo natuurlijk superlekker eten. Pizza, pasta en een wijntje (of warme kop thee) na een dag in de sneeuw? In dit resort zit je goed.

Volgens Snow-forecast.com is de laatste week van november de beste week om te boeken. Je hebt dan de meeste kans dat er sneeuw valt!

Kosten* skipas voor 5 dagen: €150 voor volwassenen. Kids van 8 jaar of jonger mogen gratis de piste op.

4. Gausta Skisenter, Noorwegen

Ondanks dat Gausta één van de grotere skigebieden van Noorwegen is, zijn veel Nederlandse wintersporters hier nog niet geweest. Gausta is gelegen in Telemark – een populair berggebied voor skiërs, snowboarders, hikers en meer.

In Gausta is meer dan genoeg te doen voor beginners en ervaren wintersporters. Denk aan 37 pistes van in totaal 45 kilometer, een park met schansen, boxen en rails en entertainment voor kids. Ga je graag van de gebaande paden af? Ook dat kan in de free riding area. De beste maanden voor free riders in dit gebied zijn maart en april.

Door de noordelijke ligging heeft Gausta bijna de hele winter sneeuw en duren de skiseizoenen hier lekker lang. Wil je nog op skivakantie in april of mei? In Gausta heb je nog een goede kans op sneeuw.

Kosten* skipas 6-8 dagen: vanaf ongeveer €160 euro voor volwassenen. Kinderen t/m 7 jaar mogen gratis de piste op.

5. Disentis, Zwitserland

Als laatste een mooie en relatief rustige bestemming voor ervaren skiërs of snowboarders. Het mooie Disentis, dat uit maar liefst 60 kilometer aan pistes bestaat, staat vooral bekend om off-piste mogelijkheden en een free riding terrein dat het hart van elke avonturier sneller doet kloppen.

Wat Disentis extra bijzonder maakt, is de ongerepte natuur en de rustige omgeving. Je zult hier geen drukke après-ski taferelen tegenkomen, maar wel meer dan genoeg gezellige berghutten waar je kunt genieten van de lokale keuken en gastvrijheid.

Volgens Wintersport.nl ligt er statistisch gezien de meeste natuurlijke sneeuw in Disentis tussen 5 en 15 februari.

Kosten* skipas 7 dagen: ongeveer €393 voor volwassenen en €196 voor kinderen.

*De kosten zijn deels omgerekend vanuit andere munteenheden en afgerond. De bedragen kunnen daarom iets afwijken. Controleer daarom altijd de website van het beschreven wintersportgebied.

Goed verzekerd de piste op

Klaar voor een fijne tijd in de sneeuw? Vergeet dan je Reisverzekering niet. Met de aanvullende dekking Wintersporten en Risicosporten ben je bovendien verzekerd voor schade of diefstal aan je sportuitrusting tot €3.000. Heb je door diefstal of beschadiging vervangende sportuitrusting nodig tijdens je reis? Dan vergoeden we tot €500.

Let op! Ga je graag off-piste? Off-piste skiën of snowboarden komt met een stukje extra risico en valt daarom niet onder je Reisverzekering. Hou hier rekening mee! 

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?