Langere tijd in het buitenland

18 oktober 2023

Langere tijd naar het buitenland: hoe zit het met je verzekeringen?

Bijna een kwart van alle Nederlanders ziet het wel zitten om (tijdelijk) in het buitenland te wonen. Jongeren met een tussenjaar, backpackers, remote werkers en gepensioneerden laten het regenachtige Nederland massaal achter zich en genieten een paar maanden lang van een nieuwe omgeving.

Maar hoe zit het eigenlijk met je verzekeringen? Waar moet je aan denken als je tijdelijk naar het buitenland vertrekt? In deze blog kijken we naar de belangrijkste verzekeringen en de regels rondom langere vakanties.

Reisverzekering

Als eerste de bekendste verzekering voor vakanties: de reisverzekering. Van de meeste verzekeraars mag je lekker lang – maar niet onbeperkt – op reis. Heb je bijvoorbeeld een Reisverzekering bij Allianz Direct? Dan ben je verzekerd bij een reis van maximaal 60 dagen per jaar met de Basic Reisverzekering, of 90 dagen per jaar met de Comfort en Premium Reisverzekeringen. Een flinke vakantie dus, en meer dan genoeg tijd om een land écht te leren kennen.

Let op! Sommige verzekeraars stellen aanvullende eisen aan bijvoorbeeld je vaste verblijfplaats of de reden van je reis. Zo ben je bij ons alleen verzekerd als je nog in Nederland ingeschreven staat, en vallen zakelijke reizen niet onder de Reisverzekering. Lees de voorwaarden van jouw verzekeraar daarom altijd even door, en neem contact op bij twijfel.

Woonverzekering bij verhuur

Als huiseigenaar heb je waarschijnlijk een inboedelverzekering en een opstalverzekering afgesloten. De inboedelverzekering dekt schade aan de spullen in je huis, terwijl de opstalverzekering schade dekt aan het huis zelf. Denk aan de muren, daken, ramen en ga zo maar door. Ook veel huurders hebben deze verzekeringen: de inboedelverzekering hebben ze zelf, en de opstalverzekering loopt via de huiseigenaar.

Wat gebeurt er nu met deze verzekeringen wanneer je je huis tijdelijk (onder)verhuurt? Helaas zijn niet alle verzekeraars blij met het verhuren van woningen of kamers. Controleer daarom altijd je verzekeringsvoorwaarden even om te voorkomen dat je onverwachts niet meer verzekerd bent.

Bij Allianz Direct zijn er gelukkig mogelijkheden, maar wel met een paar beperkingen. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Schade door je huurder is alleen gedekt als je maximaal 1 kamer in je huis verhuurt. Gaat een inwonend kind bijvoorbeeld een paar maanden backpacken? Dan kun je zijn of haar slaapkamer goed verzekerd verhuren.
  • Schade aan je woning of spullen wordt door ons alleen gedekt als je zelf ook permanent in het huis of appartement woont. Heb je de woning bijvoorbeeld gekocht als investering en wil je deze langdurig verhuren, dan wordt schade tijdens de verhuur bij Allianz Direct niet vergoed.

Wil je je huis of kamer tijdelijk verhuren via Airbnb? Dan heb je als host recht op een speciale verzekering, Aircover genaamd. Aircover dekt (een deel van) je waardevolle spullen in de periodes dat er een gast in jouw huis of kamer verblijft. 

Meer weten over de spullen die wel en juist niet onder deze verzekering vallen? Lees dan snel verder in onze blog over verzekeringen bij verhuur

Tip! Toch liever geen huurder in je woning? Dan komt deze tijdelijk leeg te staan. Geen drama, maar let wel even op de volgende zaken:

  • Een leegstaand huis is een populair doelwit voor inbrekers. Sluit je huis daarom goed af en kies voor sloten met een SKG-keurmerk.
  • Zorg voor zichtbaarheid vanaf de straat en overweeg anti-inbraak verlichting te installeren.
  • Verwijder grote objecten rondom je woning waar inbrekers op kunnen klimmen (om een raam te bereiken).
  • Zorg dat inbrekers niet kunnen zien dat je weg bent. Laat een paar vuile kopjes staan, leg wat kinderspeelgoed op de grond en overweeg om in slimme lichten en gordijnen te investeren. Deze kun je vanaf je smartphone (en op afstand) bedienen. Zien inbrekers lichten aan en uit gaan en zijn de gordijnen 's nachts dicht? Dan slaan ze jouw huis waarschijnlijk over.
  • Deel je reis niet op social media, of zet je profielen op privé. Zo breng je inbrekers niet op ideeën.
  • Schakel elektrische apparaten uit en haal stekkers uit de stopcontacten. Sluit ook je boiler en gasleiding. Je boiler gebruikt namelijk veel energie!
  • Vraag de buren om een oogje in het zeil te houden. Denk ook aan je planten en aan eventuele belangrijke post.  

Meer weten over het veilig achterlaten van je woning? Lees dan verder in deze blog.  

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en daarom hebben de meeste Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze verzekering dekt schade die jij bij een ander veroorzaakt. Je laat bijvoorbeeld de laptop van een vriend vallen, je kind gooit een bal door een ruit of iemand loopt door jouw schuld letsel op.

Ga je een tijdje naar het buitenland? Controleer dan altijd even of jouw aansprakelijkheidsverzekering ook buiten Nederland geldt. Zo hanteren veel verzekeraars een maximaal verzekerd bedrag. 1,25 miljoen bijvoorbeeld, wat in Europa veel lijkt – maar buiten Europa soms te weinig blijkt te zijn. Denk bijvoorbeeld aan Canada of de Verenigde Staten. Niets is vervelender dan een dure verrassing op reis, dus een dubbelcheck van deze verzekering is de moeite meer dan waard.

Heb je een Aansprakelijkheidsverzekering bij Allianz Direct? Dan zit je goed. Zolang je nog in Nederland staat ingeschreven, dekken wij schade in de hele wereld met een maximumbedrag van 2,5 miljoen.

Let op! Heb je een tweede woning, vakantiewoning of stacaravan binnen Europa waar je tijdelijk verblijft en die je niet alleen voor de verhuur gebruikt? Dan dekt onze Aansprakelijkheidsverzekering ook schade die door deze woning wordt veroorzaakt. Schade door vallende dakpannen bijvoorbeeld, of brand die schade aan anderen veroorzaakt.

Meer weten over onze Aansprakelijkheidsverzekering? Lees dan snel verder in de voorwaarden.

Autoverzekering

Ga je naar Indonesië, Zuid-Afrika of Australië? Dan laat je je auto waarschijnlijk in Nederland staan. Voor reizen binnen Europa kan het echter wel heel handig zijn om je eigen auto mee te nemen. En wist je dat dit bij de meeste verzekeraars geen problemen oplevert?

Bij Allianz Direct wordt schade aan je auto in het buitenland gewoon vergoed, zolang je auto niet meer dan de helft van het jaar buiten Nederland te vinden is. Blijft Nederland je thuisbasis en sta je daar nog ingeschreven, dan zit je met onze Autoverzekering goed.

Zorgverzekering

Last but not least, je zorgverzekering. Hoe je je zorgverzekering tijdens een lange reis het beste kunt inrichten, hangt af van je reisplannen.

3 maanden of korter: Voor reizen van maximaal 3 maanden mag je je zorgverzekering in Nederland gewoon aanhouden. Controleer de voorwaarden wel even, en sluit wanneer nodig een aanvullende verzekering af.

Langer dan 3 maanden: Ga je langer dan 3 maanden weg, dan is je Nederlandse zorgverzekering niet meer geldig. Meld je hier dan ook af, en kies voor een goede zorgverzekering in het buitenland.

Uitzonderingen: Er bestaan verschillende uitzonderingen op de bovenstaande regels. Ben je bijvoorbeeld (gezinslid) van een uitgezonden militair of werk je tijdelijk op een ambassade? Dan mag je je Nederlandse zorgverzekering gewoon aanhouden.

Voor meer informatie over je de zorgverzekering in het buitenland, lees verder op de website van Nederland Wereldwijd.

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?