Telefoon in houder in auto met Google Maps aan

Maart 2023

5 functies van Google Maps die je waar­schijnlijk nog niet kende

Sinds de komst van Google Maps hebben nog maar weinig mensen aparte navigatiesoftware zoals TomTom. Ja, je komt helaas steeds meer advertenties tegen binnen de app, maar er worden ook nog steeds nieuwe functies uitgebracht die het autorijden nog gemakkelijker maken. In deze blog geven we je een aantal functies van Google Maps waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden!

Snelkoppeling van favoriete routes

Sommige routes neem je geregeld. Om die niet elke keer opnieuw in te voeren, kun je een favoriete route maken en deze snel en makkelijk opstarten van het Startscherm van je smartphone. Open de Google Maps-app, zoek je bestemming en klik op ‘Route’. Vervolgens tik je op de drie puntjes rechts bovenaan. Hier kies je voor ‘Route toevoegen aan startscherm’.

Extra verkeersinformatie

Veel mensen kijken vooral naar de kleurtjes op een route om te zien of het druk is op de route die je wilt gaan rijden. Voordat je op ‘Start’ drukt om je route te starten, kun je echter nog meer informatie krijgen over het verkeer. Zo zie je bijvoorbeeld of er wegwerkzaamheden plaatsvinden of dat er een trajectcontrole is en waar deze zich bevindt.

Zien waar je geparkeerd hebt

Vergeetachtig of geen richtingsgevoel? Als je Locatievoorzieningen altijd aan staan en je Google Maps toestemming geeft om je activiteiten te tracken, dan zal de app automatisch onthouden waar je je auto hebt geparkeerd. Ook wanneer je je auto op een andere plek hebt geparkeerd dan je ingevoerde bestemming. Je kunt ook handmatig je parkeerplek toevoegen, door in de app op de blauwe stip te tikken selecteer je in het balkje onder de kaart de optie ‘Parkeerplek opslaan’.

Google Maps parkeerplek
Je parkeerplek zien op Google Maps © Allianz Direct

Meest zuinige route

Wist je dat Google Maps kan berekenen wat de meest zuinige route is om te rijden? Door jouw motortype (benzine, diesel, elektrisch of hybride) aan te geven binnen de app, berekent Google hoeveel procent brandstof of energie je bespaart ten opzichte van alternatieve routes.

Google maps zuinige route
Zuinigste route instellen op Google Maps © Allianz Direct

Je locatie delen met anderen

Wist je dat je real-time je locatie kan delen met anderen? Zorg ervoor dat je contactpersoon toegevoegd is aan je Google Contacten. Tik binnen de Google Maps-app op je profielfoto en dan op Locatie Delen > Met iemand delen. Daarna kun je kiezen hoe lang jouw locatie gedeeld mag worden. Je kunt ook locaties delen met mensen die geen Google-account hebben, via een linkje en bijvoorbeeld WhatsApp.

Locatie delen Google Maps
Je locatie delen op Google Maps © Allianz Direct

Extra tip: Actuele brandstofprijzen checken binnen Europa

Ben je op reis in België, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje of Zweden? Dan kun je bij vrijwel alle tankstations zien wat de actuele prijzen zijn. Standaard toont Google Maps de prijs voor benzine, maar je kunt ook voor diesel of Super+ 98 de recente tarieven zien. Helaas werkt deze functie nog niet in Nederland.

Naast brandstoftarieven vergelijken komen er in de toekomst nog veel meer functies naar de Nederlandse versie van Google Maps. Alles om snel en simpel te navigeren tijdens het autoreizen. Wil je hetzelfde gemak bij je autoverzekering? Bereken dan eens jouw autopremie bij Allianz Direct!

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?