Vrouw blij op kerstmarkt

Oktober 2023

De beste kerstmarkten op rijafstand!

Sfeervolle lichtjes, schaatsbanen, knisperende haardvuurtjes en gezellige kraampjes met warme chocomelk of glühwein… Krijg jij ook al zo’n zin in kerst? De warme sfeer van kerstmarkten maken de donkere dagen voor kerst een stuk gezelliger. Bekijk hier de beste kerstmarkten in Nederland en vlak over de grens!

De beste kerstmarkten in Nederland

Onze oosterburen zijn heel goed in het organiseren van kerstmarkten, maar wij Nederlanders kunnen er ook wat van. Voor een leuke kerstmarkt hoef je niet per se de grens over te gaan. Om je even op weg te helpen hebben we de vijf leukste kerstmarkten in Nederland voor je op een rijtje gezet:

1. Valkenburg: de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa

Datum: 17 november 2023 – 7 januari 2024

Een van de meest bijzondere kerstmarkten in Nederland is die in de kerststad Valkenburg. In deze stad kun je namelijk twee kerstmarkten bezoeken op een wel heel bijzondere locatie, namelijk in de Mergelgrotten! Zo kun je in de Gemeentegrot de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa vinden en in de Fluweelengrot veel winkels en kraampjes bezoeken. Net als de werkplaats van de Kerstman. Een absolute tip is Mergelrijk, waar het kerstverhaal wordt uitgebeeld in een 30-meter lange diorama van miniaturen. Zo leer je gelijk iets over de geschiedenis van deze bijzondere omgeving.

Vanaf half november wordt Valkenburg omgetoverd tot kerststad en is er ook bovengronds genoeg te zien en te doen. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Santa’s Village, ga shoppen, plof even neer op een van de vele terrasjes of ga met de kabelbaan naar de Wilhelminatoren. Hier vind je de grootste verlichte kerstboom van Nederland en kun je genieten van het uitzicht over de stad!

2. Maastricht: magische kerstmarkt op het Vrijthof

Datum: 30 november – 31 december 2023

Een ander geliefde kerstmarkt in het zuiden van ons land is de kerstmarkt op het Vrijthof in Maastricht. Maastricht verandert iedere kerst in een sprookjesachtige stad, waarbij de straten versiert worden met sfeervolle lichtjes. Op het Vrijthof kun je houten kraampjes vinden met oliebollen en glühwein. Maak wat pirouetjes op de schaatsbaan, bewonder alle kerstlampjes vanuit het reuzenrad of koop een leuk handgemaakt cadeautje voor onder de boom. Er is genoeg te beleven op de kerstmarkt in magisch Maastricht!

Toch nog niet genoeg gehad van de gezellige kerstsfeer? Maak dan een wandeling langs een van de magische lichtroutes van Maastricht. Hier bewonder je allerlei bezienswaardigheden in de stad. Zo proef je ook wat van de cultuur van Maastricht en kom je langs leuke winkeltjes en cafeetjes. Of breng ook nog een bezoekje aan de kerstmarkt van Valkenburg, die ligt lekker dichtbij.

3. Den Haag: The Royal Christmas Fair

Datum: 7 december – 23 december 2023

In December kan je de Royal Christmas Fair op het prachtige Lange Voorhout in Den Haag bezoeken. Alhoewel deze kerstmarkt niet zo groot is als de bovengenoemde kerstmarkten, is het zeker niet minder sfeervol! Geniet van de winterse kerstsferen onder 100.000 twinkelende lampjes en bij de vele kerstkraampjes. Op deze kerstmarkt raak je zeker niet uitgekeken en is er een veelzijdig programma. Zo kun je genieten van kerstacteurs en liveoptredens, klinkt er gezang van kinderkoren en branden er gezellige vuurtjes. Tussendoor kun je smullen van verse stroopwafels, erwtensoep en glühwein. Extra tip: een dagje naar de kerstmarkt in Den Haag valt goed te combineren met een middagje uitwaaien op het strand in Scheveningen of winkelen in de binnenstad.

4. Amsterdam: Winter Festival Amsterdam

Datum: 18 november 2023 – 4 februari 2024

In de wintermaanden wordt er in onze hoofdstad flink uitgepakt met verschillende kerstmarkten. Zo kun je op een enorme schaatsbaan op het Museumplein gaan schaatsen en staat er op de Dam een gigantische kerstboom met maar liefst 40.000 kerstlichtjes.  

Breng ook een bezoekje aan de Amsterdamse kerstmarkt in Amsterdam-West, het Amsterdams Winterparadijs in de RAI en het mooie Amsterdam Light Festival. Tip: boek een rondvaart tijdens het lichtjesfestival en zie hoe de stad omgetoverd is tot een prachtig lichtparadijs. Doe je liever iets actiefs? Bij de RAI kun je langlaufen en dansen bij optredens van verschillende artiesten. De locaties en data van de verschillende kerstmarkten en evenementen kan je op de site van het Winterfestival vinden.

5. Deventer: Het Charles Dickens Festijn

Datum: 16 en 17 december 2023

Ben jij een boekenwurm en groot fan van de Engelse schrijver Charles Dickens? Dan ben jij deze kerst waarschijnlijk in Deventer te vinden. Tijdens de kerstperiode vindt er in Deventer namelijk een uniek evenement plaats: het Charles Dickens Festijn! Tijdens dit evenement wordt de stad gezellig aangekleed en wordt de Engelse schrijver herdacht. Je gaat even helemaal terug in de tijd, waarbij zo’n 1.000 personages tot leven komen in de straten van Deventer. In de Grote Kerk kun je een kerstmarkt bezoeken, terwijl er gezang klinkt van zangkoren.

De beste kerstmarkten vlak over de grens

1. Düsseldorf: kerstmarkten door de hele stad

Datum: 23 november – 30 december 2023

De Duitse kerstmarkt in Düsseldorf is erg populair onder de Nederlanders. En dat is geen wonder aangezien het lekker dicht bij huis is. Deze kerstmarkt is naast de auto ook makkelijk te bereiken met de trein en bovendien ontzettend sfeervol! De kerstmarkt is verspreid over maar liefst zes verschillende schattige pleintjes door de stad. De kerstmarkten liggen op loopafstand van elkaar en tussendoor kom je ook nog langs allerlei leuke winkeltjes waar je je kerstinkopen kunt doen. Op een Duitse kerstmarkt kunnen Duitse dranken als glühwein en Altbier natuurlijk niet ontbreken, dus vergeet niet om daar iets van te proeven.

Tip: Met de trein ben je vanuit Amsterdam al in zo’n 2 uur in Düsseldorf! Koop je tickets online op de site van NS International vanaf slechts €19. Je kunt ook met de auto naar Düsseldorf: vanaf Amsterdam is het ongeveer 2,5 uur rijden.

2. Bedburg-Hau: Kunstnijverheidsmarkt in Slot Moyland

Datum: 13 december – 17 december 2023

Ben jij een echte kunstliefhebber? Dan is deze speciale kerstmarkt echt iets voor jou! Iets voorbij Nijmegen kun je namelijk een kunstnijverheidsmarkt bezoeken, op minder dan twee uur rijden vanaf Amsterdam. Deze markt vindt plaats op een wel heel bijzondere plek, namelijk in de historische kasteeltuinen van Slot Moyland. Dwaal rond tussen de vele gezellige kerstkraampjes waar je de mooiste werken van hedendaagse regionale kunstenaars kunt vinden, in verschillende prijsklassen. Zo vind je bijvoorbeeld mooie schilderijtjes of handgemaakte kunstwerkjes gemaakt van vilt, wol, hout, papier, glas, klei: noem maar op! Daarnaast kun je onder het genot van livemuziek ook nog smullen van winterse lekkernijen zoals kruidenlikeur, taaitaai en kastanjes.

3. Keulen: kerstmarkt tegenover de indrukwekkende Dom

Datum: 17 november – 24 december 2023

Nog een stad bij onze oosterburen met de prachtigste kerstmarkten om te bezoeken, is Keulen. De bekendste kerstmarkt kun je vinden tegenover de imposante Dom, waar ’s avonds livebands (kerst)muziek aan het spelen zijn. Neem vooral de tijd om overdag ook even de Dom in te gaan, want vanaf 157 meter hoogte heb je een adembenemend uitzicht over de verlichte stad. Ook de kerstmarkt aan het water is een bezoekje waard, vlakbij het chocolademuseum. Het chocolademuseum is ook leuk om even langs te gaan, al is het maar om een warme chocolademelk gemaakt van Lindt-chocolade te proeven. Je zal je in Keulen in ieder geval niet vervelen met zes kerstmarkten verspreid door de hele stad!

Tip: Met de trein ben je vanuit Amsterdam al in een kleine 3 uurtjes in Keulen. Je kan je tickets online boeken via NS International vanaf slechts €20! Met de auto is het vanaf Amsterdam ook een kleine drie uur rijden.

4. Gent: de Gentse Winterfeesten

Datum: 7 december – 31 december 2023

We mogen onze zuidenburen uiteraard niet vergeten, aangezien die ook erg goed een stad kunnen omtoveren tot één groot winterparadijs. Zo ligt net over de grens een van de mooiste kerstmarkten van België, namelijk in Gent. De mooie grachten en historische gebouwen maken dit de perfecte plek voor een gezellige traditionele kerstmarkt, die beter bekend staat als de Gentse Winterfeesten. Rondom de schitterende verlichte St. Baafskathedraal staan meer dan 130 kerstkraampjes waar je gezellig rond kunt struinen met een glaasje dampende glühwein in je hand. Je kunt natuurlijk ook van een lekker Belgisch biertje genieten. Maak een ritje in het reuzenrad, ga schaatsen onder de Stadshal of proef een divers aanbod aan buitenlandse en lokale specialiteiten zoals Neuzekes: een kegelvormige Gentse lekkernij. Wil je liever iets sportiefs doen? Leef je dan uit op de rolschaatspiste!  

Wil je op een bijzondere manier de hoogtepunten van Gent zien? Een leuke tip is om ‘s avonds de historische lichtwandeling te lopen, waarbij je langs de mooiste bezienswaardigheden komt.

Tip: Vanaf Amsterdam ben je met een directe trein in ca. drie uur al in Gent. Boek vanaf €31 een kaartje via NS International. Als je liever met de auto gaat is het vanaf Amsterdam ongeveer drie uur rijden.

5. Brugge: festival Wintergloed

Datum: 24 november 2023 – 7 januari 2024

De traditionele kerstmarkt in het idyllische Brugge is al jarenlang erg populair. Hier vind je chalets met kerstspullen, kunst en handgemaakte spullen en word je overspoeld met de geur van warme wafels. De nieuwe lichtbelevingswandeling 'Aurora', geïnspireerd op het Noorderlicht, is een bijzondere winterwandeling van 2.5 kilomer langs 10 unieke lichtinstallaties. De route neemt je mee langs verborgen maar verrassende plekken in de stad. Ook het romantische Minnewater kun je tijdens Wintergloed niet zo maar voorbij lopen. Op het meer drijft een duurzame kunstschaatspiste, sfeervol versierd met ontelbare twinkelende lichtjes.

Tip: Met de trein naar van Amsterdam naar Brugge duurt zo’n 3,5 uur. Je koopt een ticket vanaf €31 op de site van NS International. Ga je liever met de auto? Vanaf Amsterdam is het ongeveer drie uur rijden.

 

Vader met kids eet buiten

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.

Was dit artikel nuttig?