Rookmelder in huis

Maart 2023

Wat te doen bij brand in huis

Het aantal woningbranden in Nederland stijgt flink. Zo zijn er in Nederland gemiddeld 10% meer woningen in brand gevlogen in 2022 dan het jaar daarvoor. In totaal 7.700, om precies te zijn.  

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van woningbrand? Waar komt de stijging in het afgelopen jaar vandaan? Hoe kun je woningbrand voorkomen en wat moet je doen als je toch met brand te maken krijgt? Lees snel verder voor een uitgebreid antwoord op deze vragen.  

Aantal woningbranden in Nederland neemt toe 

In Friesland is sprake van een enorme stijging in het aantal woningbranden. Ook in andere provincies nam het aantal woningbranden toe, behalve in Overijssel. Dit is de enige provincie waar het aantal woningbranden afnam in heel Nederland: -3,7%. De drie provincies met de grootste toename zijn: 

  1. Friesland (+33%) 
  2. Zeeland (+29,3%) 
  3. Flevoland (+26%) 

Als we kijken naar gemeenteniveau, komen de volgende gemeentes naar voren als top 3 gemeentes met de meeste woningbranden per 10.000 woningen: 

  1. Urk (Flevoland): 29 woningbranden  
  2. Alphen-Chaam (Noord-Brabant): 27 woningbranden 
  3. Putten (Gelderland): 23 woningbranden  

Meest voorkomende oorzaken van brand in huis 

Om brand in huis te voorkomen, is het belangrijk om te weten wat hiervan de meest voorkomende oorzaken zijn. Woningbrand kent vele oorzaken, van vlam-in-de-pan tot kortsluiting, maar er zijn een paar duidelijke punten in huis waar brand het meest voorkomt. Het is daarom ook van belang om hier elke dag weer alert op te zijn. Dit is de top 3 meest voorkomende oorzaken van brand in huis*: 

  • Stoken (38%)
  • Apparaat in brand (13%)
  • Koken (13%) 

In 2022 waren januari, februari, maart, april, november en december de maanden met de meeste branden. Er werden in deze koude maanden maar liefst 4.525 woningbranden gemeld, 40% meer dan in de rest van het jaar.  

De reden? Die zou kunnen liggen bij de verhoogde energiekosten, waardoor meer mensen hun houtkachel zijn gaan gebruiken. Goed voor de portemonnee, maar wel een extra risico. Is je schoorsteen namelijk niet in orde, dan kan er een schoorsteenbrand ontstaan.  

Ook koken, kapotte apparaten, hittebronnen zoals elektra, siervuur en roken zijn veelvoorkomende oorzaken van brand in huis. Het apparaat dat de meeste branden veroorzaakt is de wasdroger.* 

Zo maak je je huis brandveilig 

Op basis van de meest voorkomende branden, lees je hier een aantal tips die helpen bij het voorkomen van brand. Meer tips kun je vinden op de website van de brandweer

  • Stook je houtkachel met droog loofhout en laat je schoorsteen regelmatig reinigen. Schoorsteenbrand is nummer 1 oorzaak van brand in huis. 
  • Zorg ervoor dat je met enige regelmaat de stoffilter(s) van je wasdroger leegt. Dit stof is de oorzaak dat wasdrogers in brand vliegen. 
  • Let bij andere apparaten ook op dat ze niet te heet worden. Laad je telefoon dus overdag op. 
  • Trek de stekker uit het stopcontact wanneer je elektrische apparaten niet gebruikt. 
  • Blijf tijdens het koken bij je pannen staan. Simpel gezegd, maar we hebben vaak de neiging ondertussen iets anders te doen. Zo ontstaat die welbekende vlam-in-de-pan. 
  • Leg tijdens het koken altijd een passende deksel binnen handbereik. Mocht er een vlam ontstaan, dan kun je die snel afdekken. 
  • Het is ook aan te raden om een blusdeken in de keuken op te hangen, samen met een brandblusser. Aangezien de keuken een veelvoorkomende brandhaard is, kan dit zeker geen kwaad. 

Het is wellicht een open deur, maar een belangrijk hulpmiddel is het ophangen van rookmelders. Het is hierbij goed om na te gaan wat logische plekken zijn om een rookmelder op te hangen. Staat je wasdroger op zolder of in de kelder? Hang daar dan ook een rookmelder op. Rookmelders waarschuwen je bij brandgevaar, ook wanneer je slaapt. Met een rookmelder op de juiste plek kun je dus rustig gaan slapen. 

Wat te doen bij brand in huis? 

Ook wanneer je er alles aan doet om brand te voorkomen, kan het toch gebeuren dat je brand in huis hebt. Wat is dan verstandig om te doen – en wat kun je beter niét doen? 

  • Kleinere brandjes kun je zelf blussen, bijvoorbeeld met een blusdeken of brandblusser. 
  • Bij veel rook en grotere brand verlaat je direct de ruimte. Vergeet niet deuren te sluiten. 
  • Check of er geen brand is in de ruimte die je wilt betreden. 
  • Vervolgens waarschuw je iedereen in huis om het pand te verlaten. 
  • Woon je in een flat of complex? Gebruik de trap om het pand te verlaten. 
  • Moet je door de rook heen vluchten? Blijf dan laag bij de grond en kruip onder de rook door. 
  • Verzamel buiten en controleer of iedereen er is. 
  • Nu je in veiligheid bent, bel je direct de brandweer via 112. 
  • Is de brandweer er? Geef aan waar de brand is, wat er brandt en of er nog mensen/dieren binnen zijn. 

Wees bij grotere branden of veel rook dus verstandig. Probeer niet zelf eerst nog te blussen of spullen te verzamelen die je niet kwijt wil. Jouw veiligheid staat voorop. Laat het blussen aan de professionals van de brandweer over en zorg ervoor dat jij en je huisgenoten in veiligheid zijn. Licht indien nodig ook buren in om het huis te verlaten. 

Brandverzekering huis 

Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt, maar als je brand in huis hebt gehad is het fijn om goed verzekerd te zijn. Tegenwoordig valt schade door brand onder je woonverzekering, dus met de meeste woonverzekeringen ben je goed verzekerd voor schade door brand. Hier hoef je geen aparte brandverzekering voor af te sluiten. Bij Allianz Direct kun je kiezen uit 2 soorten woonverzekeringen: 

Brandverzekering inboedel 

Om je inboedel goed te verzekeren, is het verstandig een inboedelverzekering af te sluiten. Je bent niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten, maar als er brand uitbreekt en alles in vlammen opgaat kan de financiële schade groot zijn. Met de Inboedelverzekering van Allianz Direct zijn alle verplaatsbare spullen in je huis goed verzekerd, ook bij brand. 

Opstal brandverzekering 

Ben je huiseigenaar? Dan ben je aan je hypotheekverstrekker meestal verplicht om ten minste een opstalverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan het huis, waaronder bijvoorbeeld schade aan het dak door storm. Met de Opstalverzekering ben je ook verzekerd voor schade aan je huis door brand. 

Goed verzekerd bij Allianz Direct 

Op zoek naar een goedkope verzekering voor je huis? Bekijk dan de Opstal- en Inboedelverzekering van Allianz Direct. Hiermee voldoe je aan de eisen en ben je goed verzekerd voor schade bij brand, maar ook voor schade bij storm, lekkage, inbraak, blikseminslag en wateroverlast. Daarnaast zijn de woonverzekeringen bij Allianz Direct standaard met €0 eigen risico en ben je bij ons nooit onderverzekerd. 

Check de video hieronder over wat een Opstalverzekering precies inhoudt - zeker bij brand in of aan je woning.  

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Wat houdt een Opstalverzekering in? © Allianz Direct

Was dit artikel nuttig?