Koppel praat in raamopening

Wat te doen bij brand in huis

Het is voor veel mensen hun grootste nachtmerrie: brand in huis. Logisch ook, want een uitslaande brand kan vernietigend zijn; van dure spullen tot je favoriete kleding en van je auto tot onvervangbare spullen van emotionele waarde. Vreemd genoeg denken veel mensen dat brand bij hun thuis niet zo snel zal gebeuren. Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van woningbrand binnen. Daarom lees je hier wat je kunt om brand in huis te voorkomen en wat je kunt doen als er toch brand ontstaat.

Meest voorkomende oorzaken brand in huis

Om brand in huis te voorkomen, is het belangrijk om te weten wat de meest voorkomende oorzaken brand in huis zijn. Woningbrand kent vele oorzaken, van vlam-in-de-pan tot kortsluiting, maar er zijn een paar duidelijke punten in huis waar brand het meest voorkomt. Het is daarom ook van belang om hier elke dag weer alert op te zijn. Dit is de top 3 meest voorkomende oorzaken van brand in huis*:

 1. Stoken (38%)
 2. Apparaat in brand (13%)
 3. Koken (13%)

De meeste branden ontstaan bij het stoken van een haard - waardoor schoorsteenbrand ontstaat - en tijdens het koken door een vlam in de pan. Het apparaat dat het meest de oorzaak is van brand is de wasdroger. Daarnaast zijn hittebronnen zoals verlichting en elektra, siervuur en roken ook veelvoorkomende oorzaken van brand in huis.*

*brandweer.nl

Huis brandveilig maken tips

Op basis van de meest voorkomende branden, lees je hier een aantal tips die helpen bij het voorkomen van brand. Meer tips kun je vinden op de website van de brandweer.

 • Stook je houtkachel met droog loofhout en laat je schoorsteen regelmatig reinigen. Schoorsteenbrand is nummer 1 oorzaak van brand in huis.
 • Zorg ervoor dat je met enige regelmaat de stoffilter(s) van je wasdroger leegt. Dit stof is de oorzaak dat wasdrogers in brand vliegen.
 • Let bij andere apparaten ook op dat ze niet te heet worden. Laad je telefoon dus overdag op.
 • Trek de stekker uit het stopcontact wanneer je elektrische apparaten niet gebruikt.
 • Blijf tijdens het koken bij je pannen staan. Simpel gezegd, maar we hebben vaak de neiging ondertussen iets anders te doen. Zo ontstaat die welbekende vlam-in-de-pan.
 • Leg tijdens het koken altijd een passende deksel binnen handbereik. Mocht er een vlam ontstaan, dan kun je die snel afdekken.
 • Het is ook aan te raden om een blusdeken in de keuken op te hangen, samen met een brandblusser. Aangezien de keuken een veelvoorkomende brandhaard is, kan dit zeker geen kwaad.

Het is wellicht een open deur, maar een belangrijk hulpmiddel is het ophangen van rookmelders. Het is hierbij goed om na te gaan wat logische plekken zijn om een rookmelder op te hangen. Staat je wasdroger op zolder of in de kelder? Hang daar dan ook een rookmelder op. Rookmelders waarschuwen je bij brandgevaar, ook wanneer je slaapt. Met een rookmelder op de juiste plek kun je dus rustig gaan slapen.

Wat te doen bij brand in huis?

Ook wanneer je er alles aan doet om brand te voorkomen, kan het toch gebeuren dat je brand in huis hebt. Wat is dan verstandig om te doen – en wat kun je beter niét doen?

 • Kleinere brandjes kun je zelf blussen, bijvoorbeeld met een blusdeken of brandblusser.
 • Bij veel rook en grotere brand verlaat je direct de ruimte. Vergeet niet deuren te sluiten.
 • Check of er geen brand is in de ruimte die je wilt betreden.
 • Vervolgens waarschuw je iedereen in huis om het pand te verlaten
 • Woon je in een flat of complex? Gebruik de trap om het pand te verlaten.
 • Moet je door de rook heen vluchten? Blijf dan laag bij de grond en kruip onder de rook door
 • Verzamel buiten en controleer of iedereen er is
 • Nu je in veiligheid bent, bel je direct de brandweer via 112.
 • Is de brandweer er? Geef aan waar de brand is, wat er brand en of er nog mensen/dieren binnen zijn

Wees bij grotere branden of veel rook dus verstandig. Probeer niet zelf eerst nog te blussen of spullen te verzamelen die je niet kwijt wil. Jouw veiligheid staat voorop. Laat het blussen aan de professionals van de brandweer over en zorg ervoor dat jij en je huisgenoten in veiligheid zijn. Licht indien nodig ook buren in om het huis te verlaten.

Brandverzekering huis

Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt, maar als je brand in huis hebt gehad is het fijn om goed verzekerd te zijn. Tegenwoordig valt schade door brand onder je woonverzekering, dus met de meeste woonverzekeringen ben je goed verzekerd voor schade door brand. Hier hoef je geen aparte brandverzekering voor af te sluiten. Bij Allianz Direct kun je kiezen uit drie woonverzekeringen:

Brandverzekering inboedel

Om je inboedel goed te verzekeren, is het verstandig een inboedelverzekering af te sluiten. Je bent niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten, maar als er brand uitbreekt en alles in vlammen opgaat kan de financiële schade groot zijn. Met de Inboedelverzekering van Allianz Direct zijn alle verplaatsbare spullen in je huis goed verzekerd, ook bij brand.

Opstal brandverzekering

Ben je huiseigenaar? Dan ben je aan je hypotheekverstrekker meestal verplicht om ten minste een opstalverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan het huis, waaronder bijvoorbeeld schade aan het dak door storm. Met de Opstalverzekering ben je ook verzekerd voor schade aan je huis door brand.

Goed verzekerd bij Allianz Direct

Op zoek naar een goedkope verzekering voor je huis? Bekijk dan de Opstal- en Inboedelverzekering van Allianz Direct. Hiermee voldoe je aan de eisen en ben je goed verzekerd voor schade bij brand, maar ook voor schade bij storm, lekkage, inbraak, blikseminslag en wateroverlast. Daarnaast zijn de woonverzekeringen bij Allianz Direct standaard met €0,- eigen risico en ben je bij ons nooit onderverzekerd.

Check de video hieronder over wat een Opstalverzekering precies inhoudt - zeker bij brand in of aan je woning. 

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Wat houdt een Opstalverzekering in? © Allianz Direct

Was dit artikel nuttig?