Je huis duurzaam maken
Huis duurzaam maken: waar te beginnen?
Misschien loop je al een tijdje rond met het idee om je huis duurzamer te maken, of heb je de eerste stappen al gezet. Behalve dat je huis duurzaam maken goed is voor het milieu, kan het ook goed zijn voor je portemonnee. Veel mensen hebben de indruk dat dit alleen op de lange termijn tot een financiële besparing zal leiden, maar er zijn meer dan genoeg verbeteropties die ook snel leiden tot besparingen op je saldo! Wil je klein beginnen, of heb je niet zo veel budget om te investeren in het duurzaam maken van je huis? Dan zijn dit mooie eerste stappen richting groen wonen en leven:
- Tochtige kieren in huis? Dicht ze met kit of hang een tochtstrip op.
- Wordt je huis niet snel warm? Gebruik dan radiatorfolie. Hierdoor gaat de warmte van je radiator niet verloren richting de buitenmuren.
- Vervang je lampen door ledverlichting. Ledverlichting is iets duurder, maar verbruikt veel minder energie.
- Bij veel huizen is de brievenbus dé tochtbron van het huis. Hang hier tochtwering op om de warmte binnen te houden.
- Installeer een radiator ventilator. Deze slimme ventilatoren bevestig je onder je radiator, waardoor de lucht sneller en beter wordt verspreid.
Huis duurzaam isoleren
Ben je klaar voor de volgende stap in het verduurzamen van je woning? Dan is het aan te raden om te beginnen met je isolatie. In veel huizen zijn er ruimtes die minder goed geïsoleerd zijn, bijvoorbeeld op zolder, in de bijkeuken of de kelder. Alhoewel dit wellicht niet ruimtes zijn waar je veel tijd doorbrengt, verlies je hier wel een hoop warmte aan. Door deze ruimtes ook goed te isoleren, bespaar je dus op je stookkosten. De warmte blijft binnen en de kou buiten, zoals het hoort.
Isolatieglas
Behalve isolatie in je muren, zijn de ramen in huis ook een belangrijke factor in de algehele isolatie. Ramen met enkelglas zijn namelijk niet in staat om stevige kou buiten te houden. Andersom verlies je warmte die door het enkelglas naar buiten uitstraalt. Het resultaat is dat je meer moet stoken om een aangename temperatuur te behouden. Is dubbelglas dan de oplossing? Het is zeker een stap in de goede richting, maar ook dubbelglas is niet meer van deze tijd. Anno 2021 is HR++ glas de norm, omdat dit type isolatieglas nog beter de warmte binnenhoudt. Wil je voor maximale isolatie gaan? Dan is er tegenwoordig zelfs triple glas!
Kosten isolatieglas
Isolatieglas en dus het verbeteren van de isolatie in je ramen is wel een behoorlijke investering, al is dat natuurlijk afhankelijk van je budget. De kosten van HR++ glas liggen tussen de 3.000 en 4.600. Aan triple glas hangt een nog groter prijskaartje, daar begin je namelijk mee vanaf 10.000. Benieuwd wat de prijs is voor jouw woning en wat je hiermee kunt besparen op energiekosten? Lees hier dan meer over isolatieglas.
Isoleren kun je leren
Naast isolatieglas, zijn er nog meer manieren om de isolering in je huis te verbeteren. Van dakisolatie en gevelisolatie tot vloerisolatie, alles is mogelijk. Ga na waar in jouw huis verbeteropties zitten en wat voor jou het beste rendement oplevert. Zo ben je niet alleen duurzaam bezig, maar bespaar je ook nog flink!
Huis verduurzamen: zonnepanelen
Het is waarschijnlijk een van de eerste dingen waar je aan denkt bij het verduurzamen van je huis; zonnepanelen. Dit is ook zeker een mooie groene investering om te doen, die uiteindelijk zal leiden tot een besparing op je energierekening. Zonnepanelen kunnen namelijk op duurzame wijze het grootste deel van je stroom leveren. En omdat de zon een onuitputtelijke bron is, raakt je energie nooit op. Ook is je uitstoot bij gebruik van zonnepanelen minimaal.
Een nadeel van zonnepanelen is dat je woning wel een geschikt dak moet hebben om de zonnepanelen op te plaatsen. Het liefst ligt het dak ook op het zuiden gericht, om optimale zonne-energie op te vangen. Zonnepanelen kunnen op schuine en platte daken, maar je doet er goed aan om hier eerst wat meer informatie over in te winnen. Een dak in de schaduw levert bijvoorbeeld aanzienlijk minder rendement op. Ook moet je meterkast geschikt zijn om de zonnestroom te registreren.
Nog meer zonne-energie: zonneboiler
Behalve via zonnepanelen, kun je de warmte van de zon ook gebruiker voor het verwarmen van het water in huis voor de douche en in de keuken. Dit kan door een zonneboiler aan te schaffen. De zonneboiler maakt gebruik van de warmte die zon afgeeft en warmt hiermee een deel van je water op. In de zomer kan dit bijna al je waterverbruik zijn, maar ’s winters zal je cv-ketel bijspringen. Desondanks levert het gebruik van een zonneboiler je een flinke besparing op in het gebruik van CO2, er komt namelijk geen CO2 vrij. Ook bespaar je gemiddeld de helft van je kosten op warm water.
Duurzaam huis: ook in de tuin
Behalve in huis, kun je ook in je tuin stappen zetten richting een duurzamer leven. Ten eerste is het raadzaam om zo min mogelijk tegels in je tuin te hebben. In Nederland bestaat ruim een derde van de tuinen uit tegels en deze verstening heeft gevolgen voor het milieu en de biodiversiteit. Dit kan namelijk leiden tot wateroverlast omdat het water minder snel in de grond wordt opgenomen. Ook beperken de stenen tuinen de groei van bloemen en planten, waar vogels, bijen en vlinders hun voedsel uit halen. Tegels in je tuin kunnen erg praktisch zijn – ze vragen immers minder onderhoud – maar denk ook aan het milieu wanneer je je tuin aanlegt.
Daarnaast zijn er verschillende opties om ook in je tuin bij te dragen aan duurzaam wonen. Zo kun je bijvoorbeeld een regenton aanschaffen waarmee je regenwater opvangt. Hiermee bespaar je liters water, die je kunt gebruiken bij het besproeien van je planten of grasveld in drogere dagen. Het is zonde om hier kraanwater voor te gebruiken, wat je verbruik enorm vergroot. Ook kun je beginnen met een kleine moestuin. Naast dat je zo zelf verschillende groentes of fruit kunt verbouwen, draag je zo ook bij aan de biodiversiteit. Kun jij heerlijk verse groente eten.
Hoe duurzaam is jouw huis?
Ben je benieuwd hoeveel energie jij verbruikt – en waar je eventueel duurzame opties voor kunt inzetten? Dan is het slim om te beginnen met kijken wat je huidige verbruik is. Omdat dit soms best lastig is in te schatten, is het handig om een slimme verbruiksmanager te installeren.
Vaak is de energieverbruiksmanager aan te schaffen als een klein schermpje aan de muur, of bijvoorbeeld een app op je smartphone. Zo houdt je dagelijks precies bij wat je verbruikt aan gas en stroom. Met deze inzichten kun je zelf bekijken wat momenten zijn waarop je veel verbruikt – en hoe je hier eventueel op kunt besparen. Benieuwd naar de verschillende energieverbruiksmanagers en welke bij jou wensen past? Bezoek dan de website van energieverbruiksmanagers.
Was dit artikel nuttig?
Meer lezen?
Misschien vind je dit ook interessant:
Zo bereid je je huis voor op de winter!
Met de koudere maanden op komst is het goed om je huis voor te bereiden op de kou. Maar hoe doe je dat en waar moet je aan denken? Hier lees je de belangrijkste tips.
Wat te doen bij brand in huis?
Het is voor veel mensen hun grootste nachtmerrie: brand in huis. Maar wat moet je doen als het je overkomt en hoe kun je brand in huis voorkomen? Dat lees je hier.
Hacks om je huis kind-veilig te maken
Met deze 5 hacks maak je je huis veiliger voor je kleine.
Woonverzekeringen 101
De 15 moeilijkste woonverzekeringen termen in duidelijke taal. Zo weet je precies waar je aan toe bent bij het afsluiten van je woonverzekering.