Huizen langs het water

Maart 2023

WOZ-waarde: wat is het ook alweer?

Bezit je een eigen huis? Dan krijg je te maken met de WOZ-waarde. Ook als je een woning huurt is de WOZ-waarde van belang. Wat is het ook alweer en waar wordt het voor gebruikt? Dat en meer lees je hier.

Wat is de WOZ-waarde?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is als het ware een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed, dus de waarde van een huis, pand of stuk grond. De wet WOZ is in Nederland ingevoerd zodat de overheid bij iedereen op dezelfde manier belastingen kan heffen.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

Elk jaar stelt de gemeente op de waardepeildatum de nieuwe WOZ-waardes vast op basis van de geschatte marktwaarde. Dat is het bedrag dat het huis ongeveer op zou leveren wanneer deze zou worden verkocht. De waardepeildatum is altijd 1 januari van het jaar daarvoor. De WOZ-beschikking van 2023 heeft dus als waardepeildatum 1 januari 2022. Elke huizenbezitter ontvangt aan het begin van ieder jaar de nieuwe WOZ-beschikking. Maar hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld? De gemeente bepaalt de WOZ-waarde op basis van de volgende factoren:

 • Verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt
 • De grootte van de woning
 • Gebruiksoppervlakte van de woning
 • De ligging van de woning
 • Bouwjaar van de woning
 • Het type woning
 • De grondoppervlakte van het perceel

Waar vind ik de WOZ-waarde van mijn huis?

Je kan de WOZ-waarde van je huis opvragen als je inlogt op mijn.overheid.nl. Daarnaast is het sinds 2016 verplicht voor gemeenten om de WOZ-waardes van huizen openbaar te maken. Via WOZ-waarde loket kan je gratis de WOZ-waarde van je eigen woning opvragen, maar ook die van andere huizen.

Check je WOZ-waarde

Heb je het gevoel dat de vastgestelde WOZ-waarde van jouw woning niet klopt? Dan kan je daar bezwaar tegen maken. Als je bezwaar wil maken tegen de WOZ-beschikking die je aan het begin van het jaar hebt ontvangen, moet je dat binnen zes weken doen. Je kan zelf bezwaar maken of hulp inschakelen van een WOZ-specialist. Tip: Check de website van Vereniging Eigen Huis voor voorbeeldbrieven.

Het is belangrijk om je WOZ-waarde te controleren, aangezien verschillende overheden op basis daarvan bepalen hoeveel belasting je moet betalen. Als je je huis gaat verkopen, kan een hogere WOZ-waarde juist weer gunstiger zijn. Lees hieronder de voor- en nadelen van een hogere WOZ-waarde.

Nadelen hoge WOZ-waarde

 • Je betaalt meer gemeentebelasting

Als woningeigenaar betaal je een bepaald percentage van je WOZ-waarde aan de gemeente, ook wel onroerendezaakbelasting (OZB) genoemd. Hoe hoger je WOZ-waarde, hoe meer belasting je dus betaalt. Dit geldt ook voor de afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting en soms de rioolheffing.

 • Je eigenwoningforfait stijgt

Het eigenwoningforfait is een bepaald percentage van je WOZ-waarde, afhankelijk van hoeveel je woning waard is. Dit bedrag wordt opgeteld bij je inkomen bij je belastingaangifte. Daar betaal je dus ook belasting over. Gelukkig mag je vaak de hypotheekrente aftrekken van het eigenwoningforfait.

Voordelen hoge WOZ-waarde

Gelukkig kan in sommige gevallen een hogere WOZ-waarde ook voordelig zijn:

 • Hogere verkoopprijs. Wil je je woning gaan verkopen? Dan is een hogere WOZ-waarde juist in je voordeel, aangezien je waarschijnlijk een hogere verkoopprijs kan vragen. Houd wel in je achterhoofd dat je WOZ-waarde niet gelijk is aan de huidige marktwaarde, aangezien de WOZ-waarde altijd een jaar achterloopt.
 • Lagere hypotheekrente. Als je een woning hebt zonder Nationale Hypotheek Garantie betaal je vaak een renteopslag, die gebaseerd wordt op de verhouding tussen de schuld (hypotheek) en de waarde van je woning. Is je WOZ-waarde gestegen? Dan heb je het voordeel dat je waarschijnlijk in een lagere risicoklasse valt, waardoor je hypotheekrente en daarmee dus je maandlasten voor je hypotheek dalen. Check dit bij je hypotheekverstrekker of adviseur, want dat zou je een hoop kunnen besparen!

WOZ-waarde en huurders

Ben je geen eigenaar van je woning maar huur je het? Ook dan is de WOZ-waarde van belang. De WOZ-waarde bepaalt voor een deel namelijk de maximale huur. De maximale huur wordt namelijk bepaald op basis van het aantal punten van je huurwoning. Hoe meer punten, hoe hoger de huur. De woning krijgt punten op basis van:

 • De oppervlakte van de woning
 • De energiezuinigheid
 • De WOZ-waarde

Huurprijscheck

Benieuwd of je een redelijke huurprijs betaald? Of heb je het vermoeden dat je te veel huur betaald? Doe dan de Huurprijscheck. Is je huidige huur te hoog volgens de Huurprijscheck? Neem dan contact op met je verhuurder en vraag of je huur verlaagd kan worden. Komen jullie er samen niet uit? Dan kan je de Huurcommissie vragen om de hoogte van de huurprijs te beoordelen.

Was dit artikel nuttig?

Woman standing

Een huis kopen is al duur genoeg

En dan ook nog te veel betalen voor een verzekering? Met onze woonverzekering ben je verzekerd zoals jij dat wilt, voor een scherpe premie.