Hond in auto

Januari 2024

12 vreemde weetjes over het autorijden

Rijden met alcohol of zware medicijnen op heeft enorm veel invloed op je concentratievermogen, maar dat wist je vast al. Wat je misschien nog niet wist, is dat ook een onschuldige verkoudheid al invloed heeft op je rijgedrag. Meer weten? In deze blog lees je interessante feiten over allerlei factoren die invloed kunnen hebben op je rijgedrag!

1. Verkoudheid

We hebben het net al benoemd: een verkoudheid kan invloed hebben op je rijgedrag. Wist je al dat rijden met verkoudheid net zo gevaarlijk kan zijn als rijden met één dubbele whisky op?! Dit blijkt uit een Brits onderzoek dat door de verzekeraar Lloyds TSB is uitgevoerd. 

Door een verkoudheid ben je namelijk minder geconcentreerd op de weg, waardoor je reactievermogen flink verslechterd. Ook rem je vaker af en ben je je minder bewust van het verkeer om je heen. 

2. Medicatie

Dat medicijnen met een geel of rood stickertje je reactievermogen verminderen, weten we al. Maar wist je dat een onschuldig hooikoortstabletje ook kan zorgen voor vermoeidheid? Dit kan invloed hebben op het reactievermogen tijden het rijden. Dit geldt ook voor medicijnen met het stofje codeïne. Weet je niet zeker of jouw medicatie invloed heeft op jouw rijgedrag? Lees dan eerst de bijsluiter goed door.  

3. Hoge snelheid

Over het algemeen heb je minder grip op je auto als je met een hoge snelheid over de weg scheurt. Maar wist je dat, zodra de gemiddelde snelheid van 50 km naar 49 km per uur zakt, dit kan resulteren in 5,9% minder ernstige auto-ongelukken? Dit blijkt uit de cijfers van Veilig Verkeer Nederland.

4. Woede tijdens het rijden

Ben je een beetje boos en wil je de auto pakken? Dan kun je beter wachten tot je wat afgekoeld bent. Er is gebleken dat je agressiever en sneller gaat rijden en meer afgeleid bent als je boos bent. Hiermee wordt de kans op een auto-ongeluk met 80% vergroot! 

5. Zingen in de auto

Wist je dat wereldwijd 90% van de autobestuurders in de auto zingt? Goed nieuws voor deze nachtegaaltjes. Uit onderzoek blijkt dat zingen achter de stuur goed is voor je rijgedrag! Zingen maakt namelijk het stofje dopamine en oxytocine aan, waardoor je veel beter in je vel gaat zitten.  

6. Paniek

Je moet er niet aan denken om in een auto-ongeluk terecht te komen. Maar weet je dat veel mensen er ook niet aan denken om de rem in te trappen als ze gevaar zien aankomen? Uit paniek vergeten bestuurders op tijd af te remmen.  

7. Roze auto

Ben je van plan een roze auto te gaan kopen? Uit de cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars is gebleken dat roze auto’s de meeste aanrijdingen veroorzaken. Misschien toch goed om een andere autokleur te overwegen…

8. Vermoeid rijden

Vermoeidheid en autorijden is een zeer gevaarlijke combinatie. Ook dit kun je opnieuw vergelijken met rijden onder invloed van alcohol. Je reactievermogen zwakt af en je bent minder oplettend. Ongeveer 20% van alle auto-ongelukken komen door slaperig rijden. 

9. Roken achter het stuur

Roken achter het stuur is al in veel landen verboden. Ondanks dat dit voor ons in Nederland nog niet het geval is, kan het wel flinke gevolgen met zich meebrengen. Zo kun je door een plotselinge handeling in het verkeer je sigaret laten vallen waardoor er paniek kan ontstaan. Ook vraagt het opsteken van een sigaret wat aandacht, waardoor je ogen niet gericht zijn op het verkeer. Probeer daarom niet te roken achter het stuur. Zo voorkom je dat je afgeleid raakt.  

10. Blaas legen

Rijden met een lege blaas is natuurlijk wel zo prettig, dan hoef je niet onderweg te stoppen. Maar wist je ook dat een lege blaas de kans op letsel bij een auto-ongeluk verminderd? Een volle blaas kan zich opblazen tot een klein ballonnetje. Bij een auto-ongeluk kan deze makkelijker scheuren, wat tot ernstig letsel kan leiden. 

11. Rijden tijdens de zwangerschap

Wist je dat je in Nederland tijdens de gehele zwangerschap mag rijden? Toch wordt er geadviseerd om in de laatste maanden van je zwangerschap de auto te laten staan. De kans op bevallen wordt dan namelijk groter. Wist je dat de ideale afstand tussen de buik en het stuur 25 cm is? Zo is er genoeg ruimte tussen de buik en airbag als deze uitklapt.  

12. Muziek te hard?

In Nederland gelden er geen vaste regels over het volume van je muziek in de auto. Wel is het verplicht dat je omgevingsgeluiden moet kunnen horen. Wanneer je een ambulance niet hoort aankomen staat je muziek dus te hard, maar duidelijke regels zijn er niet. Sterker nog, je mag zelfs autorijden met een koptelefoon op of oordopjes in. Alsnog is het niet aan te raden om met harde muziek of oordopjes in te rijden. Zo weet je zeker dat je de omgeving goed blijft horen!

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.

Was dit artikel nuttig?