Autotunen

November 2023

Autotuning: wanneer geef je het aan bij jouw verzekeraar?

Wil je meer vermogen uit je auto halen? Dan kun je ervoor kiezen om je auto te tunen. Dit is iets wat vooral onder de jongere generatie erg populair is. Door de populariteit van autotunen worden er over de hele wereld verschillende beurzen, tentoonstellingen en bijeenkomsten georganiseerd. Maar wat is autotunen precies en waar moet je rekening mee houden? In deze blog vertellen we hier meer over. 

Wat is auto tunen? 

Het tunen van een auto wordt meestal verward met het aanpassen van het uiterlijk van de auto. Deze verwarring is begrijpelijk, maar hier zit wel een groot verschil in. Bij het tunen stel je de auto af om het vermogen en de prestaties te verhogen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een opgevoerde motor door chiptuning. Dit zorgt ervoor dat het motorvermogen verhoogd wordt. Uiteraard is het met een verhoogd motorvermogen nog steeds belangrijk om je aan de snelheidsregels te houden. 

Verschil tussen autotunen en stylen 

Bij het stylen pas je het uiterlijk van de auto aan. Dit wordt vaak gedaan om de auto een stoere look te geven. Soms heeft het stylen van de auto directe invloed op het tunen. Wanneer je een spoiler op de auto monteert, kun je de wegligging en luchtweerstand verbeteren. Je hebt hierdoor dus meer grip op de weg en je auto krijgt gelijk een andere look!  

Ook het stylen van een auto heeft regels. Zo mag je je autoruiten niet volledig blinderen. Je ruit moet minimaal 55% licht doorlaten. Hierover kun je meer informatie vinden op de website van de Rijksoverheid. Wil je jouw auto laten stylen of tunen? Let dan wel goed op de wet-, en regelgeving die in Nederland geldt.  

Wist je dat Allianz Direct de accessoires in je auto tot 3.500 gratis meeverzekerd als de schade onder jouw dekking valt? Onder accessoires vallen de extra's in je auto die niet in de fabriek op of in je auto zijn gezet. Bewaar het bonnetje van de accessoires wel goed, die heb je nodig bij het indienen van eventuele schade. 

Welke auto’s kun je het beste tunen? 

Vaak wordt er gekozen voor auto’s met een bouwjaar tussen 1990 en 2000. De meest gekozen auto voor het tunen is de Honda Civic. De Honda Civic uit dit bouwjaar is in de meeste gevallen betaalbaar en de onderdelen zijn tijdloos, waardoor deze dus altijd verkrijgbaar zijn.  Nieuwe auto’s worden minder snel getuned omdat de aanpassingen die je zelf verricht ervoor kunnen zorgen dat de garantie komt te vervallen. Laat jezelf dus goed informeren als je een nieuwe auto wilt tunen.  

Je zou dus elke auto kunnen aanpassen zoals jij dat graag zou willen, zolang het maar binnen de technische eisen valt. Je kunt op de website van RDW terugvinden wat de technische eisen zijn van jouw auto.  

Moet je het tunen van je auto doorgeven aan RDW? 

Wanneer je jouw auto tunet moet deze soms opnieuw gekeurd worden bij RDW. RDW bekijkt dan of de auto nog binnen de wettelijke eisen valt. Je auto moet opnieuw gekeurd worden als: 

  • De auto meer lawaai maakt; 
  • De snelheid met meer dan 20% verhoogt; 
  • Het gewicht met meer dan 20% verhoogt. 

Wanneer je je auto wilt stylen door de kleur aan te passen, moet dit ook doorgegeven worden aan RDW. Dit geldt ook voor een tijdelijke kleur door middel van carwrappen. Is je auto goedgekeurd? Dan ontvang je een nieuw kentekenbewijs per post.  

Wanneer moet je de tuning doorgeven aan jouw verzekeraar? 

Wanneer je een auto tunet verandert het vermogen van de auto. Verzekeraars hanteren soms een maximale snelheid van de auto per leeftijdscategorie. Veranderd er iets aan je auto? Geef dit dan altijd door aan jouw verzekeraar en houdt er rekening mee dat dit invloed kan hebben op je premie. 

Valt de auto na het tunen niet meer binnen de acceptatiegrenzen? Dan kan de verzekeraar ervoor kiezen om schade niet uit te keren wanneer dit plaats heeft gevonden. Je verzekering kan namelijk geweigerd worden als de verzekeraar van het tunen op de hoogte was. 

Wil jij jouw getunede auto bij ons verzekeren? Doe dan snel de premieberekening op onze website.  

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto binnen 3 minuten en kun je rekenen op 24/7 directe hulp en service.

Was dit artikel nuttig?