Autoverlichting

Februari 2024

Welke soorten verlichting heeft mijn auto?

De verlichting van je auto is niet alleen belangrijk om goed te kunnen zien in het donker, maar ook om je zichtbaarheid voor andere automobilisten te vergroten. Maar hoe zit het ook alweer met al die lampen? Wanneer mag je je grootlicht gebruiken en waar zitten je mistlampen precies?

Auto’s zijn uitgerust met verschillende soorten verlichting, en veel Nederlanders hebben de verschillen en regels niet helemaal meer in beeld. Benieuwd hoe het ook alweer zit met de verlichting van jouw auto? Lees dan snel verder.

Dimlichten

Dimlichten zijn de meest gangbare autolampen. Ze zijn vooral bedoeld om jou als bestuurder genoeg licht te geven om te zien waar je naartoe gaat, zonder dat je de tegenliggers verblindt. Dimlichten zijn onmisbaar bij het rijden in het donker, maar ook overdag heb je je dimlichten regelmatig nodig. Als het regent of mistig is, bijvoorbeeld.

De meeste moderne auto’s hebben sensoren, waardoor de dimlichten automatisch worden aangezet bij slecht zicht. Is dit bij jou niet het geval? Let hier dan goed op en zet de lichten handmatig aan wanneer dit nodig is. 

Tip! Heb je de zon achter je? Dan kan het handig zijn om je dimlichten in te schakelen. Door het tegenlicht kunnen tegenliggers je namelijk minder goed zien, en je lichten maken dat een stukje makkelijker.

Dimlicht
Dimlicht © Gettyimages/Pialhovik

Achterlampen

Dit zijn de rode lichten aan de achterkant van je auto die automatisch aangaan wanneer je de dimlichten aan hebt. Ze zorgen ervoor dat automobilisten die je van achteren naderen je kunnen zien en afstand kunnen houden.

Grootlicht

Net als je dimlichten, helpt ook het grootlicht om beter te zien in het donker. Het grootlicht geeft een sterke bundel met fel licht. Om die reden mag je deze alleen gebruiken als er geen tegenligger in de buurt is én als er geen auto’s direct achter je rijden. Zet het grootlicht ook uit wanneer je een heuvel of kruising nadert om eventuele tegenliggers niet te verrassen. Het licht is namelijk zo fel, dat het anderen kan verblinden. 

Grootlicht
Grootlicht © Gettyimages/Pialhovik

Mistlampen

Mistlampen hebben een platte, brede lichtbundel en zijn gewoonlijk onderaan de voorkant van de auto te vinden. De vorm van de lichtbundel snijdt als het ware door de mist heen, en verlicht op die manier de weg.

Naast een mistlamp aan de voorkant, hebben auto’s ook tenminste één mistlamp aan de achterkant om de zichtbaarheid voor andere auto’s te vergroten. Omdat ook mistlampen een sterk licht geven en anderen kunnen verblinden, ben je aan een paar regels gebonden. Heb je niet meer dan 200 meter zicht? Dan mogen je mistlampen aan de voorkant aan. Is je zicht minder dan 50 meter? Zet dan ook je mistachterlichten aan. 

Mist voor- en achterlicht
Mist voor- en achterlicht © Gettyimages/Pialhovik

Knipperlichten

Je knipperlichten zitten aan de zijkanten van de auto, aan de voor- en achterkant. Ze zijn bedoeld om andere weggebruikers te laten zien dat je wilt afslaan en dat je daarom vaart zult verminderen. Heb je een nieuwere auto? Dan kan het zijn dat je knipperlichten in de spiegels zijn verwerkt.

Alarmlampen

Sta je met pech langs de weg en wil je andere weggebruikers waarschuwen? Gebruik je knipperlichten dan als alarmlampen. Wanneer je de alarmlichten inschakelt, branden alle knipperlichten van je auto tegelijkertijd. Ook kun je je alarmlampen gebruiken om auto’s achter je te waarschuwen voor een obstakel op de weg, of voor bijvoorbeeld een plotselinge file.

Knipper- en alarmlicht
Knipper- en alarmlicht © Gettyimages/Pialhovik

Remlichten

Je remlichten zijn bevestigd aan de achterkant van de auto. Ze lichten op wanneer je als bestuurder de rem intrapt. In Nederland moeten auto’s die na 30 september 2001 in gebruik genomen zijn ook een derde remlicht hebben. Dit derde licht bevindt zich in het midden van de auto, hoger dan de andere twee remlichten.

Stadslicht (parkeerlicht)

Stadslichten, ook wel parkeerlichten genoemd, zijn lampen aan de voor- en achterkant van een voertuig die bedoeld zijn om het voertuig zichtbaar te houden wanneer het stilstaat of geparkeerd is op een plek met weinig zicht. Sta je ’s nachts of met slecht zicht buiten de bebouwde kom langs de weg geparkeerd? Dan is je stadslicht verplicht.  

Let op! Laat je de stadslichten langer dan een paar uur branden? Dan kan dit de accu beschadigen. Moet je je auto dan ook lang achterlaten, probeer dan te parkeren op een plek waar het gebruik van deze lichten niet nodig is. 

Stadslicht
Stadslicht © Gettyimages/Pialhovik

Je lichten aanzetten en herkennen

Lichten zoals je grootlicht en mistlicht gebruik je waarschijnlijk niet regelmatig, en het aan- en uitzetten hiervan zit dan ook niet in je routine. Hoe zat het ook alweer? Hoe zet je je lichten aan en uit?

Helaas verschilt het per auto waar de lichtschakelaars precies zitten. Veel auto’s hebben echter een hendel aan de linkerkant van het stuur (de richtingaanwijzer) waarop de tekentjes van de verschillende lichten te zien zijn. Staan de tekentjes hier niet op? Dan zit er waarschijnlijk een (draai)knop op je dashboard.

Draai het pijltje, puntje of streepje op de hendel of knop naar het tekentje voor de verschillende soorten licht om deze te activeren. Je dim- en achterlichten, stadslichten en mistlichten zijn meestal gewoon op de hendel of knop te vinden.

Wil je het grootlicht aanzetten? Duw de hendel op je stuur dan van je af. Door hem naar je toe te duwen, zet je het grootlicht weer uit.

Alle tekentjes op de hendel of knop corresponderen met die op je dashboard. Licht het tekentje op je dashboard op? Dan staat dit licht aan.

Benieuwd wat de andere lampjes op je dashboard betekenen? Lees dan verder in onze blog over dashboardlampjes

Goed verzekerd de weg op

Goede autoverlichting is essentieel voor het voorkomen van ongelukken. Gaat er toch iets mis? Dan wil je natuurlijk goed verzekerd zijn.

Op zoek naar een goede autoverzekering? Lees snel verder voor meer over onze Autoverzekeringen of bereken je premie binnen 20 seconden. Zo gebeurd, en helemaal vrijblijvend.

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto binnen 3 minuten en kun je rekenen op 24/7 directe hulp en service.

Was dit artikel nuttig?