Ramen wassen

November 2023

Zó maak je je autoruiten ijsvrij

De winter staat voor de deur en dat betekent dat het weer kan gaan vriezen. Voor de meeste is het krabben van de autoruiten geen leuk begin van de dag, maar om veilig de weg op te gaan is het wel van belang dat je goed zicht hebt. Wist je namelijk dat je een boete van maximaal €250 kunt krijgen als je ruit niet goed ijsvrij is? In deze blog geven we je tips om jouw ruit snel ijsvrij te maken. 

IJskrabber

Wie kent de ijskrabber niet? Meestal heeft iedereen deze wel in de auto liggen. Controleer altijd of de ijskrabber van goede kwaliteit is en geen scherpe randjes heeft. Scherpe randjes aan de ijskrabber kunnen namelijk krasjes op je ruit achterlaten. 

De ijskrabber werkt het beste wanneer je deze schuin tegen de autoruit plaatst en het ijs zo van de ruit krabt. Heb je een putje in je ruit? Zet op dat gebied dan zo min mogelijk kracht. Hierdoor voorkom je dat de schade erger wordt. Gebruik geen andere voorwerpen zoals een cd-hoesje om je ruit te krabben. De ijskrabber is speciaal ontworpen voor het krabben van ijs van je ruit. Door ander voorwerpen te gebruiken, kun je jouw ruit makkelijker beschadigen. 

Dek je ruit af

Geen fan van krabben? Dan kun je er altijd voor kiezen om je ruiten af te dekken met aan autohoes of speciale sneeuwhoes voordat het gaat vriezen! Heb je niets bij de hand? Geen zorgen! Je kunt er ook voor kiezen om de ruiten af te dekken met vuilniszakken. Het staat misschien een beetje gek, maar het scheelt wel wat gekrab!

Tip! Gebruik nooit kranten of papier. Dit kan door de nattigheid plakken en vastvriezen aan je ruit, waardoor je meer moeite moet doen om de ruiten ijsvrij te krijgen.

Ontdooispray

Wat is er nou makkelijker dan even je autoruiten sprayen zodat het ijs er makkelijk vanaf glijdt? Met ontdooispray bij de hand hoef je bijna niets te doen om jouw ruiten ijsvrij te krijgen. Je sprayt de ontdooispray op je ruit en wacht totdat het ijs smelt. Hierna zwaai je met de ruitenwissers al het ijs weg.

Wist je dat je zelf ook ontdooispray kunt maken? Vul een plantenspuit met 2/3 deel ontsmettingsalcohol, 1/3 water en een scheutje afwasmiddel. Voilà! Jouw ontdooispray is klaar voor gebruik.

Parkeer onder de straatverlichting

Je denkt er misschien niet snel aan, maar soms kan parkeren onder straatverlichting voor minder ijs op je ruit zorgen. De warmte van de straatverlichting kan zorgen voor een verschil van een paar graden. Hierdoor kan het vocht op je ruit niet bevriezen. 

Auto elektrisch ijsvrij maken

Het ijsvrij maken van je ruiten met een ijskrabber is de oudste methode, maar wist je dat er tegenwoordig ook elektrische ijskrabbers op de markt zijn? De elektrische ijskrabber heeft mesjes van kunststof. Je houdt de ijskrabber tegen de ruit en beweegt deze heen en weer. De elektrische ijskrabber hoeft je alleen van tevoren op te laden en je ruiten zijn binnen 3 minuten ijsvrij! 

Gebruik je ruitenwissers niet!

Je ruitenwisser is tijdens de winterse dagen erg belangrijk. Probeer deze daarom niet te belasten. Als je ijs op de voorruit hebt, moeten de motortjes van de ruitenwisser meer moeite doen waardoor de ruitenwissers kunnen beschadigen.

De motor laten draaien?

Als je ijs op je ruiten hebt lijkt het vanzelfsprekend om alvast de motor van je auto te laten draaien zodat de verwarming het ijs laat smelten. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar meestal ook niet erg efficiënt. De verwarming van je auto gaat pas werken zodra de motor goed warm is. Dit kan tijdens het stilstaan van de auto erg lang duren. Je verbrandt hierdoor onnodig benzine.

Warm water over de autoruit gieten?

Heb je het al een keer voorbij zien komen op social media? Automobilisten die een emmer heet water over de ruit gieten om zo het ijs te laten smelten? Dit moet je niet doen! Het grote temperatuurverschil kan ervoor zorgen dat een klein sterretje of putje in je ruit een grote barst wordt. Ook kan een ruit zonder schade barsten doordat deze uitzet door plotselinge hitte. 

Geduld is belangrijk bij het ijsvrij maken van je autoruiten

Het hebben van geduld is het belangrijkste bij het ijsvrij maken van de autoruiten. Zorg ervoor dat je auto goed ijsvrij is en dat je op tijd de deur uit gaat om dit in orde te maken. IJs dat van je auto glijdt kan voor jou en de medewegbestuurders voor verhindering in het zicht zorgen. Je wilt natuurlijk geen gevaarlijke situaties creëren. Neem daarom genoeg tijd om je auto en je ruiten ijsvrij te maken. 

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto in 3 minuten en kies je voor de meest gekozen autoverzekering op Independer!

Was dit artikel nuttig?