Stekkers in stopcontact in woning

Juli 2022

Lagere btw op energieprijzen: wat scheelt dat?

Btw op energieprijzen van 21% naar 9%

Sinds 1 juli 2022 betaal je geen 21%, maar slechts 9% btw op je energierekening. Dit is door het kabinet doorgevoerd om de stijgende energieprijzen enigszins betaalbaar te houden. De btw-verlaging geldt in ieder geval tot eind dit jaar, wat dus een mooie besparing zou moeten opleveren in jouw energiekosten. De grote vraag is natuurlijk: wat scheelt dat dan? Dat en meer over energiekosten lees je hier.

Wat zijn energiekosten?

Om bij het begin te beginnen: onder je energiekosten vallen het verbruik van gas en elektriciteit, netwerkbeheerskosten en de belasting op energieverbruik. De hoogte van de kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de prijs die de leverancier rekent, de btw die hierop wordt gerekend en jouw persoonlijke verbruik. Nu het warme zomerweer in Nederland is aangekomen zijn je energiekosten waarschijnlijk al een stuk lager dan in de winter (je verbruikt immers minder energie voor bijvoorbeeld de verwarming), maar toch scheelt de btw-verlaging voor de meeste mensen wel in de rest van het jaar.

Energiekosten omlaag door btw-verlaging

Er zijn verschillende berekeningen te maken als het gaat om de btw-verlaging op energiekosten van 21% naar 9%. Het doel van de verlaging is natuurlijk om jou tegemoet te komen in de stijgende energiekosten; een verlaging voor jou maandelijkse kosten dus. Maar wat komt daarvan terecht? PriceWise* heeft daar een berekening op losgelaten en die ziet er als volgt uit:

  • Woon je alleen? Dan is je gemiddelde jaarverbruik ingeschat op 1.350KWh en 725 m3 gas. In dat geval betaal je door de btw-verlaging vanaf 1 juli tot 31 december 2022 €18 per maand minder.
  • Als je samenwoont wordt er uitgegaan van een gemiddeld verbruik van 1.800 kWh en 975 m3 gas. De btw-verlaging scheelt je dan €25 per maand.
  • Is jouw huishouden van het gas af? Dat scheelt natuurlijk al. Het jaarverbruik wordt dan ingeschat op 7.500 kWh. De btw-verlaging scheelt dan zo’n €30 per maand aan energiekosten.

In sommige gevallen merk je (nog) weinig van de btw-verlaging

Het doel van de btw-verlaging is natuurlijk om jouw energiekosten te verlagen, maar wordt dat doel voor iedereen gehaald? Helaas is het in sommige gevallen niet altijd voordeliger, of ga je zelfs omhoog in kosten. Hoe zit dat?

Ten eerste is er de regeling Vermindering energiebelasting. Deze regeling is eerder al door de overheid getroffen om korting op de hogere energiekosten te geven. Door de verlaging van de btw op energiekosten van 21% naar 9%, is de korting door de regeling vermindering energiebelasting minder. Als je al een laag stroomverbruik hebt, kan dit ervoor zorgen dat je kosten zelfs (een beetje) omhooggaan. Als laagverbruiker vis je sowieso achter het net, want als je al aan het minimumbedrag zit is er geen voordeel meer te behalen.

Daarbij blijft het btw-tarief van 21% gelden voor bijvoorbeeld aardgas en stadsverwarming. Ook kan het zijn dat je energieleverancier ervoor kiest om de btw-verlaging in de jaar- of eindrekening verwerkt. In dat geval moet je nog even wachten voordat je het voordeel opmerkt in je kosten.

Effect op het laden van je elektrische auto

Rijd je een elektrische auto? Dan ben je vast benieuwd of de btw-verlaging ook voor elektrisch laden geldt. Goed nieuws: de btw-verlaging geldt ook voor de laadtarieven van openbare laadpalen! Hierdoor vallen de kosten voor het laden van je elektrische auto waarschijnlijk lager uit.

Uiteindelijk is het doel van de btw-verlaging op energiekosten om jou een besparing te geven op je maandelijkse lasten. Voor de meeste mensen zal dit ook te merken zijn en wordt er gemiddeld per huishouden een besparing van zo’n €250 verwacht. Wil je nog meer besparen op je energierekening? Check dan eens onze blog over het verduurzamen van je huis!

* https://www.pricewise.nl/

Was dit artikel nuttig?

Couple playing guitar

Jouw inboedel is veilig bij ons

Bij Allianz Direct verzeker je de spullen in je huis voor vrijwel alle schade, standaard met €0 eigen risico.