Vrouw heeft het warm in de auto

Juni 2023

Goed voor je auto zorgen tijdens een hittegolf

Terwijl we heerlijk kunnen genieten van het warme weer, heeft een hittegolf ook een aantal nadelen. Het kan zelfs invloed hebben op je auto. Hoe kan je goed voor je auto zorgen tijdens een hittegolf, om schade te voorkomen? In deze blog lees je meer over hoe je je auto het beste kan beschermen.

Oververhitte motor?

Een hittegolf kan effect hebben op zowel de buitenste als de binnenste onderdelen van je auto. Een van de gevaarlijkste onderdelen die oververhit kan raken is de motor. Meestal gaat dan het waarschuwingslampje van de koelvloeistof al branden. Ben je op weg en zie je dit lampje branden? Ga dan zo snel mogelijk naar de vluchtstrook om je motor uit te zetten en zet ongeveer 30 meter achter je auto een gevarendriehoek neer. Zorg ook dat je altijd een doek in de auto hebt liggen waarmee je de motordop open kan draaien. Let wel op dat je dit pas na minimaal een kwartier doet, zodat de auto al een beetje afgekoeld is. Als je dat niet doet kan je namelijk ernstige brandwonden oplopen.

Is de motor afgekoeld? Draai dan voorzichtig en beetje bij beetje de dop van de koelvloeistof open, zodat de druk beter kan ontsnappen. Ook de koelvloeistof zal ontzettend heet zijn. Je kan goed aflezen of het peil te laag is aan de hand van de streepjes bij het woord ‘minimum’. Als dat het geval is, kan je het tijdens een noodgeval bijvullen met kraanwater. Zorg daarom ook dat je altijd een flesje schoon water in je auto hebt liggen. Houd er wel rekening mee dat dit geen langetermijnoplossing is en je je auto alsnog moet laten checken bij een garage. Water kan namelijk kalk veroorzaken waardoor het koelsysteem verstopt kan raken.

Klapband door de hitte

Wist je dat je tijdens een hittegolf ook sneller een klapband kan krijgen? Dit komt omdat hitte scheurtjes in je autobanden kan veroorzaken. Om dit te voorkomen is het verstandig om je banden maandelijks te checken op de juiste bandenspanning. Een te hoge of lage bandenspanning kan ervoor zorgen dat je sneller scheurtjes in je banden krijgt. Vaak tegen stoepranden aanrijden is hier ook een oorzaak van. Het wordt aangeraden om de hete zon niet direct op je banden te laten schijnen. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, want vaak zijn de parkeerplekken in de schaduw als eerste vol. In dat geval kan je bijvoorbeeld ook een hoes om je banden doen of producten kopen die je banden beter beschermen. 

Hoe kun je het beste je airco gebruiken?

Is het warm in je auto? Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt is het aanzetten van je airco. Er zijn wel een aantal zaken die handig zijn om te weten als je de airco gebruikt. Een airco die niet goed werkt kan namelijk het verkoelingssysteem aantasten. Als de filters vuil zijn kan je er zelfs ziek van worden. Zorg er dus voor dat je de filters van je airco regelmatig schoonmaakt. Daarnaast moet je oppassen dat je de airco niet te hard zet. Stel dat het buiten 35 graden is, dan is het goed om binnen een temperatuur van ongeveer 28 graden te creëren. Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan namelijk thermische schokken veroorzaken, waardoor onderdelen van je koelsysteem kunnen barsten.

Geen airco in je auto?

Zorg dan dat je een raam linksvoor en een raam rechtsachter opent, of andersom. Op deze manier wordt de luchtstroom in gang gezet die de warme lucht naar buiten zet en de koele lucht binnenhaalt. Heb je geen airco in je auto? Dan bestaan er gelukkig ook andere gadgets om je auto te koelen, zoals een mini ventilator die je aan kan sluiten op de sigarettenaansteker of verkoelende rug- en nekkussens.

Schade door lekkend brandstof

Een volle tank is fijn als je een lange afstand moet afleggen, maar kan tijdens een hittegolf ook nadelen met zich meebrengen. Door de hitte kan er namelijk benzine uit je tank lekken. Dat is minder onschuldig dan het misschien lijkt, aangezien het wel kan leiden tot een gevaarlijke autobrand. Gooi tijdens een hittegolf dus nooit je tank helemaal vol.

Zorg er tot slot voor dat je altijd het nummer van de pechhulpdienst bij de hand hebt en je noodzakelijke spullen, zoals een gevarendriehoek en een flesje water, altijd in je auto hebt liggen. Meer weten over welke spullen handig zijn om in de auto te hebben? Dat lees je in deze blog!

Toch pech onderweg?

Pech komt altijd ongelegen. Wees daarom goed voorbereid op dit soort situaties met onze Pechhulp verzekering. Met deze aanvullende dekking krijg je hulp in heel Europa met reparatie ter plekke! 

Koppel buiten met water heeft lol

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?