Gezin in auto met boodschappen

Januari 2022

Hoe duur is het om een elektrische auto op te laden?

Ben je aan het overwegen om een elektrische auto te kopen, maar vraag je je af hoe duur het is om de auto op te laden? Voor benzine- of dieselauto’s zijn de brandstofkosten vrij eenvoudig uit te rekenen aan de hand van de olieprijs en de accijnzen. Welke factoren spelen mee om uit te rekenen wat het opladen van een elektrische auto kost? In deze blog hebben wij het rekenwerk alvast voor je gedaan!

Waar moet je rekening mee houden?

Er zijn meerdere factoren die meespelen in het bepalen van de laadkosten van je elektrische auto. De manier van opladen speelt hierbij een grote rol. Er zijn drie opties mogelijk: thuis laden, een openbare laadpaal of snelladen. Bij alle drie de opties wordt een ander energietarief gehanteerd en betaal je dus een andere prijs per kWh. Daarnaast zijn ook het type elektrische auto, het accupercentage en het tijdstip waarop je laadt factoren die invloed hebben op de kosten.

In de komende rekenvoorbeelden gaan we uit van een Nissan Leaf met een accu van 40 kWh en wordt er geen rekening gehouden met het accupercentage voor het laden of de algemene staat van de accu. 

Snelladen: de snelste en duurste optie

Het voordeel van snelladen is dat het de snelste optie is. Maar, elk voordeel heeft zijn nadeel: Snelladen is ook de duurste optie. De tarieven voor snelladen liggen ongeveer tussen de €0,25 en €0,79 per kWh. Een gebruikelijk tarief ligt rond de €0,60. Voor een volle accu van 40 kWh en een stroomtarief van €0,60 betaal je dus €24 (= €0,60 x 40).

Openbare laadpaal: niet duur, maar ook niet goedkoop

Bij een openbare laadpaal betaal je een wat lager laadtarief dan met snelladen, maar het is nog steeds niet de goedkoopste optie. De tarieven kunnen sterk verschillen per laadpaal en per aanbieder, maar liggen meestal tussen de €0,30 en €0,60 per kWh. Meestal ligt het stroomtarief rond de €0,40. Voor een volle accu van 40 kWh en een stroomtarief van €0,40 betaal je dan €16 (= €0,40 x 40).

Thuis laden: makkelijk en goedkoop

Als je de mogelijkheid hebt om je auto thuis op te laden, wordt het aanschaffen van een elektrische auto al een stuk aantrekkelijker. Zo kan je thuis meteen de laadkabel in je auto steken en de volgende ochtend weer wegrijden met een volle accu. Daarnaast is thuis laden ook de voordeligste optie, omdat je dan het standaardtarief aan je stroomleverancier betaalt. De gemiddelde prijs per kWh is momenteel ongeveer €0,24. Voor een volle accu van 40 kWh betaal je dan €9,60 (= €0,24 x 40).

Wat zijn de kosten per kilometer?

Wil je weten wat je per kilometer aan stroom betaalt? Deel dan de prijs per kWh door het aantal kilometers dat je auto rijdt per kWh. Een Nissan Leaf rijdt ongeveer 6,1 kilometer per kWh.

Snelladen

Laadtarief: €0,60
Aantal kilometers per kWh: 6,1
Kosten per kilometer: €0,10

Openbare laadpaal

Laadtarief: €0,40
Aantal kilometers per kWh: 6,1
Kosten per kilometer: €0,07

Thuis laden

Laadtarief: €0,24
Aantal kilometers per kWh: 6,1
Kosten per kilometer: €0,04

Kosten bij verschillende laadmethodes

Als je een elektrische auto aanschaft, zal je waarschijnlijk een mix van de verschillende laadmethodes gebruiken. De meeste mensen met een elektrische auto hebben ook de mogelijkheid om thuis de auto op te laden. Als we uitgaan van 70 procent thuis laden, 20 procent bij openbare laadpalen en 10 procent snelladen, kom je uit op een gemiddelde prijs per kilometer van iets meer dan €0,05. Uiteindelijk is dit natuurlijk een ruige schatting en hangt de werkelijke prijs sterk af van je gebruik en auto af. Maar aangezien snelladen, de duurste optie, ongeveer net zo duur is als rijden op brandstof, kan je nooit duurder uit zijn!

Tip: het goedkoopste moment om je auto op te laden

Uiteraard kan je het beste je auto zo veel mogelijk thuis laden, omdat je dan het laagste energietarief betaalt. Maar, zélfs thuis kan je nog goedkoper uit proberen te zijn door je auto tijdens daluren op te laden. Tijdens daluren maken minder mensen gebruik van elektriciteit, waardoor het goedkoper wordt. De beste tijd om je elektrische auto op te laden en de tarieven het laagst zijn is dus tussen 22:00 en 07:00!

Laden goedkoper dan brandstof?

Het berekenen van de laadkosten van een elektrische auto ligt wat ingewikkelder dan bij een brandstofauto. Het hangt namelijk af van het type laadpaal, de accu, het accupercentage en het tijdstip van laden. Ondanks al die verschillende factoren die meespelen is er één ding wel zeker: het opladen van een elektrische auto is meestal een stuk goedkoper dan het tanken van brandstof!

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.

Was dit artikel nuttig?