Rijtjeshuizen

September 2022

Eerste woning huren: wat moet ik eigenlijk allemaal betalen?

Ga je voor het eerst op jezelf wonen in een huurhuis? Dat is altijd even spannend. Naast de verhuizing komt er vast een heleboel op je af. Misschien vraag je je ook af welke rekeningen je allemaal moet betalen. Geen zorgen, in deze blog geven we je een overzicht van alle kosten die komen kijken bij het huren van je eerste eigen woning.

Kosten huurwoning

Huur

De meest voor de hand liggende en grootste kostenpost is natuurlijk je huur, die je maandelijks betaalt. De gemiddelde huurprijzen kunnen erg verschillen per stad of regio. Zo ligt de huurprijs voor een appartement in hartje Amsterdam een stuk hoger dan in een dorp buiten de Randstad. Daarnaast hangt de huurprijs natuurlijk ook af van wat voor type woning je gaat huren. Het is trouwens goed om te weten dat de verhuurder de huurprijs elk jaar een beetje mag verhogen vanwege de jaarlijkse inflatie.

Tip: Op de site van de Belastingdienst kan je checken of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dit wordt bepaald op basis van je leeftijd, inkomen, huurprijs en woonsituatie. 

Servicekosten

Ga je in een gedeeld wooncomplex wonen? Grote kans dat je dan ook te maken krijgt met maandelijkse servicekosten. Dit zijn kosten die gemaakt worden om het gebouw te onderhouden, zoals schoonmaak van de algemene ruimtes, schilderwerk of onderhoud van de tuin en liften. Je huurbaas moet wel een overzicht hebben om aan te tonen hoe de servicekosten zijn opgebouwd. Let op, als de daadwerkelijke gemaakte kosten uiteindelijk lager zijn dan voorspeld, krijg je waarschijnlijk nog wat geld terug.

Gas, water en licht

Huur je alleen een kamer? Meestal zijn de kosten voor gas, water en licht dan al inbegrepen in de huurprijs. Je betaalt maandelijks hetzelfde bedrag en aan het einde van het jaar wordt er berekend wat je daadwerkelijk verbruikt hebt en wordt het met elkaar verrekend. Het kan zijn dat je dan nog een bepaald bedrag moet bijbetalen of juist nog een deel terugkrijgt.

Woon je in een oud flatgebouw met blokverwarming? Helaas is het dan niet mogelijk om achteraf een berekening te doen van je daadwerkelijke gebruik, aangezien meerdere woningen verwarmd worden door dezelfde ketel. In dat geval betaal je dus een vast bedrag voor gas, water en licht.

Als je een zelfstandige woning huurt moet je deze contracten zelf regelen en betaal je dus ook zelf de rekeningen. Gas en licht regel je beide bij een energieleverancier en betaal je maandelijks. Als je alleen woont ben je hier ongeveer €20 per maand aan kwijt, al is dit erg afhankelijk van je verbruik en je type woning. De rekening voor water betaal je jaarlijks en betaal je direct aan je plaatselijke waterbedrijf. Per persoon kom je gemiddeld uit op €10 per maand.

TV en Internet

Bij de contracten voor TV en Internet werkt het ongeveer hetzelfde als bij gas, water en licht. In sommige gevallen zijn deze kosten inbegrepen in de huurprijs. In de meeste gevallen moet je zelf de contracten afsluiten. Het is vaak het voordeligst om een alles-in-een-abonnement af te sluiten. Gemiddeld liggen de kosten rond €50 per maand.

Gemeentelijke belastingen

In Nederland betalen we verschillende soorten belastingen. Als je op jezelf gaat wonen ga je ook te maken krijgen met gemeentelijke belastingen, zoals afvalstoffenheffing en Waterschapsbelasting. In sommige gemeenten moet je als huurder ook rioolheffing betalen. Ook met gemeentelijke belastingen zijn de kosten vaak al inbegrepen in de huurprijs als je alleen een kamer huurt. In alle andere gevallen krijg je de rekeningen zelf één keer per jaar binnen, meestal in januari of februari. We zetten hier voor je op een rijtje wat je per persoon gemiddeld hieraan kwijt bent:

  • Afvalstoffenheffing: €10-€15 per maand
  • Rioolheffing: €6-€18 per maand
  • Waterschapsbelasting: €8-€16 per maand

Let op, als je onder een bepaald inkomen ligt kan je een vrijstelling aanvragen bij je gemeente. Je hoeft dan geen gemeentelijke belastingen te betalen. Voor meer informatie kan je de website van je gemeente checken.

Verzekeringen: de woonverzekering

Als je op jezelf gaat wonen zijn er ook een aantal verzekeringen die goed van pas kunnen komen.

  • De Inboedelverzekering. Deze verzekering vergoedt al je spullen bij schade door bijvoorbeeld brand, diefstal, neerslag, storm en lekkage. Je wil uiteraard wel dat je spullen in je woning goed verzekerd zijn.
  • De Aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering biedt dekking als je per ongeluk schade veroorzaakt bij een ander. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Ben je een uitwonende student? Check dan eerst even of je meeverzekerd bent onder de Aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Het is natuurlijk zonde om dubbel verzekerd te zijn!

Voor deze twee verzekeringen samen ben je gemiddeld €10 per maand kwijt. Een verzekering waar je als huurder niet over na hoeft te denken, is de Opstalverzekering. Deze verzekering biedt namelijk dekking voor schade aan de woning zelf en dat zijn kosten voor de verhuurder.

Zo, voor het eerst op jezelf gaan wonen is al een heel ding, maar hopelijk gaat het je met dit lijstje wat gemakkelijker af. Nog op zoek naar een goede verzekering met een scherpe premie en €0 Eigen Risico? Bereken dan hier eenvoudig je premie. Veel plezier met je nieuwe huurwoning!

Couple playing guitar

Jouw inboedel is veilig bij ons

Bij Allianz Direct verzeker je de spullen in je huis voor vrijwel alle schade, standaard met €0 eigen risico.

Was dit artikel nuttig?