Autoband symbolen zijkant

28 maart 2024

Hoe lees je de symbolen op de zijkant van een autoband?

Hoe lees je de symbolen op de zijkant van een autoband?

Op de zijkant van een autoband vind je een aantal getallen, cijfers en symbolen. Bij het kopen van nieuwe banden kan dat weleens verwarrend zijn; wat betekenen deze symbolen eigenlijk allemaal? En waar moet je precies op letten als je naar de cijfers kijkt? Sommige tekens geven bijvoorbeeld de maximale snelheid aan die een band aankan, of een indicatie van de afmetingen van de band. Zeker weten wat alle symbolen op de zijkant van je autoband betekenen? Je leest er in dit artikel alles over!

Volgorde van de cijfers op autoband

De cijferreeks op de autoband ziet eruit als een onsamenhangende reeks getallen en cijfers, maar hebben een duidelijke betekenis. De eerste drie getallen geven de bandbreedte aan. Het tweede getal staat voor de verhouding tussen de bandbreedte en bandhoogte. De letter daaropvolgend staat voor het type band en de twee cijfers erna geven de diameter van de velg aan. Vervolgens staan er twee cijfers die het draagvermogen aangeven en is er nog een letter die symbool staat voor de maximale snelheid die de band kan hebben. Ten slotte is een viercijferige code op je band te vinden, die staat voor de productiedatum van de band.  

Wat betekent dat in de praktijk?

We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld. Stel dat op de band de cijfers en letters 205/55 R16 91W staan, dan betekent deze cijferreeks het volgende:

205: Staat voor de breedte van de band in millimeters.

55: Dit is de verhouding tussen de bandbreedte en bandhoogte. 

R: Dit geeft aan dat deze autoband een zogenaamde radiaalband is. Tegenwoordig is bijna iedere band een radiaalband, waarbij de banden zo gemaakt zijn dat de lagen horizontaal geplaatst zijn voor meer grip en flexibiliteit.

16: Dit geeft de diameter van de velg in inches aan. 1 inch is 2,54 cm.

91: Dit getal geeft het draagvermogen (Load Index) per band aan. Dit is het maximale gewicht dat de banden mogen dragen. Zo staat 91 voor een draagvermogen van maximaal 615 kilogram. In totaal heb je 4 banden, dus dan zou het draagvermogen van je autobanden op 2.460 kilogram zijn. 

0201: De code 0201 betekent dat je band in de tweede week van 2001 is gefabriceerd. Na zes jaar is het verstandig om je band te laten controleren, en met deze code weet je dus wanneer het zover is.  

W: Dit is het snelheidssymbool. De W staat voor een maximale snelheid van 270km/u. Hieronder vind je alle snelheidssymbolen met bijbehorende snelheden. 

Snelheidssymbolen 

De snelheidssymbolen staan voor de maximale snelheid die jouw autoband aankan. Alhoewel de symbolen tot wel 300km/u gaan, wil dat natuurlijk niet zeggen dat jouw auto dat aankan. Daarnaast zijn er in Nederland natuurlijk geen wegen waarop je deze snelheden mag rijden. 

S: maximaal 180km/u (stadsauto)

T: maximaal 190km/u (stadsauto of gezinsauto)

H: maximaal 210km/u (gezinsauto)

V: maximaal 240km/u (gezinsauto of sportieve auto)

Z: maximaal 240km/u (sportieve auto)

W: maximaal 270km/u (sportauto)

Y: maximaal 300km/u (sportauto)

Het sneeuwvlokje: verplicht symbool in Duitsland

Naast de cijfers en letters staan er ook nog verschillende symbolen op autobanden. M+S staat voor modder en sneeuw, wat betekent dat een band ook bij koudere weersomstandigheden grip biedt.

Rijd je in de periode van oktober tot april door Duitsland? Denk dan aan je winterbanden. Deze zijn in Duitsland namelijk verplicht bij winterse omstandigheden. Ook veranderen de regels rondom de winterband per 1 oktober 2024. Vanaf dan is het sneeuwvlok/alpine symbool verplicht, een symbool in de vorm van een berg met een sneeuwvlokje. Wanneer je deze niet gebruikt, kun je een boete oplopend tot wel €120 krijgen en voor vervelende verrassingen komen te staan als je bijvoorbeeld betrokken raakt bij een ongeval. Enkel M+S op je winterband is in Duitsland dan niet meer voldoende.  

Pechhulp 

Ongeacht met welke banden je rijdt: het kan altijd gebeuren dat je met pech langs de weg komt te staan. Denk daarom ook aan het afsluiten van Pechhulp bij je autoverzekering. Dan weet je zeker dat je snel geholpen wordt bij pech onderweg. Ook als het gaat om een lekke band. Door onze jarenlange ervaring in hulpverlening bij ongevallen en pech, weten wij als geen ander wat te doen als je auto of motor er een keer mee ophoudt. 80% van de pechgevallen rijden binnen uur weer veilig de weg op!

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.

Was deze pagina nuttig?