Kentekens

April 2024

De landcodes van buitenlandse kentekens

Tijdens de vakantieperiode kom je regelmatig auto's met buitenlandse kentekens tegen, zowel in Nederland als in andere Europese landen. En terwijl sommige kentekens eenvoudig te herleiden zijn, is er bij andere kentekens iets meer denkwerk nodig. Kun jij de nationaliteit aan het kenteken koppelen en hoe wordt een kenteken eigenlijk samengesteld? 

De geschiedenis van het Nederlandse kenteken 

In het jaar 1898 maakt Nederland voor het eerst kennis met het kenteken. Omdat de politie op dat moment automobilisten niet meer per fiets kon bijhouden, werd het kentekensysteem ingevoerd. Op een gegeven moment krijgen er steeds meer Nederlanders een auto, waardoor het steeds belangrijker werd om meer structuur aan de kentekenregistratie te geven. In 1906 besloot de overheid daarom om kentekens per provincie te ordenen. Iedere provincie kreeg een eigen beginletter, gevolgd door 5 cijfers. Kwam je toen uit Groningen, dan begon je kenteken met een A, een Fries kreeg een B en een Noord-Brabander een N. Vanaf 1951 werd de kentekenregistratie door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) geregeld. De vernieuwde kentekens bestonden uit twee letters, gevolgd door vier cijfers. In 1965 bleek de beschikbare voorraad kentekens niet genoeg, met als gevolg dat er een nieuwe reeks kentekenplaten geïntroduceerd werd.  

Op dit moment geeft het RDW de elfde reeks kentekencombinaties uit, specifiek bedoel voor snor- en bromfietsen. 

Uitzonderingen 

Vanaf 1978 zijn klinkers niet meer opgenomen in de kentekencombinaties voor personenauto's. Daarbij zijn de letters C en Q vermeden, omdat ze te veel op een nul leken. Om vervelende situaties te voorkomen zijn er door het RDW en de politiek nog een aantal uitzonderingen gemaakt. De combinaties GVD, KKK, KVT, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD (ook niet in lettercombinaties met 3 letters), PVV, SGP, FVD, BBB en VVD mogen niet gebruikt worden. 

Duitse kentekens 

Aan Nederlandse kentekens valt weinig af te lezen, behalve dat je kunt bepalen uit welk jaartal het kenteken ongeveer komt. Bij sommige buitenlandse kentekens is dit anders. In Duitsland kun je aan de lettercode, waar het kenteken mee begint, afleiden uit welke stad, plaats of regio de auto komt. Hierna volgen één of twee letters en twee tot vier cijfers. Sinds het einde van 2015 staat er soms de letter ‘E’ aan het einde van het kenteken. Dit geeft aan dat het om een elektrische auto gaat. Leuk weetje, in sommige Duitse steden profiteer je van het rijden in een elektrische auto. Hier kun je dan vaak gratis parkeren.  

Gepersonaliseerde kentekens 

In veel landen zijn kentekens niet verbonden aan een auto, waardoor jij als eigenaar je oude kenteken mee mag nemen naar een volgende auto. Daarom kun je ook, vaak tegen flinke betaling, zelf je nummerbord kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de initialen van je vriendin, je naam je van kind of de titel van je favorieten film of nummer. Veel autoliefhebbers hebben de wens om in Nederland een eigen kenteken te bestellen, maar dat is helaas niet mogelijk. 

Buitenlandse kentekens per land 

In Europa beginnen alle kentekens met een afkorting van het land van herkomst van de auto’s. Dit kan een leuk raadspelletje opleveren op autovakantie. Mocht je er niet uitkomen dan volgt hieronder een overzicht van alle afkortingen. 

A – Oostenrijk 
AL – Albanië 
AND – Andorra 
B – België 
BiH – Bosnië-Herzegovina 
BG – Bulgarije 
BY – Wit-Rusland 
CH – Zwitserland 
CY – Cyprus 
CZ – Tsjechië
D – Duitsland 
DK – Denemarken 
E – Spanje 
EST – Estland 
F – Frankrijk 
FIN – Finland (was voorheen SF) 
FL – Liechtenstein 
GB – Groot-Brittannië 
GR – Griekenland 
H – Hongarije 
HR – Kroatië (Hrvatska) 
I – Italië 
IRL – Ierland
IS – IJsland 
L – Luxemburg 
LT – Litouwen 
LV – Letland 
M – Malta 
MC – Monaco 
MD – Moldavië 
MN – Montenegro 
MK – Macedonië 
N – Noorwegen 
NL – Nederland 
P – Portugal 
PL – Polen 
RO – Roemenië 
RSM – San Marino 
RUS – Rusland 
S- Zweden 
SK – Slowakije 
SLO – Slovenië 
SRB – Servië 
TR – Turkije 
UA – Oekraïne 
V – Vaticaanstad 

Veel van de bovenstaande landcodes spreken redelijk voor zich, maar er zijn uitzonderingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de landcode HR die bij Kroatië hoort? Dit is de uitleg bij een deel van de landcodes die worden gebruikt voor buitenlandse kentekens. 

  • A komt van de Latijns benaming voor Oostenrijk (= Austria); 
  • BY van Wit-Rusland komt van Byelarus, een uit het Engels afgeleide naam; 
  • CH staat voor Confoederatio Helvetica en is de Latijnse benaming voor Zwitserland 
  • CZ komt van Czech Republic (Tsjechische Republiek); 
  • E is afgeleid van het Spaanse España; 
  • FL staat voor Fürstentum Liechtenstein oftewel het vorstendom van Liechtenstein; 
  • HR staat voor Hrvatska dat Kroatië betekent; 
  • IS staat voor Island dat IJsland betekent; 
  • LV komt van Latvija, de Letse naam voor Letland; 
  • RSM staat voor  Repubblica di San Marino 
  • SRB is afgeleid van Srbija (Servië) 

Waarom verschillen de kleuren van een kentekenplaat per land? 

Kentekens zijn in de meeste Europese landen wit van kleur. Uit onderzoek is gebleken dat zowel gele als witte kentekenplaten goed zichtbaar zijn, maar er kleeft één groot nadeel aan de witte kenketenplaat, waarbij de kans op overbelichting veel groter is dan bij geel. Een internationaal verdrag heeft uiteindelijk de doorslag gegeven dat een reflecterend wit kenteken achterop makkelijk te verwarren kan zijn met de koplampen van een auto. Ondanks dit verdrag voeren veel Europese landen alsnog het witte kenteken achterop.  

In Nederland hebben we sinds 1975 een geel kenteken. De combinatie van reflecterend geel met zwarte letters is het beste zichtbaar is in het donker. Dit zorgt daardoor ook voor meer veiligheid op de weg. 

Buitenlandse kentekens opzoeken 

Het is in Nederland mogelijk om de gegevens van een auto op te vragen via de Kentekencheck van het RDW. Dit staat ook wel bekent als OVI (Online Voertuig Informatie). Je kunt alleen Nederlandse kentekens opvragen. Wil je een buitenlands kenteken opzoeken? Dat gaat een stukje lastiger. Ieder land heeft hier een eigen website voor. Zo is de Noorse kentekenregistratie in handen van Statens Vegvesen en valt het in Portugal onder de naam ‘Automovel Online'. In sommige landen speelt privacy een grote rol. In Duitsland bijvoorbeeld is het niet mogelijk om een centraal kentekenregister raad te plegen.  

Goed verzekerd op reis 

Ben je van plan om in binnen- of buitenland met de auto op vakantie te gaan? Dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je tijdens je reis goed verzekerd de weg op gaat. Met een Autoverzekering van Allianz Direct krijg je altijd vervangend vervoer bij schade heb je 24/7 recht op hulp en service. En wil je in het buitenland liever niet met pech langs de weg staan? Kies dan voor onze aanvullende Pechhulp dekking. Zo weet je zeker dat je veilig van A naar B kunt gaan.  

Stelletje in auto

Met de auto op vakantie?

Onderweg wil je niet voor verrassingen komen te staan. Heb je toch pech? Zorg dat je goed voorbereidt bent en download de app. Dan komen wij je weer op weg helpen.

Was dit artikel nuttig?