Winterbanden Duitsland

Winterbanden in Duitsland

Wanneer zijn ze verplicht?
  • checkmark

    Standaard 0,- Euro eigen risico

  • checkmark

    Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • checkmark

    Altijd vervangend vervoer bij schade

Rijd je in de periode van oktober tot april door Duitsland? Denk dan aan je winterbanden. Ze zijn namelijk in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden. En hoe zit het dan met je verzekering als je toch zonder winterbanden rijdt?

Verplicht bij winterse omstandigheden

In Duitsland moeten motorvoertuigen uitgerust zijn met winterbanden tijdens winterse omstandigheden. Deze regel geldt ook voor ons Nederlanders. Winterse omstandigheden zijn volgens de Duitse wet: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder of gladheid door ijs- of rijpvorming. Wil je zeker zijn dat je safe zit? Rijd dan van oktober tot april met winterbanden in Duitsland. Als bestuurder van de auto ben je verantwoordelijk voor geschikte winterbanden onder je auto. Je aanhangwagen of caravan hoeft geen winterbanden te hebben, maar dit is voor extra grip natuurlijk wel aan te raden.

Eisen winterbanden

Eerder was het voldoende als een all season of winterband voorzien was van een M+S logo. Vanaf 1 januari 2018 zijn de regels echter veranderd en gelden alleen banden met een sneeuwvloksymbool als winterbanden. Er is nog een overgangsfase. Als je kunt aantonen dat je banden met een M+S logo voor 1 januari 2018 gekocht zijn, dan mag je er nog tot 30 september 2024 mee blijven rijden. Je controleert dit op de DOT-code op de band. De laatste vier cijfers staan voor de productiedatum (weeknummer en laatste twee cijfers van het productiejaar). Als je na 1 januari 2018 winterbanden hebt gekocht, dan moet er een sneeuwvloksymbool op staan. Alleen dan is het volgens de Duitse wet een winterband. 

Boetes bij rijden zonder winterbanden

Als je de Duitse wetgeving niet naleeft en wordt aangehouden dan bedraagt de boete €60,- en krijg je 1 strafpunt die geregistreerd wordt in het rijbewijsregister in Flensburg. Als je het verkeer belemmert, omdat je niet met winterbanden rijdt dan bedraagt de boete €80,- en krijg je ook 1 strafpunt. Bij 18 strafpunten bestaat de kans dat je een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgt in Duitsland. Als je een kapotte band hebt en je moet deze verwisselen met een reserveband die een zomerband blijkt te zijn, dan krijg je geen boete. Wel moet je bij de eerste mogelijkheid de zomerband vervangen naar een winterband.

Verzekering bij een ongeval

Als je zonder winterbanden betrokken raakt bij een ongeval in Duitsland, gelden er bijzondere regels. De Duitse verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij kan je (ookal ben je niet schuldig aan het ongeval) toch deels aansprakelijk stellen voor de schade als je zonder winterbanden reed tijdens winterse omstandigheden. Het exact uitgekeerde schadebedrag hangt af van de individuele omstandigheden en wordt bij iedere zaak apart door de verzekeringsmaatschappij bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Bekijk de Pechhulp Verzekering
Familie loopt buiten