Leestijd: 8 minuten
Laatst bijgewerkt op: 04-01-2024

Winter­banden in Duitsland

Rijd je in de periode van oktober tot april door Duitsland? Denk dan aan je winterbanden. Ze zijn namelijk in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden. En hoe zit het dan met je verzekering als je toch zonder winterbanden rijdt?

Auto op weg met sneeuw

Winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden

 • Sneeuwvlok/alpine symbool op band verplicht, enkel M+S banden zijn per 1 oktober 2024 niet meer voldoende winterbanden
 • In Duitsland moeten motorvoertuigen uitgerust zijn met winterbanden tijdens winterse omstandigheden.
 • Winterse omstandigheden zijn volgens de Duitse wet: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder of gladheid door ijs- of rijpvorming.
 • Wanneer winterbanden Duitsland nodig? Als je op zeker wilt spelen, rijd je van oktober tot april met winterbanden in Duitsland. Als bestuurder van de auto ben je verantwoordelijk voor geschikte winterbanden onder je auto.
 • Je aanhangwagen of caravan hoeft geen winterbanden te hebben, maar dit is voor extra grip natuurlijk wel aan te raden.

Rijd je in de periode van oktober tot april door Duitsland? Denk dan aan je winterbanden. Ze zijn namelijk in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden. Ook veranderen de regels rondom de winterband per 1 oktober 2024. Vanaf dan is het sneeuwvlok/alpine symbool verplicht en is enkel M+S op je winterband in Duitsland niet meer voldoende. Je leest er hier meer over, inclusief meer informatie over je verzekering als je toch zonder winterbanden rijdt.

Naast dat de winterband in Duitsland tijdens winters weer verplicht is, is het ook slim om hieraan te voldoen voor je eigen veiligheid. Een winterband heeft een dieper profiel, waardoor je bij regen of sneeuw op meer grip kunt rekenen. Zo voorkom je pech en ongelukken! Heb je ondanks je winterbanden toch pech onderweg? Check dan eens onze Autoverzekering. Met onze aanvullende Pechhulpverzekering ben je namelijk altijd verzekerd onderweg, overal in Europa. Wij helpen je dan weer zo snel mogelijk de weg op.

Eisen winterbanden Duitsland

Tot 1 januari 2018 was een all-season autoband of winterband voorzien van een M+S logo voldoende om te voldoen aan de verplichte winterbanden in Duitsland. Per 1 oktober 2024 geldt:

 • Winterbanden moeten voorzien zijn van het sneeuwvlok/alpine symbool (3PMSF, 3 Peak, Mountain Snow Flake). Alleen dan is het volgens de Duitse wet een winterband.
 • Tot 30 september 2024 zijn banden gekocht vóór 1 januari 2018 met alleen de aanduiding M+S nog wel voldoende, vanaf 1 oktober 2024 niet meer.
 • Twijfel je of jouw M+S winterband van voor of na 1 januari 2018 is? Tot 30 september 2024 mag je hier nog mee blijven rijden:
 • Dit check je op de DOT-code op de band: de laatste vier cijfers staan voor de productiedatum (weeknummer + jaartal)

Boetes bij rijden zonder winterbanden

De winterband is in Duitsland verplicht bij rijden in winterse omstandigheden. Als je niet aan deze verplichting voldoet, kun je rekenen op een boete. Nog een reden om in Duitsland met winterbanden te rijden dus. De boetes met betrekking tot winterbanden in Duitsland zijn als volgt:

 • Als je de Duitse wetgeving niet naleeft en wordt aangehouden dan bedraagt de boete €60 en krijg je 1 strafpunt die geregistreerd wordt in het rijbewijsregister in Flensburg.
 • Als je het verkeer belemmert, omdat je niet met winterbanden rijdt dan bedraagt de boete €80 en krijg je ook 1 strafpunt. Deze boete kan zelfs oplopen tot €120. Bij 18 strafpunten bestaat de kans dat je een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgt in Duitsland.
 • Als je een kapotte band hebt en je moet deze verwisselen met een reserveband die een zomerband blijkt te zijn, dan krijg je geen boete. Wel moet je bij de eerste mogelijkheid de zomerband vervangen naar een winterband.

Verzekering bij een ongeval zonder winterbanden

Als je zonder winterbanden betrokken raakt bij een ongeval in Duitsland, gelden er bijzondere regels.

 • De Duitse verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij kan je (ook al ben je niet schuldig aan het ongeval) toch deels aansprakelijk stellen voor de schade als je zonder winterbanden reed tijdens winterse omstandigheden.
 • Het exact uitgekeerde schadebedrag hangt af van de individuele omstandigheden en wordt bij iedere zaak apart door de verzekeringsmaatschappij bekeken.

Zeker de weg op in Duitsland?

Winterbanden zijn in Duitsland verplicht bij winterse weersomstandigheden. Verwacht je dus winters weer tijdens jouw trip naar of door Duitsland? Zorg dan voor de juiste autobanden. Wil je helemaal zeker op reis? Dan kies je natuurlijk ook voor de beste autoverzekering. De autoverzekering van Allianz Direct is door Independer verkozen als meest gekozen autoverzekering van 2023, dus over die keuze hoef je niet lang na te denken. 

Koppel buiten met water heeft lol

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Ga jij ook veilig en verzekerd de weg op met Allianz Direct? We zetten de voordelen op een rijtje.

 • 1

  Altijd vervangend vervoer bij schade

 • 2

  24/7 directe hulp en service

 • 3

  Meest gekozen op Independer