Dashboard auto met lampjes

November 2023

Wat betekenen alle lampjes in je dashboard?

Terwijl je aan het rijden bent brandt er opeens een waarschuwingslampje op het dashboard van je auto. Maar wat betekent dat lampje eigenlijk? Kun je doorrijden of moet je direct je auto aan de kant van de weg zetten? Veel automobilisten weten niet precies de betekenis van al die dashboardlampjes. Om het je wat gemakkelijker te maken zetten we hier de meest voorkomende dashboardlampjes voor je op een rijtje.

Verschillende kleuren

Als er een waarschuwingslampje gaat branden, kan het verschillende kleuren hebben. Elke kleur heeft een andere betekenis om aan te geven wat je moet doen. Het is belangrijk om de betekenissen van de verschillende kleuren te weten, aangezien je hiermee gevaarlijke situaties kan voorkomen. Hieronder zie je de betekenis van elke kleur:

 • Wit: Aanwijzing of aanbeveling
 • Groen: Dit systeem is in orde
 • Oranje: Laat je auto zo snel mogelijk nakijken
 • Rood: Direct actie ondernemen en auto aan de kant van de weg zetten
 • Blauw: Het grote licht staat aan

Start je je auto en lichten er een aantal dashboardlampjes tegelijkertijd op? Geen zorgen, dit is een controle zodat je kan zien of alle lampjes nog wel werken. Merk je dat er een lampje niet meer werkt? Dan is het belangrijk om dat lampje te laten repareren, zodat je gelijk doorhebt als er iets niet in orde is.

Veelvoorkomende waarschuwingslampjes

Hieronder hebben we de meest voorkomende dashboardlampjes voor je op een rijtje gezet. Let wel op dat de icoontjes per auto iets kunnen afwijken. Een compleet overzicht van alle dashboardlampjes in je auto kan je altijd terugvinden in het instructieboekje van je auto. Handig dus om die ergens in je auto te bewaren, voor als je onderweg bent en niet meer zeker bent van de betekenis van een brandend lampje.  

Dashboardlampjes
Overzicht veel voorkomende dashboardlampjes
 1. Brandstof. Als dit lampje gaat branden moet je zo snel mogelijk tanken. Het betekent namelijk dat je weinig brandstof hebt en op je reservetank aan het rijden bent.

 2. Olie. Als dit lampje brandt is je oliepeil te laag. Klinkt onschuldig, maar als je door blijft rijden kan je motor onherstelbaar beschadigd raken. Controleer daarom gelijk het oliepeil en vul daarna de olie bij of tap het af. Blijft het lampje branden? Laat het dan controleren door een garage.

 3. Remmen. Heb je de handrem aangetrokken? Dan gaat dit lampje branden. Blijft het waarschuwingslampje branden als je de handrem eraf haalt? Dan is er te weinig remvloeistof of is er een storing in het remsysteem.

 4. Motor. Dit lampje betekent dat er iets mis is met de motor of met de elektronica die zorgt voor de brandstofinspuiting en ontsteking. Meestal betekent het dat het peil van de motorolie of koelvloeistof niet in orde is. Knippert het lampje? Dan is er waarschijnlijk een ernstiger probleem. Probeer dan gelijk je auto op een veilige plek aan de kant van de weg te zetten en je garage of Pechhulp te bellen.  

 5. Koeling. Je koelsysteem is niet in orde. Je motor kan hierdoor oververhit raken en ernstige schade oplopen. Stop je auto en check of er nog voldoende koelvloeistof is. Let op! Als de motor oververhit is kan het erg gevaarlijk zijn. Je kan dan beter contact opnemen met je garage of Pechhulp.

 6. Banden. Vanaf 2014 is het verplicht om een controlesysteem voor de bandenspanning te hebben. Dit lampje geeft aan wanneer je banden te weinig spanning hebben of mogelijk zelfs lek zijn.

 7. Stuur. Dit lampje brandt als er iets mis is met de stuurbekrachtiging. Je merkt gelijk dat het sturen veel zwaarder aanvoelt als die uitvalt, vooral bij lage snelheden en parkeren. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je garage.

 8. Airbag. Als dit lampje brandt moet je zo snel mogelijk langs een garage gaan. Dit lampje geeft namelijk een storing in de airbag of gordelspanner aan. Als je een aanrijding hebt en beide niet werken, is de kans op (zwaar) letsel erg groot.

 9. Roetfilter. Dit lampje op je dashboard brandt als je roetfilter niet in orde is, een filter dat in het uitlaatsysteem van auto’s zit en roetdeeltjes opvangt. Die kan bijvoorbeeld verstopt of kapot zijn, waardoor je motor beschadigd kan raken. Daarnaast voldoet je auto niet meer aan de milieueisen.

 10. Vorst. Is de buitentemperatuur onder de vijf graden? Dan gaat het vorstlampje branden om je te waarschuwen voor gladheid.

 11. Voorgloeien. Dit lampje gaat branden als de motor koud is. Blijft het lampje branden tijdens het rijden? Dan is het verstandig om een controle bij een garage te laten doen.

 12. Gordel. Draagt een passagier geen gordel? Dan gaat dit lampje branden, vaak in combinatie met een piepende toon. Het kan ook zijn dat dit lampje gaat branden als je iets zwaars op de stoel legt.

 13. Openstaand portier. Dit lampje vertelt je wanneer er nog een portier, de deur van de kofferbak of de motorkap nog openstaat. Check gelijk welke het precies is, er bestaat namelijk een kans dat de deur volledig openvliegt terwijl je aan het rijden bent.

 14. Cruise control. Dit lampje brandt als je cruise control geactiveerd hebt. Ook als je handmatig aan het rijden bent, maar nog een snelheid opgeslagen hebt, blijft dit lampje branden.

 15. Groot licht. Wanneer je het groot licht van je auto aan hebt staan, brandt dit lampje. Let op dat je dit licht uitschakelt als er een tegenligger komt: het kan namelijk je tegenligger verblinden.

 16. Dimlicht. Als dit lampje op je dashboard brandt, staat je dimlicht aan. Dimlicht is het ‘normale’ licht van je koplampen en is in Nederland verplicht bij rijden in de nacht, in tunnels en bij mist of regen.

 17. Mistlicht. Dit lampje brandt in het geval dat je je mistlicht aanzet. Met mistlicht heb je net iets meer zicht in het geval van mist en zien andere weggebruikers je beter. Let op, in Nederland mag je alleen mistlicht gebruiken met minder dan 50 meter zicht.

Is het gevaarlijk om door te rijden?

Als je een brandend waarschuwingslampje ziet, wordt het sterk afgeraden om door te rijden. De waarschuwingslampjes en controlesystemen zijn er uiteraard niet voor niks! Veel automobilisten denken dat het wel meevalt of dat ze kosten kunnen besparen door het niet na te laten kijken. Het tegendeel is waar, want het kan juist tot hele gevaarlijke situaties leiden én de kosten voor een reparatie kunnen er alleen maar hoger door worden.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je remmen niet meer werken. Als je dat waarschuwingslampje negeert breng je jezelf en je medeweggebruikers in groot gevaar. Of rijd je weleens door met te weinig olie? Dat kan ervoor zorgen dat je motor onherstelbaar beschadigd wordt. Zo’n reparatie kost een stuk meer dan je olie bij te vullen als dat nodig is. Laat dus altijd je auto controleren als er een dashboardlampje gaat branden. 

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.

Was dit artikel nuttig?