Vrouw met rijbewijs in hand

Juni 2022

Waarom moet je je rijbewijs verlengen?

We weten allemaal waarom het noodzakelijk is om een pasje aan te vragen bij het gemeentehuis nadat je geslaagd bent voor je rijexamen. Maar wat is eigenlijk de reden dat je hem na een aantal jaar weer moet verlengen? In deze blog lees je daar meer over.

Reden voor verlenging

Vanaf de datum die op je pasje staat, is je rijbewijs 10 jaar geldig. Dit geldt voor een rijbewijs B die gebruikt kan worden om in personenauto’s te rijden. Voor een ander rijbewijs zoals bijvoorbeeld die van brommers, motors en vrachtwagens geldt een andere geldigheid. De belangrijkste reden om het pasje te verlengen is omdat je in 10 jaar tijd best wel veel qua uiterlijk kan veranderen. Vooral als je je rijbewijs vroeg haalt zoals op je achttiende, kan er nog veel veranderen in je gezicht. Daarom is het noodzakelijk om de foto op je pasje up-to-date te houden. 

Wanneer moet je je rijbewijs verlengen?

Er zijn drie belangrijke momenten waarop je je rijbewijs verplicht moet verlengen. Doe je dit niet, dan is een nare boete tussen de 90 en 360 euro het pijnlijke gevolg. Beter om te voorkomen dus. Hieronder worden de drie redenen genoemd. 

Rijbewijs verlopen

Wanneer je rijbewijs is verlopen, mag je niet meer rijden totdat je een nieuw rijbewijs hebt. Het is verplicht om je rijbewijs te kunnen laten zien wanneer de politie je staande houdt. Ga daarom dus ook nooit op stap zonder je rijbewijs op zak. Waar ook vaak naar wordt gevraagd is het kentekenbewijs. Zorg dus dat je deze ook altijd kan aantonen wanneer je aan het autorijden bent. 

Rijbewijs uitbreiden met nieuwe categorie

Stel dat je al een normaal rijbewijs hebt, maar je slaagt ook voor een ander soort rijbewijs, dan moet je ook een nieuw rijbewijs aanvragen. Je kan pas gaan rijden als de nieuwe categorie is bijgeschreven. 

Rijbewijs beschadigd

Het is belangrijk dat je rijbewijs goed leesbaar is. Als je je rijbewijs niet in een portemonnee bewaart, is de kans groter dat de lettertjes sneller gaan vervagen. Ook hiervoor kan je een boete krijgen. 

Verlenging niet nodig

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij je je rijbewijs niet hoeft te verlengen. Dit geldt voor een tractorrijbewijs als je je rijbewijs hebt behaald vóór 1 juli 2015. Ga je binnenkort verhuizen? Dan hoef je je rijbewijs ook niet te vervangen. Bij een adreswijziging hoef je namelijk niet door te geven dat je bent verhuisd, zodra je je nieuwe pasje aan gaat vragen, wordt dit automatisch meegenomen. 

Rijbewijs online verlengen

Waar je vroeger enkel een afspraak op locatie kon maken, is dat tegenwoordig geen vereiste meer. Dit geldt ook voor de verlenging van je rijbewijs. In een heleboel gemeentes kan je je rijbewijs nu online verlengen indien je aan een aantal eisen voldoet. Je kan hier meer over vinden op de website van het RDW.

Autoverzekering

Naast het hebben van een geldig rijbewijs, is minimaal WA verzekerd zijn ook verplicht in Nederland om te kunnen autorijden. Meer informatie over autoverzekeringen vind je hier

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.