Vrouw met rijbewijs in hand

Maart 2024

Waarom moet je je rijbewijs verlengen?

We weten allemaal waarom het noodzakelijk is om een pasje aan te vragen bij het gemeentehuis nadat je geslaagd bent voor je rijexamen. Maar wat is eigenlijk de reden dat je hem na een aantal jaar weer moet verlengen? In deze blog lees je daar meer over.

Reden voor verlenging

Vanaf de datum die op je pasje staat, is je rijbewijs 10 jaar geldig. Dit geldt voor een rijbewijs B dat gebruikt kan worden om in personenauto’s te rijden. Voor een ander rijbewijs, zoals die van brommers, motors en vrachtwagens, geldt een andere geldigheid. De belangrijkste reden om het rijbewijs te verlengen is dat je in 10 jaar tijd qua uiterlijk veel kunt veranderen. Zeker als je je rijbewijs op je zeventiende of achttiende al haalt, kan er nog veel veranderen in je gezicht. Om die reden is het belangrijk om de foto op je pasje up-to-date te houden. 

Wanneer moet je je rijbewijs verlengen?

Er zijn drie belangrijke momenten waarop je je rijbewijs verplicht moet verlengen. Doe je dit niet, dan is een nare boete tussen de 110 en 390 euro het pijnlijke gevolg. Beter om te voorkomen dus. Hieronder worden de drie redenen genoemd. 

  • Rijbewijs verlopen

De meest voor de hand liggende reden voor het verlengen van je rijbewijs is dat het pasje de vervaldatum heeft bereikt. Je mag dan niet meer rijden totdat je een nieuw rijbewijs hebt. Het is verplicht om je rijbewijs te kunnen laten zien als de politie je staande houdt. Ga daarom nooit zonder rijbewijs de deur uit.

Tip! Er wordt ook altijd naar het kentekenbewijs gevraagd. Zorg daarom dat je deze altijd op zak hebt als je met de auto op pad gaat.

  • Rijbewijs uitbreiden met nieuwe categorie

Heb je al een normaal rijbewijs, maar ben je ook geslaagd voor het besturen van een ander motorvoertuig? Ook dan moet je ook een nieuw rijbewijs aanvragen. Je kan pas gaan rijden met een voertuig uit de nieuwe categorie als de nieuwe categorie ook is bijgeschreven op je rijbewijs.

  • Rijbewijs beschadigd

Het is belangrijk dat je rijbewijs altijd goed leesbaar is. Als je je pasje niet op een veilige en beschermde plek bewaart, zoals een portemonnee, is de kans op de beschadiging groter. Hiermee kun je ervoor zorgen dat de letters of de pasfoto sneller vervagen. Rondrijden met een beschadigd rijbewijs kan je een boete opleveren van €120.  

Verlenging niet nodig

Soms is het niet nodig om je rijbewijs te vernieuwen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een tractorrijbewijs dat je hebt behaald vóór 1 juli 2015. De categorie T wordt automatisch bijgeschreven op het moment dat je je rijbewijs verlengd. Ga je binnenkort verhuizen? Ook dan is het ook niet nodig om je rijbewijs te vernieuwen. Het is namelijk niet nodig om door te geven dat je verhuisd bent; bij het aanvragen van je nieuwe rijbewijs wordt dit automatisch bijgewerkt.

Rijbewijs online verlengen

Vroeger moest je persoonlijk een afspraak maken om zaken te regelen, maar dat is nu niet meer nodig. Dit geldt ook voor het vernieuwen van je rijbewijs. In veel gemeenten kun je je rijbewijs nu online verlengen, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet:

  1. Je hebt een geldig Nederlands rijbewijs;
  2. Je vraagt verlenging of een categorie-uitbreiding aan;
  3. Je staat ingeschreven bij een gemeente waar online verlengen mogelijk is;
  4. Je hebt de ID-check toegevoegd aan de DigiD app of je hebt een identiteitsbewijs of rijbewijs met pincode in de app.

Op de website van de RDW lees je meer over het online verlengen van je rijbewijs.

Lever je oude rijbewijs in

Heb je een nieuw rijbewijs aangevraagd bij je gemeente? Vergeet dan niet om je oude rijbewijs in te leveren als je je nieuwe ophaalt. Je oude rijbewijs mag je namelijk niet zelf houden. Deze regel geldt voor alle landen binnen de Europese Unie. Dit zorgt ervoor dat er geen fraude gepleegd kan worden met je oude rijbewijs.

Autoverzekering

Naast het hebben van een geldig rijbewijs, is het ook verplicht om minimaal WA verzekerd te zijn in Nederland om te kunnen autorijden. Dit houdt in dat je verzekerd bent voor schade die je veroorzaakt aan anderen of aan hun eigendommen. Voor meer informatie over autoverzekeringen kun je hier terecht.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.