Schade en pech verschil

Februari 2024

Wat is het verschil tussen schade en pech?

Of je nu schade aan je auto hebt of met pech aan je auto langs de weg staat – het is beiden erg vervelend. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen schade en pech, die voor jou handig zijn om te weten. In deze blog lees je meer over de verschillen tussen schade en pech en lichten we toe wat de mogelijke impact van schade of pech is op de dekking van jouw verzekering. Want wat is nou eigenlijk precies het verschil tussen schade en pech?

Wat is schade? 

Schade aan je auto kan komen door verschillende situaties, zoals een ongeluk, vandalisme, diefstal of natuurlijke gebeurtenissen zoals hagel, storm of overstromingen.

We spreken van schade wanneer je per ongeluk een deuk in de bumper van je auto rijdt of als je niet meer kunt rijden met je auto door schade die is veroorzaakt door een invloed van buitenaf. Iets of iemand heeft er dus voor gezorgd dat jouw auto beschadigd is of helemaal niet verder kan rijden. Denk hierbij aan een eenzijdig ongeluk of een ongeluk met iemand anders. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld een lekke band hebt als gevolg van het rijden door een kuil, telt als schade. Check op de pagina’s WA, Beperkt Casco en All Risk in welke gevallen je bent gedekt voor schade met jouw autoverzekering.

Wat is pech?

We spreken van pech wanneer je niet meer kunt rijden met je auto, maar dit niet veroorzaakt is door een ongeval. Pech is het niet kunnen rijden met je auto door mechanisch falen van je auto. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een accu die het plotseling niet meer doet, waardoor de auto niet wilt starten of opeens stopt met rijden.

Bij pech en technische storingen vergoedt de verzekeraar geen kosten voor de reparatie. Bij schade door een aanrijding of ongeval vaak wel. Het is dus slim om goed te weten hoe je verzekerd bent. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Als je een aanvullende Pechhulp-dekking afsluit op het moment dat je met pech langs de weg staat, ben je al te laat.

Regelmatig onderhoudt doet wonderen 

Een lege accu is de meest voorkomende oorzaak van pech onderweg. Het kan iedereen eens overkomen om na aan lange werkdag de koplampen van de auto vergeten uit te zetten. Het gevolg: een accu die langzaam leegloopt en de volgende ochtend voor een groot probleem kan zorgen. Het daarom erg belangrijk om de accu van je auto goed in de gaten te houden. 

Naast een lege accu komt het ook regelmatig voor dat de auto problemen met de banden heeft. Iedere bestuurder kan een keer te maken krijgen met een lekke- of klapband. Onze Pechhulpdienst geeft daarom het advies om je banden om de zoveel tijd te checken en altijd een reservewiel in de achterbak hebt liggen. Goed onderhoud kan wonderen verrichten aan je auto!

Goed verzekerd?

Pech kan iedereen overkomen. Dan wil je uiteraard wel goed geholpen worden. Met onze Pechhulp verzekering kun je op hulp rekenen in heel Europa en komen zo snel mogelijk naar je toe: meestal binnen een uur. Als het kan, repareren we je auto ter plekke. 80% van de gevallen kan na hun telefoontje binnen een uur weer de weg op. Lukt repareren niet direct? Dan brengen we jou naar je bestemming en je auto naar de garage. Kan jij weer verder met je dag. 

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?