Verkeer op snelweg in Nederland

September 2022

Terug van vakantie? Met deze tips is het fijn thuiskomen

De zomer is voorbij. Je hebt lekker kunnen genieten van wat vrije tijd, op vakantie of lekker thuis. Nu is dan het moment aangebroken dat je weer naar je werk of school en andere verplichtingen gaat. Voor veel mensen betekent dit: wennen aan de drukte op de wegen, filerijden of drukte in de treinen. Zeker in het verkeer is het extra opletten, want de kinderen zitten ook weer massaal op de fiets naar school. Om na je heerlijke vakantie weer te wennen aan de drukte op de weg hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Wees alert op scholieren

Met de start van het schooljaar begint ook het drukke fietsverkeer in dorpen en steden weer flink op te lopen. Helaas zijn fietsende scholieren nog vaak onderdeel van verkeersongelukken en als fietser heb je dan natuurlijk weinig bescherming. Daarom is het – zeker in de eerste weken – extra belangrijk om als autobestuurder voorzichtig te rijden. Tegelijkertijd fietsen scholieren graag gezellig samen en zijn ze misschien niet altijd bezig met het overige verkeer. Dit samen is een gevaarlijke combinatie met vele verkeersongelukken tot gevolg. Veilig Verkeer Nederland komt met een aantal simpele tips om als autobestuurder extra op scholieren te letten*:

  • Pas je snelheid aan
  • Rij MONO
  • Vermijd schoolzones
  • Vertrek op tijd
  • Pak eens de fiets

Daarnaast helpt het natuurlijk ook dat we sinds de coronamaatregelen steeds meer thuis kunnen werken in hybride vorm. Door een dag thuis te werken draag je ook bij aan veiliger verkeer. Daarnaast is thuiswerken natuurlijk best fijn na een heerlijke vakantie. Het scheelt je reistijd, files en voor andere verkeersdeelnemers ook drukte op de wegen.

File vermijden: zo doe je dat!

Filerijden is misschien wel een van de grootste ergernissen in het verkeer. Logisch ook, want het is zonde van jouw tijd. Vlak na de vakantie is de file van of naar je werk misschien wel het meest frustrerend – daar gaat al je ontspanning. Binnen één week voelt het alsof je al maanden terug bent en je alweer toe bent aan vakantie. Files vermijden waar het kan is dus zeker een aanrader, vooral als je net terug bent van je vakantieperiode. Hoe vermijd je files?

1.       Van de regen in de drup

Bij regen, mist of andere neerslag is de kans simpelweg groter dat je in een file belandt. Bij neerslag rijdt iedereen namelijk anders. De een gaat gelijk in de ankers, terwijl een ander lekker doorscheurt. Hierdoor ontstaan er vaker ongelukken, maar ook het welbekende accordeon effect, waarbij je steeds even een stukje kunt rijden en vervolgens bijna stilstaat. Wordt er veel neerslag verwacht? Check dan eens of je die dag kunt thuiswerken, dat scheelt je een hoop tijd! Moet je toch per se de weg op in de regen? Check dan onze tips om veilig te rijden bij regen.

2.       Vermijd de spits

Misschien word je niet direct enthousiast van de spits vermijden. Vaak betekent dat ofwel eerder beginnen met werken, ofwel juist later naar huis. Beiden zijn misschien niet ideaal voor je leven buiten werk. Maar met het nieuwe hybride werken – waarbij je deels thuis en deels op kantoor werkt – is er wat meer ruimte om de spits te vermijden. Traditiegetrouw zijn de spitsfiles het ergst op dinsdagen en donderdagen. Als je die dagen kunt thuiswerken, scheelt dat al enorm!

3.       Thuis werken geen optie?

Is thuiswerken niet helemaal jouw ding, of geen optie? Kijk dan toch eens naar andere werktijden. Door eerder of juist later te beginnen vermijd je files gemakkelijk. Of misschien kun je tijdens je lunchbreak forenzen. Je kunt ook na je werk direct boodschappen doen of sporten, zodat je daarna buiten de files om naar huis rijdt.

4.       Alternatief vervoer

Misschien hoef je niet per se met je auto naar werk. Kijk eens naar andere opties, zoals het openbaar vervoer of carpoolen met je collega(‘s). In de trein kun je misschien zelfs al wat werk verzetten, dat scheelt ook weer op je werkdag. Natuurlijk is er in het openbaar vervoer ook sprake van een spits, maar dan kun je in ieder geval zelf achterover zitten, een filmpje kijken of nog even werken. Zeker als je ook deels thuiswerkt, is het openbaar vervoer een prima alternatief op de dagen dat je wel naar je werk gaat.

Sta je toch in de file?

Dat is balen, maar niks aan te doen. Het beste om te doen in een file is je rust bewaren. Maak je niet druk, maar zet je favoriete muziek aan en geniet even van dit momentje niksen. Ga ook zeker niet continue van rijstrook wisselen. Het lijkt misschien sneller om steeds in de snellere rijstrook te in te voegen, maar in de praktijk maak je er weinig of zelfs geen winst mee. Daarbovenop maak je de file alleen maar langer.

*Bron: vnn.nl 

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.