Auto ongeluk

Juli 2024

Zo vul je een Europees schadeformulier in

Na een aanrijding ben je natuurlijk erg geschrokken. Het laatste waar je dan zin in hebt is een schadeformulier invullen. 1 op de 5 automobilisten vindt dit ook nog eens best lastig. Jij ook? Wij maken het je graag makkelijker met deze tips.

Europees schadeformulier: hetzelfde voor iedereen

In Europa maken we allemaal gebruik van hetzelfde schadeformulier. Handig voor als je op vakantie gaat! Sluit je een autoverzekering af? Dan stuurt je verzekeraar dit formulier naar je toe. Tip: maak een kopie’tje en bewaar deze met het origineel in je auto bij de rest van je autopapieren. Zo heb er altijd genoeg bij de hand. Heb je nog een schadeformulier nodig? Deze vind je op onze Downloadspagina onder  het kopje ‘schade’.

Waarom een schadeformulier belangrijk is

Vind je het formulier te klein, kun je de situatie niet zo goed natekenen of begrijp je sommige vragen niet? Je bent niet de enige. Toch is het belangrijk om het schadeformulier in te vullen. Als je dit niet doet krijg je geen vergoeding van je autoverzekeraar en betaal je misschien hoge kosten. Ga dus naar een veilige plek langs de weg en handel de situatie samen goed af. Het formulier bestaat uit een voor- en een achterkant.

Digitaal schadeformulier invullen

Natuurlijk kan je het papieren formulier invullen, scannen en uploaden. Maar veel gemakkelijker is het om het schadeformulier in te vullen via MobielSchadeMelden.nl, een initiatief van Verbond van Verzekeraars. Dit is een (mobiele) website, dus je hoeft niet te zoeken naar formulieren en ze vervolgens in te scannen. Het ingevulde formulier wordt direct verstuurd naar beide verzekeraars. Dat is snel en simpel! 

De voorkant van het schadeformulier

De voorkant vul je direct ter plaatse in. Houd hier rekening mee:

  • Maak duidelijk welk voertuig A en welk voertuig B is. Zijn er meer dan twee auto’s betrokken en heb je maar één formulier bij de hand? Gebruik dan de ruimte op het formulier voor de meest directe tegenpartij. Sla de contactgegevens van de anderen op in je telefoon of schrijf ze op een apart blaadje.
  • Vul bij vraag 6 de gegevens in van de verzekeringsnemer, niet die van de regelmatige bestuurder.
  • Vul bij vraag 9 in wie op het moment van de aanrijding de bestuurder was. Stond je auto geparkeerd? Schrijf dan ‘n.v.t.’.
  • Schrijf bij vraag 10 op waar je auto als eerste werd geraakt. Als deze geparkeerd stond, geef dan aan waar je de schade ontdekte.
  • Gebruik de ruimte bij vraag 14 voor nuttige informatie, zoals contactgegevens of informatie van getuigen.

De achterkant van het schadeformulier

Vergeet de achterkant van het schadeformulier niet, want zonder deze informatie is het formulier ongeldig. Ook hier hebben we tips voor:

  • Vul dit gedeelte van dit formulier rustig thuis in. Je hebt de tegenpartij hier niet voor nodig.
  • Laat de ruimte bij ‘Maatschappij schadenummer’ leeg, tenzij je de schade al bij je verzekeraar hebt gemeld zonder schadeformulier in te vullen.
  • Is er een aanhanger betrokken en heeft deze een eigen kenteken? Dan hoef je geen chassisnummer in te vullen onder het kopje ‘verzekerd motorrijtuig’.

Extra aandachtspunten

  • Maak foto's en video's van de plek van het ongeval, de schade en de verkeerssituatie. Deze beelden kunnen heel belangrijk zijn voor je schadeclaim.
  • Let op je privacy en de beveiliging van je gegevens als je deze deelt. Zorg ervoor dat de apps en websites die je gebruikt voldoen aan de privacywetgeving, zoals de AVG.
  • Lees de nieuwste voorwaarden van je verzekering, die kunnen soms veranderen. Dan is het belangrijk om te weten wat wel en niet gedekt is.
  • Blijf op de hoogte van veranderingen in de regels voor het melden van schade of verkeersongelukken, zowel lokaal als nationaal.

Extra tips voor het invullen van een schadeformulier

Heb je het schadeformulier goed ingevuld? Maak dan een kopie, zodat je een backup hebt als je het kwijtraakt. Verzamel ook de contactgegevens van eventuele getuigen, want hun verklaringen kunnen helpen bij het afhandelen van de schade. Maak duidelijke foto's van het ongeval als bewijs. En als laatste tip: zet NOOIT een handtekening als je het ergens niet mee eens bent!

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Hoe gebruik ik een schadeformulier? © Allianz Direct
Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.