Ruitschade, hoe zit dat?

Lees hier alles over ruitschade en wat jij kunt doen

 • Standard verzekerd voor ruitschade bij een beperkt casco of all risk verzekering

 • Enkel ruitschade heeft geen invloed op je schadevrije jaren en korting op je autoverzekering

 • Altijd snelle en professionele reparatie

Je kunt je ruitschade eenvoudig en direct laten repareren bij een van onze glasherstellers

Man buiten met waarschuwingsbord

Stel, je stapt 's ochtends in je auto en ontdekt een barst in de autoruit. Wat nu? Gemiddeld heeft iedere auto-eigenaar eens in de 10 jaar een keer met ruitschade te maken. Een sterretje door steenslag, een barst of nog erger: een ingeslagen raampje door een autodief.

Wat moet je doen als jou dit overkomt? Hoe werkt het herstel en hoe zit het met je verzekeringen? 

Autoruitschade

Je bent er nooit op voorbereid, en toch komt het regelmatig voor: een beschadigde autoruit. Wat moet je doen? Helaas is een reparatie vaak het enige antwoord. Terwijl doorrijden met een sterretje niet wettelijk verboden is, kan elke vorm van ruitschade gevaarlijke situaties opleveren. Zelfs de kleinste beschadiging kan verder uitscheuren door de trilling van de auto. Daarnaast kan ruitschade je zicht beperken, met alle gevolgen van dien.

Gelukkig is ruitschade relatief makkelijk te herstellen. In heel Nederland vind je professionele ruitherstellers die je auto in no time weer rijklaar maken. Lang wachten is dus meestal niet nodig.

Autoruitschade herstellen bij Allianz Direct

Heb je een Beperkt Casco of All Risk verzekering bij Allianz Direct? Dan ben je standaard verzekerd voor ruitschade. Je hoeft in dit geval geen schadeformulier in te vullen, en het melden van de schade via Mijn Account is ook niet nodig. In plaats daarvan maak je direct een afspraak met één van onze aangesloten glasherstellers.

Geef simpelweg aan dat je via ons verzekerd bent, en de rekening gaat direct naar ons. Dit scheelt je uitzoekwerk, en je hoeft niets te betalen.

Kies je liever je eigen reparateur? Dat kan ook, als je de aanvullende dekking Vrije Reparatiekeuze hebt afgesloten. Ook de reparatiekosten bij de door jou gekozen hersteller worden dan 100% vergoed, zolang deze is aangesloten bij Bovag of Focwa.

Goed nieuws! Het claimen van enkel ruitschade heeft geen invloed op je schadevrije jaren als je Beperkt Casco of All Risk verzekerd bent. Dit betekent dat je al je schadevrije jaren en korting op je Autoverzekering gewoon behoudt.

Uitzonderingen verzekering autoruitschade

Let op! Met onze Beperkt Casco en All Risk verzekering ben je verzekerd voor autoruitschade, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Een kras of klein putje valt niet onder de autoruitschadedekking en wordt niet vergoed. Daarbij geldt dat wanneer je auto een panorama- of schuifdak heeft, een sterretje of breuk van de ruit ook wordt behandeld als ruitschade.

Meer informatie over de voorwaarden van autoruitschade vind je op onze downloadpagina.

De voordelen van onze ruitherstellers

We werken niet voor niets samen met een aantal betrouwbare ruitherstellers. Benieuwd naar de voordelen? Dit zijn ze:
 • De rekening gaat direct naar ons, zodat jij niks hoeft te betalen
 • Er is altijd wel een ruithersteller bij jou in de buurt
 • De ruithersteller ziet direct hoe jij verzekerd bent. Geen uitzoekwerk voor jou dus!
 • Vier jaar garantie op de reparatie

Veelgestelde vragen

 • Wat valt er onder ruitschade?

  Ruitschade kan verschillende vormen hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Sterretje: Een kleine breuk, vaak door steenslag.
  • Barst of scheur: Grotere breuken die zich kunnen uitstrekken over de ruit.
  • Kras: Oppervlakkige beschadigingen, bijvoorbeeld door ruitenwissers.
  • Inslag: Een gat of breuk door een hard object zoals een steen.
  • Schade aan zonnedak of panoramadak: Breuken, scheuren, of lekkages in het zonnedak.

  Terwijl autoruitschade onder onze Beperkt Casco en All Risk dekkingen valt, zijn er een aantal beschadigingen die niet vergoed worden. Heb je een kras of klein puntje op de ruit? Dan valt dit buiten de dekking. Daarbij geldt dat wanneer je auto een panorama- of schuifdak heeft, een sterretje of breuk van de ruit ook wordt behandeld als ruitschade.

  Meer informatie over de voorwaarden van autoruitschade vind je op onze downloadpagina

 • Wanneer ben ik verzekerd voor ruitschade?

  Je bent verzekerd voor ruitschade als je een Beperkt Casco of All Risk verzekering bij ons hebt afgesloten. Alleen dan wordt je ruitschade dus vergoed. Weet je niet zeker of je WA, Beperkt Casco of All Risk verzekering hebt? Dit vind je terug in je polisblad of in Mijn Account.

  Heb je een All Risk verzekering? Dan ben je ook verzekerd voor overige schade op je autoruit door van buiten komend onheil (bijv. krassen), alleen kan dit wel invloed hebben op je schadevrije jaren.

  Wanneer iemand anders de schade heeft veroorzaakt, doen we ons best om de schade te verhalen, zodat dit niet ten koste gaat van je schadevrije jaren.

  Verder is het goed om te weten dat een kras of klein putje niet onder de dekking van ruitschade valt en daarom niet wordt vergoed.  Heeft je auto een panorama- of schuifdak? Dan wordt een sterretje of breuk van de ruit ook behandeld als ruitschade.

  Wil je meer weten? Check de voorwaarden voor ruitschade op onze downloadpagina.

 • Ruitschade herstellen bij een andere garage?

  Wij adviseren je schade te laten herstellen bij een ruithersteller uit ons netwerk, zodat je in ieder geval zo snel en goed mogelijk geholpen wordt. Wil je toch liever je bij een andere monteur of garage langs? Dat kan met de aanvullende dekking Vrije Reparatiekeuze.

  De kosten worden ook dan 100% vergoed, zolang de reparateur van jouw keuze is aangesloten bij Bovag of Focwa.

 • Heeft ruitschade gevolgen voor mijn schadevrije jaren?

  Het claimen van enkel ruitschade heeft geen invloed op je schadevrije jaren als je bij Allianz Direct een Beperkt Casco of All Risk verzekerd hebt. Dit betekent dat je je schadevrije jaren en korting op je Autoverzekering gewoon behoudt.

Koppel in auto lacht

Zelf kiezen waar je je auto repareert?

Neem dan de aanvullende dekking Vrije Reparatiekeuze. Als je wilt, betalen wij de rekening rechtstreeks aan het herstelbedrijf.